21.12.2012 13:23
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

12 najboljših pametnih telefonov leta 2012

Trenutno eden izmed najbolj iskanih mobilnikov, Samsung Galaxy S III, ima zelo nizko vrednost SAR. Ta po podatkih Samsungove spletne strani znaša le 0,342 W/kg.
Trenutno eden izmed najbolj iskanih mobilnikov, Samsung Galaxy S III, ima zelo nizko vrednost SAR. Ta po podatkih Samsungove spletne strani znaša le 0,342 W/kg.

V letu 2012 smo na trgu mobilnih telefonov bili priča prevladi Googla in njegovega Androida ter Appla in njegovega iPhona, medtem ko sta se nekoč precej uspešna sistema Symbian in Blackberry znašla pred zelo resnimi težavami. Ob koncu leta se je pojavil tudi prvi telefon, ki temelji na novi različici Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8, s čemer se je borba med različnimi sistemi še zaostrila. Vsi uporabniki, ki v času božičnih praznikov načrtujejo nakup novega telefona bodo tako imeli sladke skrbi ob izbiri svojega novega mobilnega ljubljenčka. Velika večina pametnih telefonov višjega cenovnega razreda, ki so bili predstavljeni v tem letu se lahko pohvalijo vsaj s 4-palčnim zaslonom (seveda imamo tudi take z ogromnim 5,5 palčnim zaslonom), dvo ali štirijedrnim procesorjem ter kamero visoke ločljivosti, ki proizvaja odlične slike in snema video posnetke v polni HD ločljivosti. V nadaljevanju smo pripravili kratek pregled 12 telefonov, ki so bili v tem letu najbolj priljubljenimi med uporabniki. Pa začnimo:

Samsung Galaxy S3 (goo.gl/zlA9S)

Samsung Galaxy S3 je za mnoge najboljši pametni telefon tega leta. Ta se je v zelo kratkem času prodal v več kot 30 milijonih primerkov. Srce mobilnika Samsung Galaxy S3 predstavlja procesor Exynos 4 Quad, ki za preračunavanje podatkov uporablja štiri superzmogljive procesorske sredice frekvence 1,4 gigaherca. Ta je izdelan s pomočjo 32-nanometrskega proizvodnega procesa in temelji na osnovi tehnologije High-k Metal Gate (HKMG). Preostale tehnične lastnosti mobilnika Samsung Galaxy S3 so prav tako dih jemajoče. Za prikazovanje slik je na voljo 4,8-palčni (12,2-centimetrski) zaslon HD Super AMOLED s 16 milijoni barvnih odtenkov in ločljivostjo 1280 x 720 točk.Tega ščiti na praske in udarce odporno steklo Gorilla Glass 2. Zajem nepozabnih trenutkov je mogoč z digitalnim fotoaparatom ločljivosti osem milijonov točk in bliskavico LED. Za opravljanje videokonferenc je na voljo spletna kamera ločljivosti 1,9 milijona točk, medtem ko je za shranjevanje podatkov na razpolago 16, 32 oziroma 64 gigabajtov prostora, razširljivega preko pomnilniških kartic microSD (do 32 gigabatov).

iPhone 5 (goo.gl/sLfao)

Novi Applov iPhone je v letošnjem letu končno dobil nekoliko večji zaslon, opremljen z napredno tehnologijo Retina. Ta je tudi tanjši in lažji od predhodnika in temelji na precej hitrem procesorju z oznako A6. Ta uporabnikom nudi tudi povezljivost preko LTE omrežij in prenos podatkov do 150 megabitov na sekundo preko Wi-Fi povezave. Nov je tudi priključek za polnjenje telefona, imenovan Lightning. Boljša je tudi prednja kamera (8 milijonov slikovnih točk), ki sedaj snema z resolucijo 720p.

HTC One X+ (goo.gl/UcWXb)

Zahvaljujoč štirijedrnemu 1,7 GHz procesorju je HTC X+ prava mobilna zver. Pri tem mu je seveda v pomoč še sistemski pomnilnik kapacitete dveh gigabajtov. Da mobilniku ne bi prehitro pošle moči, skrbi zmogljiva litij-ionska baterija zavidljive kapacitete 2.100 mAh. Ker prostora za shranjevanje podatkov ni nikoli dovolj, je HTC novinca opremil z vgrajenim pomnilnikom kapacitete 64 gigabajtov. Na voljo je še reža za pomnilniško kartico microSD. Celoto zaključujeta še zaslon s 4,7-palčno oziroma 11,9-centimetrsko diagonalo in mobilni operacijski sistem Android 4.1 Jelly Bean z grafičnim vmesnikom Sense 4+. Tu seveda ne gre spregledati fotoaparat ločljivosti osem milijonov točk.

