01.07.2012 11:03

Deli z drugimi:

Share

10 uporabnih stvari, ki jih lahko naredite z vašim starim iPadom

Applov iPad je naprava s katero lahko počnemo marsikaj.
Applov iPad je naprava s katero lahko počnemo marsikaj.

Apple proti koncu vsakega leta sprosti nov iPad in vsako leto si ljubitelji Apple-a belijo glavo zaradi razlogov, ki bi jih prepričali v nakup novega aparata. Če ste lastnik Applovega tabličnega računalnika potem veste kako težko je upravičit zamenjavo starega z novim. A kaj bi bilo če bi lahko vaš stari iPad, dve leti staro »kišto« brez Retina zaslona, hitrega procesorja in 4G povezave preprosto porabili še za kakšen drug namen? Nič lažjega. V nadaljevanju vam prinašamo 10 koristnih stvari, ki jih lahko naredite z vašim starim iPadom in brez slabe vesti kupite novega.

1. Uporabite vaš iPad kot dodatni zaslon

Si želite eleganten zaslon občutljiv na dotik, ki pa je lahko precej drag? Nič lažjega. Vaš stari iPad lahko s pomočjo preproste aplikacije in Wi-Fi povezave spremenite v čisto pravi računalniški monitor. Aplikacija Air Display (goo.gl/6BEUz) deluje v kombinaciji z namizno aplikacijo (na voljo tako za PC kot Mac) in bo preko Wi-Fi povezave vaš iPad spremenila v drugi, tretji ali četrti… računalniški zaslon. Aplikacije Air Display je precej enostavna za uporabo. Vse kar morate storiti je namestiti namizni odjemalec, namestiti iPad aplikacijo in nato računalnik ter iPad povezati preko Wi-Fi povezave. V namizni vrstici se vam bo nato pojavila ikona Air Display, s pomočjo katere lahko izberete povezavo do vašega tabličnega računalnika. Air Display se obnaša popolnoma enako kot katerikoli drug sekundarni zaslon monitor, kar pomeni, da boste lahko vašo sliko iz primarnega zaslona raztegnili tudi na vaš iPad ali pa zgolj uporabili zrcalno sliko in s pomočjo »touch« zaslona uživali ob ročnem upravljanju vašega računalnika.

2. Integrirajte iPad v vaš avtomobil

Kdo potrebuje požrešno drage multimedijske sisteme v avtomobilu, ko pa je pri roki naš dober stari iPad? iPad lahko v avtomobil namestite na dva mesta. Lahko ga namestite v sprednji del kabine, kjer ga lahko voznik uporablja za navigacijo, za iskanje naslovov, predvajanje glasbe in ogled video vsebin (seveda tega nikar ne počnite med vožjo). Druga možnost je vgradnja iPada na zadnje sedeže, kjer bodo lahko sopotniki uživali ob gledanju filmov in igranju različnih iger. Če bi ga radi namestili v prednji del kabine, potem razmislite o nabavi posebnih RAM nosilcev. Podjetje RAM ponuja različne vrste nosilcev, ki so namenjeni različnim delom vašega avtomobila. iPad lahko tako zaseda klasično pozicijo na vetrobranskem steklu, lahko ga pritrdimo na armaturno ploščo ali pa kar na sovoznikov sedež. Če želite iPad namestiti na zadnje sedeže, potem razmislite o nastavku imenovanem ModulR’s Car Headrest Strap. Nastavek je primeren tako za najstarejšo različico iPada kot iPad druge generacije, ta pa se bo ovil okoli vzglavnika, tako da bodo lahko vaši otroci (ali kdorkoli drug) uživali ob gledanju risanj, igranju iger, itd. Seveda boste lahko vaš iPad tudi direktno vgradili v armaturno ploščo vašega avtomobila, seveda pa boste za ta postopek bržkone potrebovali strokovno pomoč in nekaj več denarja.

3. Zamotite vaše otroke in/ali mačke

Otroci in mačke obožujejo iPad. Seveda boste morali pred tem vaš iPad pošteno zaščititi s kakšnim proti udarčnim okvirjem(po možnosti takšnim, ki zakrije tudi zaslon), zbrisati pomembne podatke (zadnja stvar, ki si jo želite je, da vaš malček kakšni pomembni stranki čisto po naključju pošlje kakšno elektronsko potšo) in na iPad namestiti nekatere otrokom prijazne aplikacije, s pomočjo katerih bo vaš otrok nadvse užival. Ne pozabite, da lahko na iPadu uporabite tudi tako imenovani starševski nadzor, s katerim boste otroku preprečili dostop do nezaželene vsebine. Verjamemo, da ste z zabavnimi igrami že na tekočem, vendar pa si vseeno oglejte nekatere izmed naslednjih naslovov: Bartleby’s Book of Buttons (goo.gl/mdJn7), PBS Kids Video (goo.gl/mQuI3), Finding Nemo: My Puzzle Book (goo.gl/K9wG2) in The Incredible Machine (goo.gl/qqpjA). Če ste eden tistih, ki imate raje živali (natančneje mačke), poskusite z naslednjimi: Game for Cats (goo.gl/lwyZi), Cat Toy (http://goo.gl/RWWKa) in Pocket Pond (goo.gl/lPZH3). Vse naštete aplikacije so brezplačne. Za trajno in ponavljajočo se zabavo vam svetujemo, da nekaj denarja investirate tudi v kakšen dober »screen protector« (zaščita zaslona), ki bo preživel občasno tapkanje in praskanje.

