Telefoni
13.11.2018 10:18

Deli z drugimi:

Share

Za Samsungov upogljivi telefon bodo ključne kakovostne aplikacije

Za Samsungov upogljivi telefon bodo ključne kakovostne aplikacije
Za Samsungov upogljivi telefon bodo ključne kakovostne aplikacije

Zdaj je torej jasno, da je Samsungov upogljivi telefon resničen in naslednje leto, točnega datuma izida še ne poznamo, lahko pričakujemo prihod dotične naprave na trg. Kaj sledi? Pametni telefoni z upogljivimi ekrani bi lahko za industrijo pomenili naslednjo veliko stvar, ki bi telefone ponovno dvignila stopničko višje (če nujno potrebujete upogljivi telefon, decembra prihaja Royole FlexPai, razvijalska verzija upogljivega telefona majhnega “start-up” podjetja Royole). Kljub temu, da smo že pisali o tem, zakaj ne kupiti upogljivega telefona, ostaja dejstvo, da je leto 2018 za pametne telefone leto, v katerem uporabniki nismo dobili praktično nobene večje novosti, posodobitve ali nadgradnje – mogoče pa je res čas za kakšno večjo spremembo.

Prihajajoči meseci bodo za Samsung odločilni, kajti tehnološki gigant pripravlja svoj upogljivi telefon za prodajo. Istočasno pa seveda ostaja zelo pomembno, kako bodo razvijalci izkoristili unikaten dizajn, ki sicer ponuja manjši sprednji ekran, ki pa se odpre kot knjiga in razkrije večji, skoraj tablični ekran. Ravno iz tega razloga je Samsung razkril napravo na svoji letni razvijalski konferenci. Vsi programerji bodo ključni za to, da poskrbijo, da upogljiv ekran ne bo zgolj unikaten dizajn, temveč tudi unikatna uporabniška izkušnja.

“Ko kupcem prodamo naš upogljivi telefon, mora ta biti dovršen do potankosti”, prav D. J. Koh, vodja mobilnega poslovanja na Samsungu. “Če uporabniška izkušnja ni po mojih standardih, potem si takšnega produkta ne želim prodati naši stranki”, je še dodal.

Samsung se je že povezal z Googlom, ki bo poskrbel za posebno verzijo Androida, namenjeno upogljivim napravam. Dave Burke, podpredsednik inženiringa pri Google Android pravi, da pričakuje upogljive naprave s strani različnih Android proizvajalcev. Torej, kako bo v praksi potekala uporaba večjega ekrana in dveh ekranov? Medtem, ko se nove aplikacije še vedno gradijo v idejah razvijalcev, smo za vas pripravili nekaj načinov, kako lahko izkoristimo Samsungov upogljivi telefon “Galaxy F”.

Več ekrana

Najbolj očitna prednost upogljivega telefona je večji ekran, ki omogoča boljšo izkušnjo gledanja videov ali pa recimo lažje branje knjig in podobno. Ross Rubin, analitik pri Reticle Research, meni, da bi večje aplikacije, napisane za tablice, bile dovolj dobre za dimenzije ekranov upogljivih telefonov.

Carolina Milanesi, analitičarka pri Creative Strategies, meni, da nekih revolucionarnih posegov v razvoj aplikacij ni potrebno izvajati – ekran v velikosti tablic je torej ključna konkurečna prednost, ki naj bi pritegnila kupce. Če se Samsung morebiti odloči vključiti S-Pen pisalo, bi lahko večji ekran postal izvrstno orodje za skiciranje ali beležke.

“Če pogledamo za nekaj let nazaj, se zdi, da uporabniki pametnih telefonov nikoli nimamo dovolj ekrana”, pravi Milanesijev.

Večopravilnost

Justin Denison, podpredsednik za mobilni trg pri Samsungu, je povedal, da bo upogljivi pametni telefon zmožen procesirati 3 aplikacije naenkrat. To je lastnost, ki jo imenujejo “Multi Active Window”.

Zgoraj izpostavljena prednost velikega ekrana je tudi ta, da lahko recimo med gledanjem kakšne tekme čivkamo po Twitterju ali pa koordiniramo lokacijo sestanka s poslovnim partnerjem preko Outlooka in Google Maps zemljevida.

Upogljivi telefoni bi potencialno lahko nadomestili prenosne računalnike, saj bi lahko polovico ekrana uporabili kot virtualno tipkovnico, Microsoft Word pa bi lahko recimo uporabljali na drugi polovici. “Samo dejstvo, da lahko to napravo damo v žep in nam ni potrebno nositi torbe s prenosnikom se zdi zelo zanimivo in privlačno”, prav Patrick Moorhead, analitik pri Moore Insights.

Boljša igralniška izkušnja

Poleg vsega naštetega bi lahko večji ekran z večimi okni prinesel boljšo igralniško izkušnjo. Na polovici ekrana bi lahko igrali Fortnite, medtem ko bi na drugi polovici lahko klepetali s soigralci.

“Zemljevidi, mediji in igranje iger – če bo razvijalcem iger uspelo optimizirati igre za specifičen dizajn, potem se lahko nadejamo izjemne igralniške izkušnje”, prav Avi Greengart, analitičarka pri Global Data.

Večuporabniška izkušnja

Medtem, ko je upogljivi telefon ZTE Axon M izpadel bolj kot ne kot čuden eksperiment, je dotični upogljivi telefon pokazal, kaj vse prinaša dodatna površina ekrana. ZTE Axon M je sicer na sredini imel mejo, kar je vplivalo na to, da se je izgubil tisti občutek enotnega, večjega ekrana. Axon M je sestavljen iz dveh ekranov – eden na sprednji strani in eden na zadnji – ki se odpreta v skupen ekran – torej se dizajn razlikuje od Samsunga.

Ne glede na vse je Axon M lepo pokazal različne načine, kako recimo dva uporabnika lahko sodelujeta in izkoristita ločena ekrana, ko je telefon zložen. Ena od zanimivih iger je bila potapljanje ladjic, kjer je vsak igralec uporabljal svoj ekran.

Evolucija naprav

Pripraviti potrošnike, da sprejmejo upogljive pametne telefone bi lahko pomenilo temelje za vse več naprav, ki bi bile opremljene z upogljivimi ekrani. Mark Hung, analitik pri Gartnerju, vidi telefone kot začetni oz. prvi korak na poti do naprav, ki jih nosimo na zapestjih, ekranih, ki so vgrajeni direktno v oblačila itd. “


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več