30.05.2012 14:12
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

25 WordPress vtičnikov, ki vas ločijo do popolne spletne strani

WordPress je najbolj priljubljen sistem za urejanje spletne vsebine.
WordPress je najbolj priljubljen sistem za urejanje spletne vsebine.

V tem članku bomo pisali o enem od mnogih, a trenutno verjetno najbolj priljubljenem sistemu za urejanje spletne vsebine…Wordpressu. Čeprav lahko na spletu najdemo mnogo odprtokodnih rešitev, pa se je WordPress izkazal kot odlična rešitev za izdelavo tako velikih kot manjših spletnih strani. Če še niste srečali s sistemom WordPress in s pripadajočimi vtičniki, je pomembno vedeti, da prav vtičniki omogočajo razširitev funkcionalnosti sistema za upravljanje vsebin (CMS). Prav zaradi tega vam bomo v nadaljevanju predstavili nekaj najbolj koristnih orodij, ki bi jih moral koristiti prav vsak uporabnik odprtokodnega sistema WordPress, pa naj si ustvarja mikro blog ali velik spletni portal. Ti vtičniki bodo olajšali sam razvoj, hkrati pa bodo izboljšali funkcionalnost in povečali varnost vaše spletne strani. Pa začnimo:

1.WP-DBManager
Prenosi: 609.958
Povprečna ocena: 4 (240 glasov)
Prenos (goo.gl/qqqgj)

WP-DBManager je vtičnik za lažje upravljanje WodPressove podatkovne baze in je specializiran izključno za ta namen. Čeprav ostala vsestranska orodja ponujajo podobne funkcionalnosti, pa je prednost tega orodja osredotočenost in robustnost pri delu. Z vtičnikom bomo lahko popravljali bazo, optimizirali tabele (shrinkanje) ter ustvarili varnostne kopije podatkov.

2. XCloner backup
Število prenosov: 81,801
Povprečna ocena: 4.2 (76 glasov)
Prenos (goo.gl/LyGMC)

XCloner je popoln nabor orodij za varnostno kopiranje celotne WordPress strani. Vtičnik kopira vse datoteke na strežniku in stisnjeno bazo podatkov v izbrano mapo, prav tako pa omogoča shranjevanje preko Amazonovega S3 sitema. Avtomatizirano arhiviranje je omogočeno preko lastnega CRON sistema, edina moteča stvar pri tem pa je prijavni obrazec znotraj samega vtičnika, ki nekako dostop do vtičnika le zaplete.

3. Clean options
Število prenosov: 76,733
Povprečna ocena: 4.3 (57 glasov)
Prenos (goo.gl/zf0Ai)

Vtičnik imenovan Clean options vam omogoča čiščenje in optimizacijo WordPress baze podatkov. Pri tem preveri vse nameščene vtičnike in odpravi nepotrebne in neuporabljene vnose. Odlično orodje, ki v nobenem primeru ne bo ogrozilo čistosti primarne namestitve ali oslabilo funkcionalnosti samega WordPressa.

4. Google Analyticator
Prenosi: 1,699,922
Povprečna ocena: 4,5 (347 glasov)
Prenos (goo.gl/InhKO)

Googlov Analytics je v WordPress mogoče vgraditi na več načinov in čeprav velika večina podobnih vtičnikov svoje delo opravi precej dobro, pa Google Analyticator nudi zares globoko integracijo vseprisotnega orodja namenjenega merjenju statistike obiskanosti vaše spletne strani. Vtičnik ponuja prav vse parametre spremljanja statistike, blokado uporabnikov, integracijo grafov v WordPressovo nadzorno ploščo in JavaScript optimizacijo za hitrejše nalaganje same kode.

5. WP Security Scan (WSD)
Prenosi: 932.199
Povprečna ocena: 3.3 (337 glasov)
Prenos (goo.gl/ga2yE)

WSD Security je orodje s pomočjo katerega lahko analizirate celotno spletno stran, le to pa vam poroča o morebitnih napakah in najbolj ranljivih delih kode. Orodje vam bo javilo napačno nastavljena dovoljenja določenih map, napačne prefixe tabel, napačna gesla, itd.

6. Better WP Security
Število prenosov: 60,309
Povprečna ocena: 4.1 (74 glasov)
Prenos (goo.gl/ls3VM)

Better WP security je odlična nadgradnja WSD vtičnika, saj vam poleg naštetega ponuja tudi obrambo pred DDoS napadi, nepridipravimi uporabniki in vohljači, ki iščejo ranljivost vaših spletnih strani. Orodje prav tako omogoča avtomatsko blokiranje uporabnikov, ki s preizkušanjem gesel želijo vstopiti v skrbniški del sistema WodrPress.

