Telefoni
05.03.2018 10:38
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Samsung Galaxy S9 proti iPhonu X: kateri je boljši?

Samsung Galaxy S9 proti iPhonu X: kateri je boljši?
Samsung Galaxy S9 proti iPhonu X: kateri je boljši?

Samsung’s Galaxy S9 in S9 Plus sta planila po Applovi kroni na prestolu kraljestva mobilnih telefonov. Glavno Samsungovo orožje je izvenserijska kamera in nekaj drugih novosti, ki navdušujejo širšo javnost. iPhone X se seveda ne bo kar tako predal, je pa odločanje med enim ali drugim dokaj zahteven zalogaj. Za vas smo pripravili nekaj najpomembnejših faktorjev, ki lahko odločilno vplivajo na vašo nakupno odločitev.

Cena

Če pustimo ob strani raznorazne paketne ponudbe in naročniška razmerja, je cena naprave še kako pomemben faktor. Najcenejši iPhone X stane US$999 (£999, AU$1,579). Za Samsung Galaxy S9 bomo odšteli manj, na izbiro pa imamo kar dve cenovni opciji. Cene seveda varirajo od ponudnika do ponudnika, gibljejo pa se okrog US$720 (£739, AU$1,199) in US$840 za 64GB verzijo.

Programska oprema

Android Oreo 8.0 vs. iOS 11? Primerjava med obema je prbližno takšna kot, da bi primerjali jabolke in hruške. Dejstvo je, da je prehod iz enega na drugega velik šok, če smo na enega zelo navezani. Torej še en faktor, ki lahko močno vpliva na naš nakup.

Dizajn

Obe napravi sta steklena eleganca v kovinskih okvirjih in praktično nimata robov okoli zaslona. S9 krasi ukrivljen ekran, ki se preliva preko roba, ti pa so pri iPhonu X tanjši na vrhu in spodnjem delu. iPhone X je na voljo v dveh barvnih različicah – temno sivi in srebrna – Samsung Galaxy S9 pa je na voljo v modri, vijolični, sivi in črni.

Ekran

Ekran iPhona X je enake velikosti kot 5,8-palčni ekran na telefonu S9, medtem ko S9+ ponuja večji, 6,2-palčni ekran. Vsi trije imajo OLED ekran, S9 pa ime nekoliko večjo ločljivost in gostoto pikslov (2,960×1,440 pikslov, 529ppi in 570ppi) kot Super HD Retina ekran na iPhonu X (2436X1125 pikslov, 458 ppi). Kljub temu, da naj bi Samsung Galaxy S9 imel najboljši ekran na svetu, ima iPhone X TrueTone tehnologijo, ki samodejno prilagaja barvno temperaturo glede na tip luči v prostoru. To preprosto pomeni, da iPhone X vedno ponudi pravo sliko, ne glede na svetlobne razmere v prostoru.

Vhod za slušalke

Tukaj ni nobenega dvoma, kajti Samsung je dejansko obdržal standardni vhod za slušalke, medtem ko ga iPhone X nima. iPhone uporabniki morajo uporabljati Applove Bluetooth slušalke, Samsungovi pa imajo stvar pač na izbiro.

Zvočniki

iPhone X je opremljen s stereo zvočniki na dnu telefona, prav tako pa na mestu slušalke. Galaxy S9 in S9 Plus pa sta sploh prva Galaxy telefona, ki se prav tako lahko pohvalita s stereo zvočniki. AKG he poskrbel za vrhunsko kvaliteto zvoka, h kateri pripomore tudi Dolby Atmos kodek. O tem, kateri od izbranih telefonov je zmagovalec v tej kategoriji bi lahko debatirali še dolgo časa, edini pravi test pa bi lahko bil istočasno poslušanje glasbe na obeh.

Čitalec prstnih odtisov

Nobeden od telefonov nima skenerja na ekranu kot koncept Vivo Phone, recimo S9 je ohranil skener na zadnji strani naprave kot pri svojih predhodnikih. Ta se v večini uporablja za mobilno plačevanje in odklepanje telefona. Za razliko predhodnih modelov je Samsung tokrat postavil skener na boljšo pozivijo. Tokrat je skener pod kamero in ne zraven nje kot pri modelu S8. Pri iPhonu X bomo za mobilno plačevanje ali odklepanje naprave morali uporabiti FaceID ali način z geslom.

FaceID vs. Intelligent Scan

Oba telefona uporabljata tehnologijo prepoznavanja obraza, s katero lahko odklepamo naprave, vendar je uporabljena tehnologijo različna. iPhone X ima True Depth kamero na prednji strani telefona, ki mapira uporabnikov obraz z uporabo 3D infrardečih orodij. Po Applovih podatkih bi naj FaceID tehnologija bila bolj varna od TouchID tehnologije ali čitalca prstnih odtisov.