Nokia Lumia 920 (goo.gl/fe5c3)

Nokijeva Lumia 920 je eden izmed najbolj zanimivih letošnjih pametnih telefonov, ki se lahko poleg novega operacijskega sistema Windows 8 pohvali tudi z napredno tehnologijo brezžičnega polnjenja. Lumia 920 je opremljena s 4,5-palčnim oziroma 11,4-centimetrskim zaslonom PureMotion HD+, ki ponuja izris kakovostnih slik z zavidljivo ločljivostjo 1.280 x 768 slikovnih točk (WXGA). Zaslon je za nameček še malenkostno ukrivljen in je vsaj po zagotovilih finskega giganta najhitrejši zaslon, ki so ga kadarkoli uporabili pri mobilnikih. Piko na i daje zmogljiv dvojedrni procesor Snapdragon S4, ki podatke preračunava s frekvenco 1,5 gigaherca. Pametni mobilni telefon Nokia Lumia 920 se lahko pobaha še z brezstično tehnologijo NFC in digitalnim fotoaparatom PureView ločljivosti osem milijonov točk. Za dolgo avtonomijo delovanja pa skrbi baterija kapacitete 2.000 mAh.

Samsung Galaxy Note 2 (goo.gl/Vqjyc)

Na pametnem mobilnem telefonu Samsung Galaxy Note 2 (model N7100) bomo stežka kaj spregledali, saj za prikazovanje slik uporablja 5,5-palčni oziroma 14-centimetrski Super AMOLED zaslon ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk. Ker večji prikazovalnik slik porabi več dragocene električne energije, so inženirji računalniškega giganta tega opremili s baterijo kapacitete 3.100 mAh. Ta zagotavlja dovolj energije še zmogljivemu štirijedrnemu procesorju Exynos frekvence 1,6 gigaherca in pomnilniku kapacitete dveh gigabajtov. Ker je mobilnik Samsung Galaxy Note 2 dejansko tablični računalnik v malem, ne preseneča, da ima za shranjevanje podatkov na voljo do 64 gigabajtov vgrajenega pomnilnika. Ta je razširljiv preko kartic microSD (do 64 gigabajtov).

Google Nexus 4 (goo.gl/XP5qd)

Google je v letošnjem letu predstavil svoj najzmogljivejši pametni telefon, ki ga je razvil v sodelovanju s podjetjem LG. Pametni mobilni telefon Google Nexus 4 je kot nalašč za deskanje po svetovnem spletu, prebiranje dokumentov in predvajanje večpredstavnostnih vsebin, saj za prikaz slik uporablja zaslon True HD IPS Plus s 4,7-palčno oziroma z 11,9-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 1.280 x 768 točk. Zaslon je pred poškodbami zaščiten s steklom Gorilla Glass 2. Procesorske moči je tu več kot na pretek. LG je Googlov Nexus 4 namreč opremil s 4-jedrnim procesorjem Qualcomm Snapdragon S4 frekvence 1,5 GHz. Pri tem mu je v pomoč še sistemski pomnilnik kapacitete 2 GB. Za shranjevanje podatkov ima Google Nexus 4 na voljo 8 oziroma 16 GB vgrajenega pomnilnika (dve različici). Zajem kakovostnih fotografij in videoposnetkov omogoča digitalni fotoaparat ločljivosti 8 milijonov točk. Na vgrajenem pomnilniku je nameščen mobilni operacijski sistem Android 4.2 Jelly Bean.

ASUS PadFone 2 (goo.gl/LMwG6)

Asusov pametni telefon glede na tehnične značilnosti spada v sam vrh ponudbe mobilnih aparatov. Asus Padfone kot celoto sestavljajo pametni mobilni telefon, ohišje tabličnega računalnika z zaslonom in nosilec s polno fizično tipkovnico. Tablico tu dejansko uporabljamo kot zunanji zaslon za mobilnik, medtem ko je nosilec s tipkovnico namenjen zagotavljanju dodatne avtonomije delovanja, hitremu vnosu besedil in razširitvi priključkov. Med prvo in drugo generacijo je razlik ogromno. Začenši s telefonom, ki je tokrat večji, 4,7 namesto 4,3-palčen, povečala pa se je še ločljivost z 960 x 540 na 1280 x 720 slikovnih točk. Zaslon je identičen tistemu, ki ga HTC uporablja v modelu One X, le da je ta tokrat opremljen z napredno Sharpovo tehnologijo IGZO. Glavna prednost slednjega je predvsem v manjši porabi energije. Fotoaparat zajema slike s 13 milijoni točkami, tukaj pa je še 2 GB delovnega pomnilnika in precej zmogljiva 2160 mAh baterija.