7. Download monitor
Prenosi: 379.115
Povprečna ocena: 4.1 (324 glasov)
Prenos (goo.gl/2Bs6s)

Download monitor je vtičnik, s katerim lahko upravljamo javne datoteke, namenjene prenosu iz vaše strani, s samim vtičnikom pa lahko prav tako spremljamo statistiko prenosov in beležimo najbolj pogoste dokumente, ki so jih uporabniki prenesli iz vaše strani. Po želji lahko datoteke tudi zaščitimo z geslom, le te pa lahko hranimo tudi na kakšnem zunanjem strežniku, Amazonovi S3 storitvi, RackSpace CloudFiles ali na strežniku na katerem je nameščen tudi WordPress.

8. Shuffle
Število prenosov: 3,923
Povprečna ocena: 4.4 (7 glasov)
Prenos (goo.gl/0y9Mk)

Shuffle je zgolj administrativni dodatek in se uporablja pri upravljanju multimedijskih datotek. Z njim lahko premaknemo, brišemo, dodajamo oznake in urejamo različne slike in ostale grafične elemente.

9. th23 Media Library Extension
Število prenosov: 2,098
Povprečna ocena: 5.0 (glasov kos)
Prenos (goo.gl/JQ6n0)

Glavna naloga vtičnika je dodajanje filtrov za multimedijske galerije in je odlična nadgradnja za zgoraj omenjeni Shuffle. Vtičnik je viden zgolj v administrativnem delu strani, ta pa bo v veliki meri olajšal vaše delo, še posebej če se ubadate z velikim številom fotografij.

10. CMS tree page view
Prenosi: 152.917
Povprečna ocena: 4,6 (145 glasov)
Prenos (goo.gl/AXi49)

Tudi ta dodatek je zgolj administrativne narave, ta pa je namenjen lažjemu vzdrževanju vsebine. Vtičnik omogoča vizualno načrtovanje, dodajanje, brisanje in urejanje spletnih strani, hkrati pa bo v precejšnji meri olajšal dodeljevanje glavnih strani in podstrani.

11. All In One SEO
Prenosi: 10,091,721
Povprečna ocena: 4.1 (1184 glasov)
Prenos (goo.gl/AEx6l)

All in one SEO je eden izmed najbolj priljubljenih dodatkov za WordPress, saj ga je prevzelo že več kot 10 milijonov uporabnikov. Lahko bi rekli, da je to tudi eden izmed najbolj priljubljenih programskih dodatkov na splošno. Glavna naloga vtičnika je optimizacija spletne strani in posledično boljša uvrstitev v iskalnikih. Orodje na podlagi vsebine samodejno definira specifične meta oznake, url naslove in dodatne opise. Pri tem vam priporočamo, da orodja ne pustite zgolj v samodejnem načinu delovanja, ampak določene naslove prilagodite tudi sami. S tem ne boste ničesar pustili zgolj naključju.

12. SEO Friendly Images
Prenosi: 539.566
Povprečna ocena: 4,0 (93 glasov)
Prenos (goo.gl/wu2ev)

Vtičnik omogoča avtomatsko generiranje ALT in TITLE oznak, ki temeljijo na imenu slike in naslovu določenega članka. S pomočjo orodja boste dosegli sistematičnost in preglednost vaše galerije, hkrati pa vam bo orodje pomagalo pri sami optimizaciji spletne strani.

13. SEO Smart Links
Prenosi: 554.207
Povprečna ocena: 4.0 (105 glasov)
Prenos (goo.gl/qCqbn)

Eden glavnih izzivov pri upravljanju z lastno spletno stranjo ali blogom je prav gotovo medsebojna povezava med stranmi, članki in različnimi kategorijami vsebine. Vtičnik omogoča samodejno povezovanje ključnih besed, prav tako pa lahko s povezavami upravljate povsem sami in določite tako imenovane “nofollow” atribute, kar bo precej dobro za samo optimizacijo spletne strani.

14. Google XML Sitemaps
Prenosi: 7,090,247
Povprečna ocena: 4.8 2958 glasov)
Prenos (goo.gl/M0Lnf)

Orodje Google XML Sitemaps samodejno generira zemljevid strani (sitemap) in jih prijavi različnim iskalnikom. Tako boste povečali svoje možnosti da bo iskalnik kot je Google hitreje in bolj pravilno poindeksiral vaše strani.

15. Google PageRank tools
Število prenosov: 8,148
Povprečna ocena: 4,5 (5 glasov)
Prenos (goo.gl/TOxRX)

Vtičnik v administracijsko konzolo dodaja izredno koristen stolpec, v katerem se bo prikazoval Googlov PageRank. Orodje je prej siromašno v svojih funkcionalnostih, ampak za tako majhen vtičnik vam kaj več ne bo treba.

16. Schema for WordPress
Število prenosov: 2,203
Povprečna ocena: 2.3 (7 glasov)
Prenos (goo.gl/efd5r)

Shema je Google-backed RDF format, ki pomaga opisati vaše strani in tako povečati njihov doseg v iskalnikih. RDF prav tako olajša komunikacijo med računalniki, zato bo vaša stran lažje razumljiva najrazličnejšim pajkom (crawler), API-jem in podobnim »avtomatskim« storitvam. S pomočjo orodja boste prav tako prispevali k boljši optimizaciji vaše spletne strani.

