Poslovne rešitve
21.07.2014 15:10
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Swich: Po Kickstarter kampanji ne pričakujemo rdeče preproge

O uspehih slovenske Kickstarter pravljice Swich, smo se pogovorili z Borisom Lutmanom, lastnikom in direktorjem, vodjo studija in oblikovalcem.
Switch
Switch

RN: Predstavite vaš start-up produkt v treh stavkih.

Boris Lutman: Swich je brezžični polnilec za pametne telefone. Narejen je iz lesa in keramike, kar je praktično dizajnerska novost na tržišču. Je stilsko dovršen in napreden izdelek za uporabnike pametnih telefonov.

RN: Kje, kdaj in kako ste dobili idejo za vaš start-up in kako je rasla?

Boris Lutman: Ideje so v našem poklicu nekaj nujnega. Zbiramo jih v sproščenem okolju in se ob tem zabavamo. Swich je bil pravzaprav zasnovan le kot stojalo za mobilnike, polnilec pa je postal kasneje po mnogih raziskavah.

RN: Je vse plod vaše kreativnosti ali ste kaj tudi »preverili« pri konkurenci?

Boris Lutman: Naša kreativnost se skriva v obliki in predstavitvi projekta. Konkurenca nam pri tem ni mogla pomagati, ker je Swich glede na materiale in formo edinstven. Mobilniki so bili včasih plastični in to je vplivalo na dodatke za mobilnike. Tudi zdaj ko so mobiteli sestavljeni iz žlahtnejših materialov, polnilci ostajajo plastični in dolgočasni. Nadgradili smo to, kar je konkurenca leta zapostavljala. In to je prefinjen videz, ter spretna izbira materialov.

RN: Kaj je po vašem mnenju najtežji korak start-upa in kaj svetujete našim podjetnim bralcem?

Boris Lutman: Verjemite v svoje izdelke in vlagate ves trud, ki ga premorete. Ni lahko zasesti svoje mesto na trgu in tudi po Kickstarter kampanji ne pričakujemo rdeče preproge. Vzpostavitev vrednosti in želenosti izdelka je težko delo polno stroškov in odrekanja.

RN: Koliko denarja in energije ste porabili za predstavitev vaše ideje uporabnikom (t.i. launch)?

Boris Lutman: Raje ne preverjam. Če bi resno dal vse račune na kup in seštel, se bi verjetno uštel navzdol.

RN: Kakšna je vaša strategija rasti in ali se je ta spreminjala?

Boris Lutman: Strategijo smo zasnovali skupaj s sodelavci in jo tekom kampanje spreminjali, če je bilo potrebno. Vse smo temeljili na sodelovanju in skupnih odločitvah. Zaenkrat se nam je to obrestovali in kaže da je bila odločitev pravilna. Zanesel sem se na ekipo, ki sem jo sestavil skozi leta delovanja na področju oblikovanja. Produktni oblikovalec Matija Milkovič Biloslav je opravil izjemno delo na področju dizajniranja Swicha. Predstavitev sta pripravila Melissa Cerić (grafična oblikovalka) in Žiga Godina, ki je skrbel za tekste in stik z mediji. Ta ekipa je, skupaj z mano, uspešno pripeljala Swich pred svetovne žaromete in ga tam tudi utrdila.

RN: 3 stvari, ki so po vašem najpomembnejše v današnjem poslu?

Boris Lutman: Usklajenost ekipe, zunanje povezave, vložen trud.

RN: Kako stojite danes in kakšni so plani do konca leta ter naprej?

Boris Lutman: Danes se nam je posmehnilo sonce. Do konca leta nameravamo izpolniti kar smo si zadali in z izpopolnjenimi izdelki osrečiti donatorje Swicha. Swich bo dobil svoje mesto v trgovinah po svetu, po tem pa si bomo poiskali nove izzive.

RN: Še kdaj razmišljate o redni službi, kjer zgolj opravljate delo po navodilih nadrejenih v zameno za plačo?

Boris Lutman: Da. Podjetništvo ni enostavno, imeli smo že vzpone in padce. Vedno je treba misliti na sigurnost, redna služba sicer ni ideal, lahko pa zagotavlja udobnost in omogoča dostojno preživljanje. Pustimo se presenetiti.

RN: Hvala za odgovore, želite še kaj deliti z našimi bralci?

Boris Lutman: Pozivamo vse bralce, da nam še naprej pomagajo. Nadaljnji razvoj produkta še vedno sloni na doseženem cilju, ki mora biti čim višji. Izdelek je svetovni hit in prav je, da slovenci pokažemo poznavalstvo in odobravamo domače, pozitivno zasnovane projekte.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več