Motorola RAZR HD (goo.gl/T6tpi)

Motorolin model Droid Razr HD je po zunanjosti precej podoben svojemu predhodniku (Droid RAZR), vendar pa se bo ta lahko pohvalil z nekoliko večjim 4,7 palčnim AMOLED zaslonom HD ločljivosti 1280 x 768 slikovnih točk. V njem bomo našli 1,5 GHz Qualcommov procesor Snapdragon S4, 1 GB notranjega pomnilnika, 16 GB prostora za shranjevanje (ta se lahko razširi s pomočjo pomnilniške kartice SD) ter hrbtno kamero ločljivosti 8 milijonov slikovnih točk, ki prav tako omogoča zajem videa v polni HD ločljivosti 1080p. Omembe vredna bo tudi baterija (kapacitete 2530 mAh), ki bi naj po navedbah Motorole zagotavljala tudi do 16 ur pogovorov oz. 24 ur kombinirane uporabe.

Sony Xperia T (goo.gl/6pCI3)

Sony Xperia T uporabnikom ponuja precej velik zaslon velikosti 4,6 palca, hrbtno kamero ločljivosti 13 milijonov slikovnih točk, dvojedrni Qualcommov procesor Krait z delavnim taktom 1,5 GHz, certifikat PlayStation in povezovanje preko tehnologije NFC. Kamera je prav tako opremljena s posebno tehnologijo za napredno stabilizacijo slike, uporabniki pa lahko video zajemajo v polni HD ločljivosti.

HTC 8X (goo.gl/N3MzL)

Mobilnik HTC 8X za prikazovanje slik uporablja 4,3-palčni oziroma 10,9-centimetrski zaslon Super LCD2 ločljivosti 1.280 x 720 slikovnih točk. To pomeni, da njegova gostota točk znaša natanko 341 točk na palec.Ta prekaša celo zaslon Retina pametnega mobilnega telefona iPhone 5. Gostota točk slednjega namreč znaša »zgolj« 325 točk na palec. Pametni mobilni telefon HTC 8X je dovolj zmogljiv, da ga bomo lahko brez težav uporabljali tako za delo kot za preživljanje prostega časa. Telefonski gigant ga je namreč opremil z dvojedrnim procesorjem frekvence 1,5 gigaherca in gigabajtom sistemskega pomnilnika. Za shranjevanje podatkov je na voljo 16 gigabajtov podatkov, medtem ko je za zajem kakovostnih fotografij in videoposnetkov na voljo digitalni fotoaparat ločljivosti osem milijonov točk.

LG Optimus G (goo.gl/rAh58)

Pametni mobilni telefon LG Optimus G je kot nalašč tako za delo kot za preživljanje prostega časa. Ta za prikazovanje slik namreč uporablja 4,7-palčni oziroma 11,9-centimetrski IPS zaslon ločljivosti 1.280 x 768 slikovnih točk. Prikazovalnik slik je za nameček grajen na osnovi tehnologije »in-cell«. Tu sta zaslon s tekočimi kristali in tipala za dotik združena v eno plast. Zaradi tega je zaslon tanjši od običajnih in nudi boljšo berljivost pri neposredni izpostavljenosti sončni svetlobi. V modnem in tankem ohišju vsestransko uporabnega pametnega mobilnega telefona LG Optimus G najdemo še sistemski pomnilnik kapacitete dveh gigabajtov, digitalni fotoaparat ločljivosti 13 milijonov točk, spletno kamero ločljivosti 1,3 milijona točk in zmogljivo baterijo kapacitete 2,100 mAh.

Huawei Ascend D (goo.gl/H39Ei)

Huaweijev Ascend D se lahko pobaha s 64-bitno zgradbo in štirimi jedri ARM A9, ki podatke preračunavajo pri frekvenci do 1,5 gigaherca. V procesor je za nameček vgrajenih še 16 grafičnih sredic, zato ne preseneča da Ascend D v primerjavi z dvojedrnimi mobilniki nudi tudi do dvakrat večjo računsko in grafično moč. Pri tem porabi do 30-odstotkov manj električne energije, kar pomen, da uporabnik z njim pridobi tako večjo zmogljivost kot daljšo avtonomijo delovanja mobilnika. Čeprav je pametni mobilni telefon Huawei Ascend D opremljen s štirijedrnim procesorjem, v debelino meri zgolj 8,9-milimetrov. Mobilni operacijski sistem Android 4.0 Ice Cream Sandwich se odlično prilega zaslonu s 4,5-palčno (11,4-centimetrsko)diagonalo. Ta izrisuje visokoločljive slike formata 720p. Za ušesu prijazno predvajanje zvoka bo poskrbel šestkanalni zvočniški sistem Dolby Surround Sound s tehnologijo Audience earSmart.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več