Telefonija
31.05.2005 09:44

Deli z drugimi:

Share

Vega vložila tožbe zoper Mobitel, APEK in državo


V prostorih odvetniške pisarne Senica je Vega predstavila podrobnosti svojih tožb.

Western Wireless International, d.o.o., je vložil dve tožbi, in sicer zoper Republiko Slovenijo in Mobitel, d.d. ter zoper Agencijo za pošto in elektronske komunikacije (APEK). WWI je bil potem, ko je prejel negativen odgovor Republike Slovenije na svoj zahtevek za ureditev trga in na plačilo dosedanje škode, primoran vložiti odškodninsko tožbo zoper Republiko Slovenijo in družbo Mobitel, d.d. v vrednosti 48,8 milijarde tolarjev oziroma 203,9 milijonov evrov, in sicer za škodo, nastalo zaradi izpada poslovanja, prav tako pa zoper APEK na ureditev trga mobilne govorne telefonije.

Ne glede na to je WWI še zmeraj pripravljen na izvensodno poravnavo. WWI (Vega) poudarja, da neurejeni trg elektronskih komunikacij ni problem družbe WWI oziroma kakšne druge posamične družbe, ki na tem trgu nastopa, ampak je ta problem širši in je dejansko problem države.

V zvezi s tem je potrebno opozoriti, da ni neurejen samo trg mobilnih komunikacij, ampak celotno področje telekomunikacij, kamor spada poleg fiksne in mobilne telefonije tudi internet. Zato nikakor ni mogoče obeh tožb šteti kot sovražni akt družbe WWI zoper državo, ampak gre le za poskus ureditve trga, kar je nedvomno tudi v korist države.

Glede na to, da je trg potrebno urediti, je WWI vložil zahtevek na Upravno sodišče RS na ureditev trga, in sicer, da se cene on net klicev stroškovno naravnajo in hkrati, da cene off net klicev ne presežejo cene on net klicev, da zmanjšajo število mesecev vezave naročniškega razmerja ob nakupu subvencioniranega mobilnega telefona na največ 12 mesecev, da ob nakupu dodatnih subvencioniranih mobilnih telefonov omejijo število aneksov k naročniški pogodbi na en aneks, da naročnikom, katerih vezava se izteče po 01.05.2007, skrajšajo dobo vezave brez dodatnih stroškov, da subvencioniranih telefonskih aparatov v okviru naročniškega razmerja ne bodo več zaklepali in da omogočijo vsem obstoječim naročnikom brezplačno odpravo zapore mobilnega telefonskega aparata GSM ter pretočnost oziroma mobilnost telefonskih številk iz omrežja v omrežje.

Sektorski regulator (APEK) bi moral urediti trg, vendar ni reagiral na zahteve, naj se trg uredi z zgoraj opisanimi ukrepi. Le z njimi bi lahko trg uredili tako, da bi bila omogočena svobodna konkurenca. To je ugotovil tudi Urad za varstvo konkurence v Povzetku relevantnih dejstev. WWI je bil tako torej prisiljen k zadevni tožbi.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več