Galaxy S9 in S9 Plus uporabljata tehnologijo Intelligent Scan – kombinacijo iris skenerja in manj varnega načina prepoznavanja obraza, ki uporablja “non-depth” senzorje na prednji strani naprave.


Kamera

Preden razglasimo zmagovalca v tej kategoriji je potrebno preizkusiti Galaxy S9 v realnem življenju, vendar ne glede na vse, tukaj je nekaj dejstev. S9 je opremljen z enojno lečo, medtem ko se S9 Plus lahko pohvali z dvojno kamero, podobno iPhonu X z 12MP širokokotno in 12MP telefoto lečo za boljše približevanje in DSLR portrete. S9 nam poleg tega omogoča nadzor na intenziteto zamegljenosti v času slikanja in tudi po, ko je enkrat slika narejena, nekaj podobnega kot pri modelu Note 9. Na drugi strani ima iPhone X način “Portrait Lightning”, ki nam omogoča različne opcije svetlosti za slikanje portretov.

To kar loči S9 od vseh ostalih pametnih telefonov je, da ima glavna leča variabilno zaslonko, ki se giblje od f1.5 do f2.4, odvisno od svetlobe. Ime potencial, da izboljša praktično vse posnetke v slabši svetlobi. Tisti, ki se morda nekoliko bolj spoznate na fotografijo veste, da je ta lastnost prisotna v “point-and-shoot” kamerah že dalj časa, je pa povsem nova za telefone in zato tako pomembna. Omogoča nam med drugim tudi to, da si lahko sami izberemo zaslonko v načinu “Pro Mode”.

S9 je dodal tudi novo “super slow-motion” lastnost, ki nam omogoča, da snemamo videe do 960 okvirjev/s v HD kvaliteti. iPhone X je na drug strani “omejen” na ƒ/1.8 in ima maksimalno “slo-mo” zmogljivost na 240 okvirjev/s v Full HD kvaliteti.

Prednja kamera

Samsung Galaxy S9 ima 8MP prednjo kamero, medtem ko ima iPhone X 7MP “depth-sensing” kamero. Obe kameri omogočata zameglitev ozadja in nekaj lastnosti umetne inteligence. Glede na to, da strokovnjaki ugotavljajo, da postaja prednja kamera v določenih uporabniških kategorijah bolj pomembna od zadnje, bi lahko že tako minimalne razlike med telefonoma pomenile veliko prednost za enega ali drugega.

AR emojiji vs. Animojiji

AR emojiji so Samsungov odgovor na Applove Animojije, animirane emojije, ki jih lahko upravljamo z našim obrazom. Applovi Animojiji se osredotočajo na nekaj emojijev kot je samorog, medtem ko nam S9 daje nekoliko več manevrskega prostora. Svoj obraz lahko tako spremenimo v žival ali lik iz Disneyjevih pravljic. Prav tako pa lahko povsem po svoje izdelamo lastni avatar.

Edina slaba stran je, da pri Galaxyju S9 tehnologija sledenja obrazu ni tako dobra kot pri Apple, kajti ne uporablja “depth-sensing” kamere. Potemtakem animacije zgledajo malce popačene in manj kvalitetne.

Pomnilniški prostor

Samsung Galaxy S9 kupcem ponuja tri različne opcije pomnilniškega prostora, odvisno od trga na katerem gledamo (64GB, 120GB and 256GB). Poleg tega pa je možna razširitev do 400GB. iPhone X ponuja zgolj dve možnosti, in sicer 64GB in 256GB, vendar sta obe brez možnosti razširitve z SD kartico.

Hitrost

Procesorja obeh naprav spadata v sam vrh procesorjev nasploh. Res pa je, da je zelo težko primerjati napravi, brez oprijemljivih podatkov o Samsungu Galaxy S9. Oba modela S9 poganja Qualcommov Snapdragon 845 ali Samsung Exynos 9810, spet odvisno od trga. iPhone pa je opremljen z Applovim A11 bioničnim čipom.

Baterija

Oba ponujata možnost brezžičnega polnjenja, prav tako pa neko obliko hitrega polnjenja. Ne glede na to pa ima S9 večjo kapaciteto baterije kot iPhone X. Kot pa smo pred kratkim že napisali, številke baterije včasih ne določajo čas uporabe baterije. Edini pravi pokazatelj življenjse dobe je sporedno testiranje.

Kakšna je končna odločitev?

Verjetno ne boste presenečeni, če bomo zapisali, da je vaš “najboljši” telefon odvisen od vaših prioritet. Tako kot pri vsaki stvari je tudi pri telefonu – nekdo potrebuje nekaj, spet drugi kaj drugega.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več