30.03.2012 14:54
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

21 največjih skrivnosti računalniških napak

Za vas smo najeli računalniškega Sherlocka Holmesa, ki vam bo pomagal razkriti skrivnosti računalniških napak.
Za vas smo najeli računalniškega Sherlocka Holmesa, ki vam bo pomagal razkriti skrivnosti računalniških napak.

Se sprašujete, zakaj se vaši dokumenti ne natisnejo, kam izginjajo prenosi datotek, kaj so pravzaprav .dat končnice ter zakaj čudne orodne vrstice napadajo vaš brskalnik? Sodobni računalniki so zagotovo eden izmed čudežev sodobne tehnologije, a kljub temu še vedno iz nepojasnjenih razlogov včasih počnejo nerazložljive stvari. Povprečni računalnik v sebi skriva dovolj skrivnosti, da bi lahko za mesec dni zaposlili kar samega Sherlocka Holmesa, hkrati pa poprečnemu uporabniku povzroča toliko frustracij, da bi lahko samo zaradi njih zakrivil kakšen krut umor. Računalniške skrivnosti po navadi težijo k vprašanjema: »Kaj se je zgodilo?« in »Kaj naj storim?« Morda ste večkrat zmedeni in se sprašujete, zakaj hudiča vaš operacijski sistem redno zavrača tiskalniška opravila ali pa se sprašujete, kje za vraga je datoteka, ki ste jo ravnokar prenesli s spleta. Ne obremenjujte se več. Za vas smo pripravili skupek najpogostejših računalniških nerazumljivosti in jih razvozlali.

Kam so izginile moje prenesene datoteke? Zakaj jih ne morem najti?
Vaš brskalnik bo privzeto izbral direktorij, v katerega bo shranjeval prenesene datoteke (največkrat bo to mapa Downloads), vendar pa lahko tega tudi spremenite.

Zakaj se moj iPad ne polni, ko ga priključim v računalnik?
Najverjetneje vaš USB vtičnik ne zagotovi dovolj polnilne energije, zato ga raje polnite preko običajnega polnilca.


Zakaj moj računalnik ne predvaja določenega formata videa?
Če vas računalnik ne vsebuje določenega dekoderja za določen video format, boste tega morali prenesti s spleta.

Moj tiskalnik noče tiskati, Windowsi pa mi ne dovolijo izbrisati čakalne vrste. Kaj se dogaja?
Po navadi je to posledica komunikacijske težave med računalnikom in tiskalnikom. Preverite povezavo tiskalnika z računalnikom in jih ponovno zaženite.

Ko vklopim računalnik, slišim čudne piske. Kaj pomenijo?
Ti piski prihajajo iz BIOS-a (programska oprema, vgrajena v matično ploščo). V navodilih, ki ste jih dobili poleg matične plošče, preverite, kaj pomeni določena »zvočna koda«.

V mapi, polni digitalnih slik, pogosto zasledim datoteko z imenom Thumbs.db. Kaj je ta datoteka in ali jo lahko brez pomisleka izbrišem?
Thumbs.db je sistemska datoteka, ki vsebuje predpomnilnik predogleda določene mape. V nastavitvah vašega operacijskega sistema lahko ta predpomnilnik enostavno izbrišete.

Zakaj vsak digitalni fotoaparat – tudi tisti na mojem pametnem telefonu – fotografije vztrajno shranjuje v mapo imenovano DCIM?
DCIM (za Digital Camera Images) je privzeta direktorijska struktura za digitalne kamere in kot taka je zelo koristna.

Moj koš za smeti je izginil. Kako ga lahko obnovim?
Ali ste bili žrtev kakšne napake ali pa koš že prvotno ni bil na svojem mestu. Uporabniki operacijskih sistemov Windows 7 in Vista kliknite na ikono Start in v okvirček vpišite “desktop icons” (namizne ikone).

