07.08.2013 16:58
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali Microsoft s Surface RT ponavlja napake Zuna?

Junija lani je Microsoft začel naznanjati novost, ki se je kmalu razkrila kot Surface RT. Prišel je val navdušenja in pričakovanje, da bo Microsoftu uspelo konkurirati iPadu s tanko in lahko napravo z dodatkom tipkovnice. Eno leto kasneje režejo cene za 30 odstotkov, saj se izdelek ne prodaja. Prav tako so izgubili kar 900 milijonov dolarjev (677 mil. €) zaradi »sprememb inventarjev«. Z izjemo Xbox serije Microsoft tako nadaljuje težave s prodajo strojne opreme, kot v preteklosti z Zune predvajalniki in Kin mobilnimi telefoni. Je bil Surface obsojen na propad že od začetka? Postaja iPadov tekmec nov Zune?
V Surface reklamah namesto prednosti tablice vidimo plešoče šolarke.
V Surface reklamah namesto prednosti tablice vidimo plešoče šolarke.

Glavna težava Microsoftovih strojnih propadov je pomanjkanje izrazitega sporočila kupcem. Zune je bil narejen kot tekmec iPodu, a je končal kot šala. Microsoft je omejil njegovo distribucijo le na ZDA in se mu ni nikoli popolnoma posvetil. Oglaševanje Zuna je bilo zelo nejasno in zmedeno. Če niste še nikoli slišali za Zune, vam reklama s kenguruji in meduzami ne bo pomagali razumeti naprave. S Surface RT ponavljajo iste napake.

Prvotno ime Surface RT je bilo Surface z Windows RT. Microsoft se ni le ubadal z izzivom razlage, kaj ta nova narava je, temveč tudi z mešanjem naprave na dotik z namizjem, ki je lahko poganjal le en star program – Office. Microsoft se ni mogel rešiti vezi s svojo preteklostjo Oken.

Poleg teh izzivov se jim je zalomilo tudi pri marketingu. V ameriških mestih se je pojavila serija uličnih oglasov, toda podjetje ni želelo komentirati cene in dobavljivosti. To je bil poizkus ustvarjanja navdušenja. To so stopnjevali s televizijskimi oglasi, nad katerimi so bili ljudje navdušeni. Hkrati pa so želeli slišati več podrobnosti o lastnostih in prednostih. Microsoft je namesto teh razlag v oglase vključil plešoče šolarke. Vso pozornost so usmerili v »klik« pripenjanja tipkovnice, kljub temu, da je ta še vedno le izbirni dodatek. To je tudi vplivalo na ceno, ki je z dodatkom tipkovnice, višja od konkurenčnega iPada, ki ima tudi boljši ekran, večje število aplikacij in bolj prepoznavno ime.

V praksi je Surface RT dober tablični računalnik z dobro baterijo in tipkovnico, ki je odlična za delo na terenu. Ne gre za prenosnik, temveč bolj za tablico z dodano vrednostjo. Prvotni pregledi so cenili strojno opremo, toda kritizirali pomanjkanje aplikacij. Windows RT, ki je verzija Windows 8 za ARM procesorje, je deloval počasi in ključne aplikacije, kot sta Glasba in Pošta, so bile pomanjkljive. Microsoft je v nadaljnjih mesecih s posodobitvami drastično izboljšal stanje, toda še vedno jih ustavlja majhno število aplikacij.

Kljub temu Microsoft misli, da lahko spet napadejo iPad. »Ker ima iPad tako močno zavedanje in razumevanje tržišča tabličnih računalnikov, nam je pomembno, da se bolj primerjamo z njim,« je izjavil Hall. Tako so objavili oglas, ki direktno primerja Surface RT in iPad ter končno prikaže razlike med njima. Po 30-odstotnem znižanju je tudi bolj ugoden izdelek. Vsekakor pa je jasno, da ima Microsoft milijone teh tablic, katere mora še prodati.

Microsoft se še ni predal, toda idejo produktivnega tabličnega računalnika je težko razložiti. »Če vsi gledajo na tržišče z vidika iPada, nas postavi v težji položaj,« razlaga Hall.

Drugi del težav Surface tablic je dostopnost in distribucija, ki sta omejena le na spletno prodajo in malo število Microsoft trgovin v ZDA. Prav tako so bile sprva dostopne le v majhnem številu držav. To število se je že nekajkrat povečalo, toda Slovenije po enem letu še vedno ni na seznamu. Tudi v državah, kjer so na voljo, jih potencialni kupci nikjer ne morejo preizkusiti.

Microsoft je več kot očitno naredil nekaj napak. O tem pričajo številke prodaje. Precenjevanje strojne opreme, čudne marketinške kampanje in pomanjkanje trgovinske prisotnosti so krivci. Microsoftov je največji sovražnik sam sebi, saj skuša hoditi po tanki liniji, kjer sami proizvajajo strojno opremo in hkrati ne užalijo svojih proizvodnih partnerjev.

Z verzijo Surface Pro s polno verzijo Windows 8, ki lahko poganja tudi vse stare Windows programe, postaja prihodnost znamke Surface manj zmedena. Windows 8 je hibridni operacijski sistem in v primeru tabličnih računalnikov to ni slaba stvar. Toda noben proizvajalec še ni uspel združiti popolnega osebnega računalnika z velikostjo tablice v obliki, ki dela.

Microsoft se mora usmeriti v Surface Pro in ga izpopolnjevati, dokler ne bodo Modern (Metro) aplikacije res pripravljene za produktivnost. Podjetje je zapravilo leta z Zune, kar nikoli niso dovršili. Njihova zdajšnja ideja hibridne tablice za delo in zabavo je odlična ideja, toda trenutno še ponavlja stare napake in s težavo prepričuje uporabnike, da je njihov izdelek naslednja velika stvar.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več