4. Spremenite vaš iPad v digitalni foto okvir

Morda niste vedeli, toda iPad ima vgrajeno opcijo, katera omogoča da se Applov tablični računalnik pretvori v čisto pravi digitalni foto okvir. Vse kar morate storiti je, da iPad preklopite v stanje pripravljenosti in s prstom podrsate po rožnati ikonici, ki se nahaja zraven ikone za odklep. Vaš Ipad se bo preklopil v tako imenovano Picture frame stanje, v katerem bo prikazoval vse fotografije iz vaših albumov. V nastavitvah (Settings > Picture Frame) lahko predvajanje slik še izbrusite, s tem da nastavite želene prehode, nastavite čas prikaza posamezne fotografije, določite vrstni red predvajanja, izvzamete določene albume in uporabite opcijo za povečevanje obrazov. Na koncu vam ne preostane nič drugega, kot da iPad položite na neko vidno mesto in vaši gostje bodo zagotovo navdušeni nad vašo kreativnostjo.

5. Idealni sopotnik na fitnesu

Elektronski bralniki knjig kot sta Amazonov Kindle in Barnes & Noblov Nook so idealna prilika, da fizični format knjig zamenjate z digitalnim. Čeprav so bralniki z elektronskim črnilom precej prijetni za oči, pa v primerih ko želimo prebrati kakšno precej barvito revijo preprosto pogorijo. iPad bo še posebej dobrodošel v primerih, ko fizično obračanje strani ni ravno dobrodošlo, največkrat pa se to zgodi v kakšnem fitnes centru, ko sopihajoči se po tekočem traku prebiramo zadnje novice iz sveta slavnih. Za razliko od fizične revije, se bo bo iPad več kot odlično znašel med tekom na tekalni stezi ali kakšni drugi eliptični napravi. Spomnimo se, da številne revije v svoji digitalni različici ponujajo še kakšne dodatne funkcionalnosti, tako da bo takšno branje še bolj zanimivo. Na iPad si lahko prenesete tudi aplikacije večjih tujih revij kot so The New yorker, People, Self in Sport Illustrated, seveda pa lahko tudi brezskrbno zakorakate na spletne strani Računalniških novic. Veliko število spletnih revij in časopisov (med njimi smo tudi sami) uporabnikom članke nudi popolnoma brezplačno.

6. Nadzirajte vaš dom

Če ste vedno sanjali o tem, da bi lahko s pomočjo vašega iPada nadzirali vse kar se nahaja v vašem domu iz vašega iPad, potem so se vam sanje uresničile. S pomočjo aplikacije imenovane iRule(goo.gl/hcKbX) lahko nadzirate praktično vse. Aplikacija za katero bo potrebno odšteti 40 evrov, vam bo omogočila nadziranje zabavne elektronke, luči, rulet, garažnih vrat in mnogo drugega. Vse kar potrebujete je iPad, Wi-Fi omrežje in nekaj kosov modificirane strojne opreme, ki bo Wi-Fi signal pretvorila v različne vrste nadzora (kot je infrardeč signal, ki nadzoruje vse od televizorja, glasbenik stolpa, DVD predvajalnikov itd.). Seveda aplikacija iRule ni edina, ki omogoča nadzor takšni razsežnosti. Omenimo še aplikacijo MobiLinc HD (goo.gl/yiKEi), ki vam omogoča nadzor naprav kot so termostati, svetlobni sistemi, varnostne kamere, itd.

