16.07.2012 13:34
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

5 ključnih iOS aplikacij za fotografe

Vse več uporabnikov za fotografske užitke uporablja kar pametne telefone.
Vse več uporabnikov za fotografske užitke uporablja kar pametne telefone.

Fotoaparati, ki jih najdemo na sodobnih pametnih telefonih postajajo čedalje bolj zmogljivi in vse več uporabnikov za vsakodnevne fotografske užitke uporablja le te. Ena izmed očitnih prednosti pametnih telefonov pred digitalnimi fotoaparati je prav gotovo precejšnja mobilnost. Pametni telefoni so namreč pogosto v žepih mnogih uporabnikov, medtem ko na fotoaparate preprosto pogosto pozabimo. Druga velika prednost pametnih telefonov so aplikacije. Te omogočajo uporabo novih funkcij, ki so v določenih situacijah precej uporabne. Na tradicionalnih fotoaparatih bi za takšne dodatne funkcije potrebovali najmanj diplomo iz elektronike. Že pred časom smo pisali o uporabnih fotografskih aplikacijah za Android in iPhone, no tokrat vam bomo predstavili 5 najnovejših za operacijski sistem iOS, ki jih boste preprosto morali imeti.


Afterfocus (goo.gl/vNKqJ)

Eden od razlogov, zakaj številni uporabniki obožujejo SLR fotoaparate je prav gotovo nadzor nad hitrostjo zaklopke in zaslonke. S prilagojenimi parametri zaslonke lahko ustvarimo več fokusno sliko ali takšno v kateri je oster zgolj en predmet, medtem ko je ozadje zamegljeno. Aplikacija Afterfocus vam omogoča nadzor nad globinsko ostrino kar z vašim iPhonom. Aplikacija vam dejansko ne omogoča spremembo globinske ostrine med fotografiranjem, ampak le to nadomesti s programsko simulacijo med obdelavo fotografije. Orodje je precej zabavno in preprosto za uporabo. Vse kar morate narediti je odpreti določeno fotografijo in izostriti določene predele. Nato enak postopek uporabite za ozadje in aplikacija Afterfocus vam bo izvrgla fotografijo s precej plitvo globinsko ostrino. Aplikacijo lahko uporabite tudi za dodajanje nekaterih dodatnih učinkov, kot je spreminjanje črnega ozadja v belo ipd. 70 centov kolikor stane aplikacija boste tokrat porabili precej pametno.

Bump (goo.gl/zmfmF)

Bump ni fotografska aplikacija, ampak je orodje za izmenjavo informacij z ostalimi uporabniki. Aplikacija za svoje delovanje koristi merilnik pospeška in gps podatke, s katerimi ustvari pravo čarovnijo: poveže dva različna telefona in med njima izmenja informacije o fotografijah. Precej všečno, seveda pa lahko enako funkcijo uporabljate tudi za enostavno pošiljanje fotografij na vaš osebni računalnik ali prenosnik. To storite tako, da v brskalniku odprete spletno stran Bump in hkrati na vašem iPhonu zaženete aplikacijo. Nato izberete eno ali več fotografij in s pomočjo preslednice na tipkovnice prenašate fotografije na vaš telefon. Celotna zadeva bo najbolje delovala v spletnem brskalnikih Firefox, Chrome in Safari. V Microsoftovem Explorerju 9 žal ne deluje. Aplikacija je popolnoma brezplačna.


iStopMotion for iPad (goo.gl/ZtE1q)

Aplikacija iStopMotion omogoča kreiranja tako imenovanih stop-motion posnetkov, ki jih lahko ustvarimo tudi s pomočjo običajnih digitalnih fotoaparatov. iStopMotion vam omogoča zajem serije fotografij z uporabo prednje ali zadnje iPadove kamere, saj vam s prekrivanjem prejšnjega okvirja pomaga pri fotografiranju naslednjega. Aplikacija vam bo privarčevala ogromno časa, še posebej če boste poskušali ujeti zaporedje manjših premikov kot na primer pri animaciji s plastelinom. Če ste poleg iPada hkrati še lastnik iPhona, potem lahko na vaš telefon namestite brezplačno aplikacijo imenovano iStopMotion Remote Camera. Ta vam omogoča uporabo iStopMotion aplikacije na daljavo in sicer preko kamere vašega iPhona. Vaše stop-motion animacije boste lahko ustvarjali po precej prijazni ceni in sicer boste morali za aplikacijo iStopMotion odšteti le 8 evrov.


Pano (goo.gl/4QS2d)

Obožujete panorame? Seveda lahko vedno posnamete več različnih fotografij in jih zlepite s kakšnim programom za obdelavo slik, ampak zakaj ne bi dopustili, da vaš iPhone to stori namesto vas? Aplikacija Pano je zelo priročen »krojač«, ki vas bo vodil skozi proces izdelave panorame. Ta bo prikazala robove prejšnje fotografije, tako da boste vedno vedeli kako prilagoditi vaš naslednji posnetek. Ko boste posneli vse fotografije (do 16 posnetkov), bo aplikacija ustvarila celotno panoramo in jo shranila v vaš Camera Roll. Z aplikacijo Pano lahko ustvarite tudi kompletno 360-stopinjsko panoramo. Aplikacija vas bo stala 1.60 evra.


Top Camera (goo.gl/fpPqr)

Najboljše smo prihranili za konec. Aplikacija, ki sliši na ime Top Camera je Maserati med fotografskimi aplikacijami za iPhone. Aplikacija ponuja tako ogromen seznam najrazličnejših funkcij, da se 2.5 evra, ki jih je potrebno odšteti za aplikacijo zdita precej smešna. Uporabnikom je na voljo tudi nekoliko okrnjena brezplačna različica, ki pa bo ravno dovolj za preizkušanje različnih funkcij. S pomočjo aplikacije boste lahko odpravili učinek ukrivljene fotografije. Prav tako lahko uporabljate stabilizator slike za zmanjšanje šuma in ustvarjanje ostrejših fotografij. HDR način omogoča ustvarjanje fotografij z dinamičnim razponom in zajemanje serije slik. Uporabite lahko tudi nočni način slikanja, ki nudi dolgo izpostavljenost svetlobi. Ena izmed najbolj všečnih funkcij bo prav gotovo približevanje oziroma oddaljevanje slike med zajemanjem videa, za kaj lahko uporabljamo kar drsnik na boku telefona. Aplikacija Top Camera omogoča tudi uporabo zvočnega sprožilca in samosprožilca. Kamero lahko prilagodite s pomočjo nastavitev izpostavljenosti, kot so kontrast, nasičenost in barvna temperatura. V aplikacijo je integriran tudi precej zmogljiv urejevalnik fotografij, ki omogoča rezanje, lepljenje, vrtenje, zrcaljenje fotografij kot tudi dodajanje najrazličnejših foto učinkov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več