24.07.2012 12:52

Deli z drugimi:

Share

Osem razlogov zakaj iPhone 5 ne bo revolucionaren model

Bo novi iPhone ponovno zgolj le nadgradnja obstoječega telefona ali bo Apple tokrat ponovno napravil revolucijo?
Bo novi iPhone ponovno zgolj le nadgradnja obstoječega telefona ali bo Apple tokrat ponovno napravil revolucijo?

Ni skrivnost, da so pričakovanja glede novega Applovega iPhona 5 precej velika, v prvi vrsti predvsem zaradi precej »ne revolucionarnega« predhodnika 4S, ki uporabnikom ni ponudil pričakovanega napredka. Ko imamo v mislih “revolucijo” na področju tehnologije, potem pričakujemo korenite spremembe, nekaj, kar bo novo napravo naredilo popularno in zastavilo nove standarde na področju razvoja. Evolucija je opazno blažji izraz, ki cilja predvsem na neko novo malce izboljšano različico določene tehnologije.

Strokovnjaki in analitiki, ki se nekoliko natančneje ukvarjajo z izdelki podjetja Apple, vključno s težko pričakovanim iPhonom 5, na temelji vseh razpoložljivih informacij, govoric, slik in ostalega pravijo, da tudi iPhone 5 ne bo prinesel revolucije, ampak bo ponovno šlo zgolj za evolucijo oz. za nekakšno nadgradnjo prejšnjega modela. Ker pa vemo, da Apple svoje adute v rokavu skriva vse do konca, bomo za presojanje o revoluciji oz. evoluciji morali počakati še nekaj časa. V nadaljevanju si poglejmo 8 razlogov, zaradi katerih strokovnjaki pravijo, da tudi iPhone 5 generacije ne bo nič kaj revolucionarne narave:


1. Evolucija pred revolucijo – morda bi se ta zgodila, če bi novi iPhone dobil podporo za LTE in 4 jedrni procesor, a kaj ko številni konkurenčni modeli že vse to imajo. Tudi večji zaslon verjetno pri tem ne bi kaj dosti koristil.


2. Kaj je lahko sploh še revolucionarno? V letu 2012. je težko biti “drugačen od ostalih”, konkurenca med proizvajalci različnih tehničnih izdelkov pa je iz leta v leto vse hujša. Vse večji zasloni, Polna HD ločljivosti, super AMOLED zasloni, fotoaparati ločljivosti več 10 milijonov slikovnih točk, 4 jedrni procesorji in še in še. Seveda smo vse to že videli in slišali, zato je dandanes za karkoli težko reči, da je revolucionarno in nekaj posebnega.


3. Applove nadgradnje iPhona niso nič kaj revolucionarne. Spomnimo se prejšnjih modelov iPhona, ki so kvečjemu dobili kakšno elementarno spremembo, podjetje Apple pa jih je nato »zapakiralo« v novo podobo in prodalo v milijonih primerkov. Appla preprosto ne zanimajo radikalne spremembe, prav tako pa ne nikakršno tveganje. Rek »Kdor ne razkira, ne profitira!« za Apple pač ne velje. In zakaj tudi bi, ko pa se iPhonova prodaja iz leta v leto povečuje.

4. Ignoriranje poslovnih uporabnikov. Ko je Apple leta 2007. predstavil svoj prvi iPhone, je bil ta v prvi vrsti namenjen zgolj končnim potrošnikom. Res je, da ga ima tudi veliko število poslovnežev, vendar v prvi vrsti zgolj zaradi »trendovske« narave, kot pa resnične poslovne vrednosti.


5. Apple zaostaja za konkurenco. Morda je bilo pred leti drugače, vendar zadnji dve leti iPhone kar se tiče tehnološkega napredka močno zaostaja za konkurenco. Najhujša konkurenca prav gotovo prihaja iz strani “Androidov”, kot so HTC, Samsung, Motorola, Sony in LG, katerih tehnološki napredek je veliko opaznejši od Appla. Če si priznamo ali ne, iPad 2 in iPhone 4S resda sledita konkurenci, vendar pa tekmi za najboljše mesto vsekakor nista paradna konja. Apple pač še vedno stavi zgolj na svojo »zgodbo«.


6. Tudi programska oprema šteje. Da mislimo na Applov iOS. Resda, da so pri Applu do potankosti ustvarili svojo blagovno znamko in popolnoma samosvoj operacijski sitem, pa se ob tem poraja vprašanje ali je to dovolj za vse bolj zahtevne končne uporabnike, ki se vse bolj upirajo nerazumljivim omejitvam iz strani Appla. Zaprti ekosistem ima res svoje prednosti, a obenem tudi veliko pomanjkljivosti, ki jih uporabniki preprosto ne marajo.


7. Dragi tehnološki “triki”. Transparenten zaslon, fotoaparat ločljivosti 20 milijonov slikovnih točk, polna HD ločljivost? Vsi vemo, da je “revolucionarna” tehnologija zelo drago. Pri Applu se tega še kako zavedajo in če bodo hoteli prekositi konkurenco, si bodo morali umisliti neko »novo tehnologijo« po uporabnikom dostopnih cenah.

8. Applovi uporabniki revolucije sploh ne potrebujejo. Verjetno nobeni kupci na svetu niso tako lojalni kot prav Applovi. Apple s svojo znamko ustvarja prav posebno čustveno razmerje, ki na trenutke prerašča že v pravo obsedenost. Prav zaradi tega bo tudi nov iPhone 5 najverjetneje prodajana uspešnica, v prvi vrsti zaradi velike baze lojalnih kupcev, ki vedo kaj pričakovati: malce nadgrajeno napravo, ki bo ravno toliko boljša, da jo bodo morali preprosto kupiti.

In kaj menite vi? Bo iPhone 5 zgolj še ena nadgradnja obstoječega modela ali bo Apple z novim modelom resnično povzročil pravo revolucijo? No kakorkoli že bo, verjamemo, da bodo prodajne številke tudi tokrat precej astronomske.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Mauco d.o.o.

Zalog 2, 6230 Postojna, Tel: 068 642 605
V poslovnem svetu diverzifikacija pomeni razvejanje poslovanja na druge kategorije izdelkov, panoge ali trge. Diverzifikacija je pogosto zaščitna mreža pred izpadom dela v posamezni ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več