30.08.2012 08:12
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

4 ključne dimenzije SEO optimizacije

Z dodelano SEO optimizacijo lahko dosežemo vrhunske rezultate.
Z dodelano SEO optimizacijo lahko dosežemo vrhunske rezultate.

Iskalni marketing je področje, ki je v svetu spletnega poslovanja še kako pomembno. Iskalni marketing ali SEM (Search engine marketing) se deli na dve področji: na plačljivi del ali PPC (Pay per click) in “brezplačni” del ali SEO (Search Engine Optimization). V tem članku se bomo dotaknili predvsem slednjega.


Kaj je SEO?

Optimizacija spletnih strani (SEO) je postopek izboljšanja vidljivosti spletišča ali spletne strani na iskalnikih preko naravnih oz. neplačanih (organskih ali algoritemskih) iskalnih rezultatov. Vsak spletni iskalnik ima svoja pravila razvrščanja zadetkov, ki se izpišejo, ko vpišemo želen iskalni pojem. Nekatera pravila so javno objavljena, nekatera pravila so predmet špekulacij na medmrežju, nekatera pa so strogo varovana tajnost. Pravila se stalno spreminjajo in prav zato je optimizacija spletnih strani dinamičen proces, ki zahteva stalno prilagajanje vsebin spletnih strani. Raziskave kažejo, da je število obiskov določene spletne strani v največji meri odvisno od njene pozicije v iskalniku (boljši SEO).


Kako narediti dober SEO?

Obstajajo štiri dimenzije dobre SEO optimizacije, s pomočjo katerih lahko lastniki spletnih strani marsikaj postorijo povsem sami. Seveda se ti večkrat ne zavedajo kaj SEO pravzaprav sploh pomeni, zato je pri SEO opravilih večkrat smotrno najeti usposobljene strokovnjake. Oglaševanje preko Googlovega sistema AdWords ni poceni, zato si večina uporabnikov želi imeti karseda nizke stroške klika, s čemer lahko dosežemo karseda dober ROI (donos naložb). Dober SEO vam lahko pri tem še kako koristi, saj poveča tako imenovani Quality score in občutno zniža stroške klika.

Štiri glavne dimenzije dobre SEO optimizacije so:

1. Dimenzija: On Site/Page Level SEO – Najstarejši SEO oz. osnovni SEO ali tudi tehnični SEO

Sem spadajo vsa opravila, ki se odvijajo znotraj določene spletne strani. Pri tem je pomembna optimizacija vseh podstrani, saj se v iskalnikih ne pojavlja zgolj vstopna spletna stran, ampak se pod določenim pojmom pojavlja stran, ki je najbolj relevantna za določeno ključno besedo. Prav zaradi tega lahko vsaka podstran postane ciljna stran ali tako imenovani »landing page«, torej stran, ki jo bo uporabnik obiskal kot prvo. Prav zaradi tega si pri optimizaciji vaših strani vzemite čas in za vsako stran posebej storite naslednje:

  • Natančno določite ime strani (Title tag), ki mora na kratko zajeti vso vsebino (do 70 znakov). Pri tem imejte vedno v mislih končnega uporabnika. Če bodo npr. uporabniki iskali poceni vozovnice ali letalske karte, v naslov strani ne bomo vstavili pojma letalske vozovnice.
  • Pišite relevantne tekste, ki vsebujejo ključne besede, s katerimi želite omrežiti končno publiko. A pri tem nikar ne pretiravajte. Nespametno kopičenje ključnih besed je eden izmed najstarejših SEO trikov, ki ga se mnogi še vedno poslužujejo. Seveda morate biti pri tem precej previdni, saj lahko kakršnokoli »maskiranje« ključnih besed (bele črke na belo podlago, skrite besede) hitro ogrozi visok položaj vaše strani v spletnem brskalniku.
  • Naslove in podnaslove (tako imenovane H1, H2, H3 tage) je potrebno povezati z vsebino, vendar pa je pri tem priporočljivo uporabljati tudi sopomenke. Poudarjajte besede. Uporabite barve, »boldanje«, ležečo pisavo ali podčrtaje.
  • Naslovi slik so pogosto nesmiselni (npr. slika_mala_001.jpg ali slika_00011.jpg). Namesto tega v naslovu slike uporabite tudi ključno besedo kot npr. Jadranje_slika_mala_001.jpg, seveda če je jadranje vaša pomembna ključna beseda. Vsekakor je smiselno uporabiti tudi alternativne opise ali tako imenovane alt oznake.
  • Meta oznake in meta opisi (meta tags). Čeprav so pri Yahooju poudarili, da meta oznakam ne posvečajo pretirane pozornosti, pa je povsem drugačna zgodba z Bingom in Googlom. Te so za slednja še kako pomembne, zato je lahko smotrna uporaba meta oznak še kako dobrodošla.