7. iPad kot odličen kuharski pripomoček

Tablični računalniki se več kot odlično obnesejo tudi v kuhinji. Lahko jih označimo kot nekakšne visoko tehnološke kuharice, z vgrajenimi časovniki, tabelami kaloričnih vrednosti, s pretvorniki merskih enot in možnostjo povezovanja v splet. Vaš izrabljen iPad lahko enostavno spremenite v priročen kuhinjski pripomoček, seveda pa ga boste pred tem morali zaščititi in nanj namestiti kakšno priročno kuharsko aplikacijo. iPad bo še poseben priročen, ko boste brskali med različnimi recepti kot tudi takrat ko boste iskali kalorične vrednosti posameznih živil. Slednje bo s pomočjo iPada veliko bolj enostavno, še posebej to opravilo primerjamo z brskanjem po zlepljenih listih kakšne stare knjige. Seveda boste pri tem potrebovali kakovostno zaščito zaslona, saj se bo v nasprotnem primeru vaš iPad izgubil pod težo moke in masla. Če ste navdušen kuhar, vam predlagamo, da pri tem uporabite nekatere izmed naslednjih aplikacij: Allrecipes (goo.gl/1ze1P), Martha Stewart Cookies (goo.gl/fqVnL), iCookbook (goo.gl/Nnsqi), The Photo Cookbook (goo.gl/hU9vI) in Jamie’s Recipes (goo.gl/TMb9w).

8. iPad kot tabla za družinski urnik

Vaš stari iPad lahko uporabite tudi kot visoko tehnološko tablo za različna sporočila in opombe, prav tako pa lahko s pomočjo njega planirate in časovno določate vsa družinska opravila. Pri vam bo v veliko pomoč brezplačna aplikacija Sticky Notes, ki bo več kot odlična za družinske zapiske. iPad lahko postavite na kakšno mizo v bližino vhodnih vrat ali pa ga enostavno zmontirate na steno. iPad lahko ob tem uporabite za različne namene. Če ga želite zgolj za opombe in zapiske, potem boste nanj morali namestiti aplikacijo Sticky Noter (goo.gl/N98UM) ali Noteboard (goo.gl/3jKQG), s pomočjo katere lahko uporabniki opombe zapišejo na različne barvne kose »papirja«. Če bi raje vodili družinski urnik, potem razmislite o aplikaciji kot je npr. Pocket Infromant HD (goo.gl/76Otu) ali GoCal for Google Calendar HD (goo.gl/TBOuq). Prednost aplikacije, ki je združljiva z Googlovim kolendarjem, je ta, da se spremembe samodejno sinhronizirajo z koledarji ostalih uporabnikov. S pomočjo iPada in njegove kamere lahko družinski članki puščajo tudi posebna video sporočila, prav tako pa lahko otroki ob prihodu iz šole staršem napišejo tekstovna sporočila ali opravijo kakšen video klic. iPad bo primeren tudi za vremensko postajo, tako da boste vedno vedeli kdaj v službo vzeti tudi dežnik.

9. Naredite si masko za noč čarovnic

Maska, ki jo bomo ustvarili v nadaljevanju za izdelavo zahteva dva iPada in konstantno Wi-Fi povezavo. Čeprav bo izvedba omenjenega projekta precej zahtevna, pa je končni rezultat precej navdušujoč. Za začetek poiščite kakšno staro majico in na zadnji ter sprednji strani naredite veliko luknjo. Slednjo popestrite z nekaj umetne krvi (kakršnakoli rdeča barva) in iPada s kakšnim lepilnim trakom prilepite na vaše telo. Pri tem ne pozabite na majhni odprtinici za sprednji kameri. Na to na obeh iPadih zaženite video pogovor in voila, skozi vaše telo bo sevala ena velika votla luknja. Seveda se bo morala zabava odvijati nekje kjer je na voljo stalna Wi-Fi povezava (čeprav lahko uporabite tudi mobilno omrežje), prav tako pa boste potrebovali kakšno dodatno prenosno baterijo.

10. Znebite se vašega starega iPada

Če vas nobena od zgoraj naštetih zadev ni pritegnila, potem je bolje, da se karseda hitro poslovite od vašega starega iPada. Seveda ga pri tem nikakor ne vrzite v smeti. Če bi radi zaslužili kaj denarja ga poskusite prodati kakšnemu prijatelju ali ga preprosto ponuditi na kakšni izmed licitacijskih strani. Prav tako poskusite pri kakšnem serviserju tehnične opreme, večkrat se namreč zgodi, da takšni radi odkupujejo stare zadevščine. No če vam denar ne diši, vaš iPad pa še vedno deluje povsem normalno, potem razmislite, da ga nekomu preprosto poklonite. Pri te se lahko obrnete na kakšne dobrodelne organizacije, ki bodo poskrbele, da bodo takšne naprave prišle v prave roke. V končni fazi lahko vaš iPad vrnete podjetju Apple, ki v okviru programa Reuse and Recycling Program za 30 ameriških dolarjev odkupuje poškodovane iPade, takšne, ki jih je zalila voda, so popraskani in imajo precej slabo baterijo.

Možnosti je torej ogromno in kakorkoli se boste odločili, nikar stare tehnične opreme metati v smeti! Kdo vse kdaj in kje jo boste ponovno potrebovali. Vso srečo!


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več