24.04.2012 10:34
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

15 najboljših aplikacij za razširjeno resničnost

Razširjena resničnost je v zadnjem času vse bolj priljubljena.
Razširjena resničnost je v zadnjem času vse bolj priljubljena.

Čeprav je Google ravno pred kratkim predstavil visokotehnološka očala, ob katerih so se nam pošteno pocedile sline, pa bo do prodaje le-teh verjetno preteklo še kar nekaj časa. A to ne pomeni, da je tako imenovana razširjena resničnost izven našega dosega, na spletu je namreč mogoče dobiti cel kup aplikacij za iPhone in iPad, ki so vsaj tako “kul” kot Googlova očala. Te aplikacije za svoje delovanje uporabljajo kamero telefona, s katero se premikamo po okolici in na zaslonu prejemamo dodatne informacije o določenih objektih. Tukaj je 15 najboljših aplikacij za razširjeno resničnost. Te vam bodo odkrile notranjost določenih restavracij, vas poučevale o zgodovini določenih objektov ter vam pomagale pri dekoraciji vaše sobe.

Acrossair – goo.gl/O2phM
Acrossair je kot švicarski nož za razširjeno resničnost. Ko boste telefon držali vodoravno, vam bo aplikacija pokazala lokacijo na zemljevidu, na katerem lahko izbere plasti različnih informacij. Najdete lahko kino dvorane, hotele in mnoge druge stavbe, ogledate si lahko geografsko označene vnose iz Wikipedije ali pa si ogledate lokalne tweete. Na zemljevidu si lahko prav tako označite lokacijo, da ne boste pozabili kje, ste pustili vaš avto. Ko boste izbrali vrsto informacij, telefon zasukajte v pokončen položaj in raziščite svojo okolico.

SnapShop Showroom – goo.gl/LHefN
Aplikacija SnapShop vam omogoča premikanje in dodajanje pohištva v svojem stanovanju, ne da bi pri tem dejansko karkoli premaknili. Različne kose pohištva si lahko izberete iz kataloga priljubljenih blagovnih znamk, nato pa s pomočjo kamere na svojem telefonu pohištvo premikate po svoji sobi. Pri tem lahko preizkusite različne barve in vzorce istega pohištva. Ko ste se odločili, kateri kos pohištva vam najbolj ustreza, vas bo klik na nakupovalni voziček preusmeril na stran proizvajalca.

Golfscape GPS Rangefinder – goo.gl/w3Dg0
Ko se vam bo naslednjič zahotelo igranje golfa, boste morali s seboj obvezno vzeti telefon z naloženo aplikacijo Golfscape GPS Rangefinder. Aplikacija vam bo namreč prikazala vaš trenutni položaj na igrišču in vam pomagala izbrati najbolj idealno ciljno območje.

Spyglass – goo.gl/dezib
Aplikacija, uporabna predvsem za zunanje prostore, deluje kot nekakšen kompas razširjene resničnosti. Aplikacija nudi taktični GPS, ki vam omogoča iskanje in sledenje svoji lokaciji s pomočjo koordinat tako v geografskem kot vojaškem formatu. Aplikacija prav tako omogoča shranjevanje določene lokacije za poznejšo rabo (npr. kje ste parkirali avto), prav tako pa ponuja nekatere napredne funkcije, kot so sledenje zvezdam, optični daljinomer ter MIL-SPEC kompas v realnem času, ki bazira na azimutnih krogih.

Star Chart – goo.gl/BTCJ2
Kakšno je ime najbolj svetle zvezde nad vami? S pomočjo mobilnika in aplikacije Star Chart bodo poimenovanja zvezd preprosto na vaši dlani. S pomočjo aplikacije lahko raziskujemo tudi druge predmete na nebu, ki jih bo aplikacija bržkone razkrinkala (seveda, če ne bo šlo za kakšen neznani leteči predmet). Star Chart vam bo prav tako razkril svetlost in oddaljenost predmeta od vas. Aplikacija deluje tudi pri dnevni svetlobi, težave pa ji ne bodo delali niti oblaki.

Theodolite – goo.gl/dquCr
Aplikacija Theodolite je neke vrste elektronsko iskalo za pohodnike in ostale aktivne športnike. Služi kot kompas, GPS, fotoaparat, daljinometer in klinometer za merjenje naklona. Za napredne uporabnike bo na voljo tudi A-B kalkulator za izračun višine, razdalje, položaja, triangulacije in relativnih kotov.