2. Dimenzija: Domain level SEO

Ta dimenzija je v največji meri odvisna od sposobnosti vašega spletnega razvijalca. V skladu s temi parametri lahko razlikujemo profesionalne izdelovalce spletnih strani od milo rečeno amaterjev. Pri tem se lahko osredotočamo predvsem na naslednje faktorje:

  • Primerna struktura in medsebojna povezanost posameznih strani
  • Sitemap (in robot.txt) datoteka
  • Delujoče notranje povezave
  • Breadcrumbs
  • 404 Error strani
  • Primerni Anchor teksti
  • SEF (Search Engine Friendly) povezave
  • Optimizirana baza podatkov

3. Dimenzija: OFF site SEO

Čeprav zunanje povezave s vsako spremembo Googlovega algoritma (ta se je zgodila ravno pred kratkim) izgubijo na svoji veljavi, pa so te še vedno eden izmed najpomembnejših dejavnikov za uspešno SEO optimizacijo. Če bo kdo na svojem blogu omenil vašo stran, bodo to iskalniki smatrali kot velik plus, vaša stran pa bo s pomočjo takšnih povezav kaj hitro napredovala po iskalni lestvici. Seveda se lahko takšne povezave uporabljajo tudi v vašo škodo, saj vam lahko vaši konkurenti kreirajo množico nesmiselnih povezav, ki jih bodo iskalniki obravnaval precej negativno, posledično pa bo vaša stran izgubila na verodostojnosti (Dirty SEO). Družbena omrežja, forumi in ostala spletna mesta lahko ponudijo visoko kakovostne povezave, ki bodo vplivale na pozicioniranje vaše spletne strani v iskalnikih. Pri tem lahko omenimo Facebook share, ki bo sovpadal s položajem strani v iskalniku (boljši Facebook Share – boljši položaj v iskalniku). Tudi Twitter, Google+, Foursquare in ostale družbena omrežja bodo precej vplivala na položaj strani v iskalniku, seveda pa moramo pri tem biti pazljivi na sam vir zunanje povezave. Določena verodostojna slovenska povezava bo namreč vredna veliko več kot 3000 kupljenih vietnamskih povezav.

4. Dimenzija: Non Keyword ali Keyword Agnostic SEO

Ta dimenzija s vsako spremembo Googlovega algoritma dobiva vse večji pomen. Na dejavnike, ki spadajo pod omenjeno kategorijo lahko vplivamo le posredno in sicer na sledeče načine:

  • Hitrost nalaganja spletnih strani (odvisna od kakovosti spletnega strežnika in kode)
  • Zgodovina (starost, avtoriteta) domene (nekateri SEO strokovnjaki odkupujejo stare uveljavljene domene, s pomočjo katerih gradijo pozitivne povezave).
  • Količina podatkov, ki se nahajajo na spletni strani (content)
  • Frekvenca ažuriranja obstoječe vsebine
  • Izvirnost vsebine (svojo stran lahko preverite s pomočjo spletne storitve www.copyscape.com)
  • Geolokacija strežnika
  • Cookie / Browser History iskalcev


Kje začeti SEO?