Zakaj operacijski sistem Windows občasno »resetira« moj računalnik brez mojega dovoljenja in kako mu to preprečiti?
Ta problem se nanaša na samodejne posodobitve. Najbolje bo, da v nastavitvah označite, da boste po namestitvi posodobitev računalnik ponovno zagnali kar sami.

Od kod prihajajo vse te skrivnostne orodne vrstice za brskalnik in kako se jih lahko znebim?
Največkrat dodatno orodno vrstico v brskalnik namesti kakšen protivirusni program, zato bodite pozorni na vprašanja med nameščanjem takšne programske opreme. Enako počne priljubljeni BSplayer.


Kako se je znašel QuickTime na mojem računalniku in ali ga moram obdržati?
Ta medijsko predvajalna programska oprema prihaja v paketu z iTunesi, lahko pa jo namestite tudi kot samostojen paket. Če vas ne moti, jo zaradi predvajanja določenih datotek pustite na računalniku.

Na računalniku imam nameščen Microsoft Word. Zakaj vseeno ne morem odpreti datoteke s končnico .docx, ki mi jo je poslal moj prijatelj?
Če uporabljate Word 2003 ali starejšo različico programa, boste za ogled datoteke s končnico .docx potrebovali Microsoftov združljivostni paket za novejšo različico datotek.

Zakaj mi operacijski sistem Windows ne dovoli izbrisati določene datoteke?
Če vam operacijski sistem Windows ne pusti izbrisati določene datoteke ali mape, je ta ravnokar v uporabi. Ustavite program, ki jo uporablja.

Zakaj nekateri programi po odstranitvi za seboj pustijo določene datoteke in mape?
Številni privzeti odstranitveni programi so neučinkoviti. Najbolje, da za odstranitev iger, programov in ostalih datotek uporabite odstranitveni pripomoček IObit Uninstaller.

Zakaj se Adobe Reader in Java posodabljata tako pogosto? Ali jima moram to dovoliti?
Večina posodobitev programske opreme Adobe in Java je namenjena krpanju varnostnih lukenj, zato je nujno potrebno posodobitve skrbno nameščati, seveda pa lahko kadarkoli izberemo tudi kakšno drugo alternativo.

Ali je nujno nameščati posodobitve operacijskega sistema Windows?
Vsekakor je zaradi varnostnih razlogov dobro nameščati vse nujne Windows posodobitve, ki pa jih lahko z nekaj preprostimi koraki prikrojimo našim zahtevam in potrpljenju.

Ali je pomembno, da »varno odstranim« USB ključek?
Absolutno – če boste ignorirali zahtevo Windowsov po “varni odstranitvi” naprave za shranjevanje podatkov, lahko to privede do poškodovanih datotek ali popolne nečitljivosti medija.


Windows me vpraša, če želim vklopiti lepljive tipke (Sticky Keys). Kaj so lepljive tipke in kako jih uporabljam?
Lepljive tipke omogočajo lažji dostop do nekaterih funkcij vaše tipkovnice. Zakaj jih ne bi uporabili?


Zakaj določene datoteke ne morem poslati preko e-pošte?
Datoteka je najverjetneje prevelika. Uporabite storitvi YouSendIt ali SugarSync, ki vam bosta pomagali odpraviti omejitve velikosti.

Kako lahko ugotovim, ali je določena spletna stran varna?
Uporabite vtičnik Web of Trust, ki vam bo pred klikom na določeno povezavo sporočil, ali je ta dovolj varna za obisk.

Kaj so datoteke s končnico .DAR, ki jih včasih dobim v e-pošti in kako jih lahko odprem?
Microsoft Outlook uporablja modificirano različico obogatenega besedila (Rich Text Format), ki ohranja določene pisave, obenem pa pogosto povzroča težave za prejemnika. Najbolje bo, da pošiljatelju sporočite, da vam elektronsko sporočilo ponovno pošlje v golem besedilu, ali pa datoteko .dar preprosto odprite s svojo beležnico.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,