Računalništvo, telefonija
14.02.2019 13:00

Deli z drugimi:

Share

Oči ne lažejo in algoritem, ki to dobro ve

Oči ne lažejo in algoritem, ki to dobro ve
Oči ne lažejo in algoritem, ki to dobro ve

Laž ima kratke noge … ali pa tudi ne

Oseba za mizo odgovarja na zastavljena vprašanja, ob tem pa ji merijo krvni pritisk, utrip, vlažnost prstov in ritem dihanja. Znano, kajne? Že tolikokrat videni filmski prizor s poligrafom. Tako imenovan detektor laži kljub vsem meritvam, ki jih izvaja, tudi pod razno ni zanesljiv. Strokovnjaki namreč pravijo, da lahko marsikatero drugo psihično stanje povzroči identične reakcije. In še huje, poligraf je mogoče tudi pretentati. Naprava torej bolj meri občutek odgovornosti in krivde, namreč večjega kot imamo, bolj bo naš fizičen odziv podoben tistemu, ki nakazuje na laž, in seveda bolj kot smo ravnodušni do nekega dejanja, bolj bo naša krivulja na poligrafu običajna.

No, videti je, da je klasičnim poligrafom odklenkalo. Ameriško podjetje Converus je pred kratkim predstavilo aparat, katerega rezultati so 90-odstotno zanesljivi. Z njim pa naj ne bi lovili na laži le zlikovcev, temveč naj bi bil odlično orodje za preverjanje prosilcev za službo, zaposlenih in za izvedbo drugih množičnih testov. Pri tovrstnih testih je njegova uspešnost sicer rahlo manjša, pa vendar še vedno 86-odstotna.

Ko nas izdajo oči

Pravijo, da oči ne lažejo in omenjeni produkt izkorišča ravno to našo lastnost. Naprava EyeDetect namreč deluje s pomočjo infrardeče kamere visoke ločljivosti, ki sledi očesnim gibom. Ker v eni sami sekundi izvede 60 meritev, zazna vse nehotene gibe, med drugim meri tudi razširjenost očesih zenic in frekvenco utripov vek.

Možgani in posledično oči se hitro in nekontrolirano odzivajo na lasten poskus prevare. Večje kot so potencialne posledice neke laži, večje je kognitivno breme, kar pa posledično vpliva na odziv oči. Sestavni del testa je vprašalnik, ki zahteva da/ne odgovore. Kompleksni algoritem na podlagi zajetih podatkov izračuna verjetnost resničnosti le-teh. Test se lahko pohvali s kratkotrajnostjo, saj traja le okoli 15 do 30 minut, in predvsem z dejstvom da ni invaziven, saj s testno osebo ni fizično povezana nobena naprava. Sami rezultati so gotovi prej kot v 5 minutah in prikazujejo skupno verjetnost v odstotkih in tudi seznam posamičnih odgovorov na zastavljena vprašanja. Udeleženci testa komunicirajo preko računalnika, tako tisti, ki test nadzira in vodi, nima nikakršnega vpliva na rezultate.

Podjetje v sklopu svojega produkta ponuja tudi vprašalnike, ki so sestavljeni iz vprašanj, ki so najbolj smiselna za obravnavo posamezne problematike, pa naj si gre za podkupnine, krajo, droge ali ponarejanje dokumentov.

Če ga nameravate preizkusiti na vašem možu, vseeno prosimo, vzemite na znanje, da kljub vsemu le ni 100-odstotno zanesljiv. Če je mož dejal, da je šel na pivo, je verjetno to tudi res. Morda je problem le v tem, ker ni bilo samo eno.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več