Za začetek vam bosta več kot prav prišla dve orodji. Prvo se imenuje Google Webmasters tools v povezavi z Google Analyticsom, medtem ko je drugi vsem dobro poznani Google AdWords, natančneje Keyowrd tool za ključne besede. S pomočjo orodja Keyword tool lahko pridemo do informacij o tem, katere ključne besede je Google na določeni domeni prepoznal kot zanimive. Te besede morajo imeti določen obseg mesečnega iskanja, drugače bodo povsem brezpredmetne. S pomočjo orodja se bomo dokopali do long tail in short tail ključnih besed, podatkov o oglaševanju konkurence, trendov v zadnjih 12 mesecih in podatkov o tem katera ciljna stran je najbolj primerna za določeno ključno besedo. Prav zaradi tega vam priporočamo, da orodje Googlov AdWords koristite kot vstopno točko pri vseh vaših SEO opravilih. Za dober SEO začetek je prav tako pomembno, da se osredotočite na Long tail ključne besede. Long tail je definirana kot ključna beseda z malo iskanj, vendar pa z velikim potencialom pretvorbe obiskovalca v končnega kupca. Dober položaj pri Short tail ključnih besedah bi si želeli vsi, čeprav gre po navadi za besede, ki ne prinašajo pretirane vrednosti. Vsaj ne v smislu denarja, so pa te več kot dobrodošle pri ustvarjanju visokega prometa. Te so običajno sestavljene iz 3 besed in so pogosto preobsežne. Za primer vzemimo: Short tail ključna beseda je npr. “hiša ob morju, medtem ko bi bila izpeljanka za Long tail ključno besedo v tem primeru: “najem hiše ob morju v mesecu avgustu” ali “prodaja hiš v okolici Pirana”. Številni strokovnjaki ob začetku optimizacije priporočajo osredotočanje na Long tail izraze, saj je s pomočjo teh veliko lažje narediti optimizacijo določene spletne strani, prav tako pa omogočajo hitre prodajne uspehe (hitra konverzija obiskovalca v kupca).

“White hat SEO” proti “black hat SEO”

SEO tehnike se ločijo na dve kategoriji: tehnike, ki jih priporočajo spletni iskalniki, ter tehnike, ki jih spletni iskalniki ne odobravajo in jih poskušajo zmanjševati. To je t.i. “spamdexing”. Nekateri strokovnjaki klasificirajo te tehnike oz. metode kot “white hat SEO” in “black hat SEO”. Metoda “white hat” ima najboljše in dolgoročne rezultate, medtem ko tisti, ki uporabljajo metodo “black hat”, pričakujejo, da bodo njihove spletne strani izobčene takoj, ko spletni iskalniki ugotovijo, kaj delajo. Če se SEO tehnika ali metoda prilagaja pravilom spletnega iskalnika in ne vsebuje nobenih prevar ali goljufij, se to imenuje “white hat SEO”. Potrebno je zagotoviti, da so vsebine, ki jih indeksira spletni iskalnik, popolnoma enake vsebini, ki jo vidi uporabnik. Z “white hat” metodami se ustvarja vsebina za uporabnike in ne za spletne iskalnike. Namesto da se poskuša pretentati iskalnikov algoritem, so vsebine narejene tako, da so lahko dostopne spletnim pajkom. “White hat SEO” je le učinkovito trženje in zagotavljanje kvalitetnih vsebin uporabnikom. “Black hat SEO” uporablja neetične in zavajajoče tehnike optimizacije strani. Ena izmed takih tehnik je skrivanje besedila kot del ozadja ali pozicioniranje besedila izven ekrana oz. vidnega območja. Možen je tudi prikaz drugačne spletne strani glede na to, ali jo zahteva uporabnik ali spletni iskalnik. Ta metoda se imenuje “cloaking”. Ko iskalnik odkrije take spletne strani, jim močno zmanjša mesto uvrstitve med rezultati ali pa jih izbriše iz podatkovne baze. Za to skrbi iskalnikov algoritem ali iskalnikovi uredniki. Primer je odstranitev spletnih strani BMW Germany in Ricoh Germany leta 2006 zaradi uporabe zavajajočih tehnik spletne optimizacije.Po opravičilu obeh podjetij ju je Google vrnil v svoje podatkovne baze.

Kam gre SEO?

Za dober SEO pravzaprav ne potrebujete nič spektakularnega. Različni iskalni algoritmi in iskalniki se »podijo« za uporabniki. Če imate dobro spletno stran, kamor se obiskovalci radi vračajo, potem vam bodo takšne in drugačne SEO tehnike povsem odveč. Če se uporabniki »podijo« za vami in iskalniki »podijo« za uporabniki, potem ste lahko popolnoma brez skrbi. Google za razvrščanje iskalnih rezultatov koristi več kot 220 različnih dejavnikov. Eden od dejavnikov, ki bo vplival na slabšo pozicijo vaše strani je tudi pred kratkim uveden dejavnik pretirane SEO optimizacije. Pretirano optimizirane strani se lahko kaj hitro znajdejo na tako imenovani »ban listi«, s čemer bo njihov položaj v iskalniku hitro upadel. Prav zaradi tega vam priporočamo, da se v prvi vrsti osredotočite na vsebino spletne strani in se še le nato lotite nekaterih tehnik SEO optimizacije. In ne pozabite, edinstvenost je ključ do uspeha.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več