Peaks – goo.gl/ThZCx
Peaks je preprosta aplikacija, ki bo najbolj uporabna za strastne hribolazce. Aplikacija bo namreč ob pomiku telefona preko določenega vrha prikazala dodatne informacije. Aplikacija bo tako razkrila nadmorsko višino določenega hribovja, prav tako pa tudi, koliko je le-to oddaljeno od vas. Aplikacija prav tako omogoča zajem slik, skupaj z informacijami ali brez njih.

ARBasketball – goo.gl/KY37V
Je vaša pisalna miza dolgočasna? Nič več. Aplikacija ARBasketball bo na vašo mizo ali katerokoli drugo površino izrisala košarkaško igrišče. Najprej si boste morali prenesti brezplačno aplikacijo, nato pa na kos papirja natisniti posebno oznako, ki bo služila za prikaz košarkaškega koša. Igra je precej zabavna, a obenem izjemno težka, zato se boste za dosego košev morali kar pošteno potruditi.

Junaio – goo.gl/gWfRT
Junaio je še en prisrčen brskalnik razširjene resničnosti, s kopico naprednih možnosti. Aplikacija vključuje informacije iz Wikipedije, Twitterja in eBaya, ima pa prav tako vgrajen priročen čitalnik črtne in QR kod.

SpotCrime – goo.gl/jVRtV
Aplikacija SpotCrime vam bo s pomočjo razširjene resničnosti razkrila kako nevarna (kar se tiče kriminala seveda) je določena lokacija. Aplikacija za prikaz informacij uporablja različne ikone in barve, s čimer označuje posebne zločine, ki so se zgodili v vaši ožji regiji. Verjetno bi bila zelo praktična pri odločitvi o nakupu nove hiše. Na spletu obstajajo tudi druge podobne aplikacije, vendar pa aplikacija SpotCrime ponuja veliko bolj obsežno podatkovno bazo in kompleksnejši iskalni sistem.

AR Invaders – goo.gl/K2fYp
Aplikacija AR Invaders dodaja razširjeno resničnost v klasično igro invazije nezemljanov. Vaš cilj je, da, kjerkoli že stojite, s pomikanjem telefona po okolici streljate na premikajoče se vesoljske ladje in ohranite mir na Zemlji. Verjetno boste pri tem izpadli najmanj kot kakšen bebec, a verjamemo, da se boste precej zabavali. Za to bo poskrbel tudi večigralni način, preko katerega boste lahko igrali tudi s svojimi prijatelji.

DishPointer – goo.gl/huHnd
DishPointer bo reduciral vaše probleme pri vzpostavitvi satelitske antene. Razširjena resničnost v aplikaciji deluje kot iskalec satelitov, ki jih nato na prefinjen način izriše na vašem zaslonu. Še ena prednost te aplikacije je, da ne potrebuje 3G povezave z internetom, saj so vsi podatki o satelitih shranjeni v sami aplikaciji.

Sun Seeker – goo.gl/lWru6
Sun Seeker je uporabno orodje predvsem za fotografe, vrtnarje ali nepremičninske posrednike, saj vam bo pogled preko razširjene resničnosti (kot tudi na ravnem zemljevidu) razkril podatke o poti sonca, njegove urne intervale ter podatke o sončnem vzhodu in zahodu. V razširjenem pogledu si lahko ogledate tudi trenutni položaj in njegovo pot v nebo.

ARSoccer – goo.gl/9g9Ow
ARSoccer je aplikacija zabavne narave. Gre za nekakšno kombinacijo razširjene resničnosti in nogometa, kjer z usmeritvijo telefona v tla z našimi nogami brcamo (žongliramo) nogometno žogo. Igra je lahko precej zahtevna, zato je tistim z nekoliko manj kondicije ne priporočamo.

Stiktu – goo.gl/c03PU
S pomočjo aplikacije Stiktu lahko skenirate predmete okrog sebe, kot so revije, plakati, ali embalaža različnih proizvodov, katerim lahko nato dodajate besedilo, različne nalepke, skice, grafite itd. Ko nekdo kasneje obdela enak predmet, vas bo aplikacija o tem obvestila in primerjala oba izdelka. Vaše stvaritve lahko delite tudi preko Facebooka in Twitterja. Aplikacija Stiktu je trenutno na voljo samo v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Španiji in Veliki Britaniji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več