17. SEO Rank Reporter
Število prenosov: 33,171
Povprečna ocena: 4,8 (24 glasov)
Prenos (goo.gl/7GY8I)

SEO Rank Reporter zahteva vnos ključnih besed, nato pa na podlagi njih vsake tri dni ustvari graf uspešnosti posameznih strani in člankov, ki jih primerja z uvrstitvijo vaših konkurentov.

18. WP Super Cache
Prenosi: 3,019,748
Povprečna ocena: 4.0 (1194 glasov)
Prenos (goo.gl/h1nyA)

WP Super Cache je eden od bolj znanih vtičnikov ter eden tistih od katerega boste imeli največ koristi. Tako imenovani caching vtičniki pospešujejo nalaganje vaših strani, s tem da si določene strani in članke shranijo v spomin. S tem se zmanjšajo poizvedbe v podatkovno bazo, ki so ozko grlo vsake spletne strani. In še opozorilo. Takšni vtičniki ne delujejo z mobilnimi WordPress predlogami. Ko bo namreč uporabnik iz namiznega račnalnika dostopal do vaše strani, se bo namizna različica pokazala tudi tistemu, ki bo do vaše strani pristopal preko mobilnega telefona. Alternativa vtičniku WP Super Cache je W3 Total Cache, vendar pa je ta preveč zapleten, težje ga je konfigurirati, prav tako pa ne ponuja bistvene izboljšave v hitrosti nalaganja.

19. CDN Sync Tool
Število prenosov: 10,575
Povprečna ocena: 3,0 (24 glasov)
Prenos (goo.gl/ztDba)

CDN Sync tool deluje v sožitju z orodjem WP Super Cache, njegov namen pa je, da vaše statične (slike, CSS, JavaScript) datoteke hrani na CDN-ju, ki je nekakšno omrežje strežnikov za pospešitev nalaganja spletnih strani. Vtičnik podpira Amazonovo CloudFront storitev, ki je trenutno najcenejša CDN storitev na tržišču.

20. WP IT Smush
Prenosi: 184.407
Povprečna ocena: 4.4 (97 glasov)
Prenos (goo.gl/nVJ4M)

Smush IT je Yahoojeva storitev za stiskanje slik, katera vam pomaga pri sami optimizaciji spletne strani. Vtičnik je pri uporabi skoraj neviden, saj vsako nalaganje datotek obdelajo strežniki v ozadju.

21. Relevanssi – better search

Prenosi: 167.008
Povprečna ocena: 4.2 (140 glasov)
Prenos (goo.gl/C9SYZ)

Čeprav je privzeto iskanje v WordPressu povsem zadovoljivo za osnovne spletne strani, pa bo orodje Relevanssi lestvico iskanja dvignilo mnogo višje. Orodje je povsem brezplačno, hkrati pa izjemno prilagodljivo, tako da boste z njegovimi rezultati precej navdušeni.

22. Relevanssi Dashboard
Število prenosov: 480
Povprečna ocena: 3.1 (2 glasov)
Prenos (goo.gl/SRLMq)

Relevanssi Dashboard je preprost vtičnik, ki znotraj administracijske konzole prikazuje statistiko iskanj. Za svoje delo bo seveda potreboval zgoraj omenjeni vtičnik Relevanssi.

23. Fontific – Google Fonts
Število prenosov: 8,804
Povprečna ocena: 4.1 (10 glasov)
Prenos (goo.gl/RRhG3)

Fontific vam omogoča uporabo Googlovih spletnih pisav na celotni WP namestitvi. Preko tako imenovanega CSS selectorja izberete vrsto pisave in že ste pripravljeni na povsem novo tekstovno podobo strani.

24. Contact Form 7
Prenosi: 6,295,545
Povprečna ocena: 4.1 (1457 glasov)
Prenos (goo.gl/CWB4Z)

Prav tako sodi v skupino multi-milijonskih vtičnikov, njegov namen pa je ustvariti najrazličnejše spletne forme. Vtičnik podpira številne jezike, različna vnosna polja, sistem CAPTCHA kot tudi AJAX funkcionalnosti. Prav tako ga je mogoče spojiti z orodjem Akismet.

25. Akismet
Število prenosov: 9,148.219
Povprečna ocena: 4.1 (884 glasov)
Prenos (goo.gl/zDiJQ)

Akismet je brezplačni vtičnik za odkrivanje in brisanje tako imenovanih spam komentarjev. Takoj ko boste zagnali kakšno WP stran, boste začutili potrebo po takšnem samodejnem filtru, saj je količina nezaželenih (SPAM) sporočil preko WP strani enormna.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

MAT3, MATEJ BOŽIČ s.p.

Vipavska cesta 2c, 5270 Ajdovščina, Tel: 031 200 701
MAT3 Podjetje MAT3 Matej Božič s.p. je bilo ustanovljeno v letu 2013. Njihov cilj? Postati uspešno podjetje na področju servisa računalnikov, fotografiranja in izdelave spletnih ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več