22.03.2012 09:03

Deli z drugimi:

Share

Odpravite napako v vašem računalniku

Zakaj bi plačevali drage serviserje, ko pa lahko težave z računalnikom odpravite kar sami.
Zakaj bi plačevali drage serviserje, ko pa lahko težave z računalnikom odpravite kar sami.

Računalniške napake so lahko resne, lahko pa tudi popolnoma banalne. Če je zadeva resne narave, potem vam priporočamo, da vaš računalnik odnesete do najbližjega serviserja. Seveda je vsakemu serviserju težko zaupati, hkrati pa je težko vedeti koliko dela bo serviser dejansko vložil v popravilo določene napake. Včasih so namreč napake prav smešne (zataknjena tipka, izmaknjen pomnilnik, prah, itd…), požrešen serviser pa vam bo za odpravo napake računal menjavo pomnilnika, grafične kartice in še česa.

Da pa nebi bilo vse tako zapleteno, v svetu računalništva poznamo veliko aplikacij s katerimi lahko hitro in preprosto določimo katera komponenta računalnika je problematična in jo je potrebno zamenjati. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj splošnih napotkov in smernic, pa tudi kratek seznam programov, ki vam bodo pomagali pri odkrivanju okvar v vašem računalniku.

Kategorije napak
Računalniške napake lahko v grobem razdelimo v dve kategoriji. Prva se nanaša na okvare računalniških komponent, medtem ko v drugo uvrščamo napake povezane z operacijskim sistemom. Okvare računalniških komponent je običajno enostavno rešiti z namestitvijo nove enote, saj je njihov servis večkrat dražji kot nova komponenta. Napake pri delu operacijskega sistema se lahko pojavijo kot posledica zlonamernih aplikacij, prav tako pa tudi takrat, kadar ena ali več komponent v računalniku ne delujejo najbolje. Če zamenjana komponenta ni popolnoma enaka kot prejšnja, boste morali namestiti nove gonilnike (drivere) ali v skrajnih primerih, ponovno namestiti operacijski sistem. Prvi korak pri odkrivanju napak v vašem računalniku je torej identificiranje vrste napake, saj boste la tako prišli do prave rešitve.

Okvare komponent
V vašem računalniku je za nepredvidljive napake lahko kriva katerakoli vgrajena komponenta. Vendar pa praksa kaže, da se sodobni procesorji redko kvarijo, zato jih lahko kot prve eliminiramo kot vzrok okvar. Vsak procesor ima določen sistem hlajenja. Če se na hladilniku procesorja nahaja veliko prahu, potem bo ventilator le stežka napravil zadosten pretok zraka in procesor se bo začel pregrevati. Sistem bo zato avtomatsko znižal napetost in delovno frekvenco procesorja, kar bo uporabnik opazil v obliki počasnejšega delovanja računalnika. Bolj je procesor vroč, počasnejši je računalnik. V izjemnih primerih lahko pride do popolne zamašitve s prahom, pri čemer se lahko računalnik resetira že ob samem zagonu računalnika. Ta problem je še posebej prisoten pri starejši generaciji procesorjev, ki imajo precej večjo porabo energije in posledično oddajajo precej več toplote, ki jih segreje na kritično temperaturo v zelo kratkem času. Torej če imate težave delovanjem (počasnost in nestabilnost) računalnika, ne pozabite pregledati procesorskega hladilnika in ga vsake toliko časa očistiti prahu.

Težave s pomnilnikom
Notranji pomnilnik je pogost vzrok okvar računalnika. Ta je namreč izjemno občutljiv na statično elektriko, ki ga lahko v trenutku uniči. Prav zaradi tega vam ob rokovanju s pomnilnikom priporočamo, da se z eno roko vedno držite ohišja, saj se boste s tem izognili morebitnim težavam. Pomnilnik lahko hitro in učinkovito preizkusite s pomočjo aplikacije MemTest , ki bi morala biti ena izmed ključnih aplikacij pri diagnosticiranju težav vašega računalnika.

Grafična kartica
Okvara na grafični kartici lahko povzroči številne težave pri delovanju računalnika. Aktivni hladilnik, ki je sestavljen iz masivnega kovinskega ventilatorja in hladilno telo morata biti popolnoma čista. Čez nekaj časa se bo namreč na hladilnem sistemu grafične kartice nabral prah, ki bo onemogočil pravilno hlajenje in povzročil pregrevanje grafičnega procesorja. Če hladilnik ne more učinkovito odvajati toplote, se bodo na zaslonu pojavile različne napake v obliki nepravilnih kockic in slikovnih točk. Te težave so jasen znak, da morate odpreti ohišje vašega računalnika in očistiti ves prah iz grafične kartice, v najslabšem primeru pa grafično kartico zamenjati z novo. V primeru, da je hladilnik brez prahu, potem je najverjetneje težava v pomnilniku grafične kartice. Težave, ki bodo vidne na zaslonu bodo precej podobne kot pri okvari GPU-ja, najboljša rešitev pa bo spet zamenjava grafične kartice.

Pokvarjen trdi disk
Če se pokvari trdi disk, v večini primerov ne boste morali zagnati računalnika. Ta se bo preprosto ustavil pri detekciji zagonskih naprav in s težavo (ali pa sploh ne) odkril oznako vašega trdega diska. Ob takšni okvari trdega diska bodo vaši podatki skoraj vedno povsem izgubljeni. Druga vrsta napake se nanaša na tako imenovane slabe sektorje, ki se lahko nahajajo na trdem disku. V vsakem sektorju se namreč nahaja kopica informacij, ki jih sistem prebere ob zagonu. Če jih ni mogoče prebrati, se bo sistem enostavno ustavil. V tem primeru lahko posamezen sektor rešite z uporabo HDD Regeneratorja, vendar pa bo brezplačna različica tega programa zaznala in rešila le prvi slabi sektor na katerega bo naletela. Če se na vašem poškodovanem disku nahaja majhno število slabih sektorjev, bo trdi disk še vedno uporaben, vendar pa vam priporočamo, da karseda hitro napravite varnostno kopijo (backup) celotnega trdega diska.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

E-športna zveza Slovenije (EŠZS)

Zvezda 19, 1000 Ljubljana,
E-šport je v preteklem desetletju doživel izjemno rast, tako glede gledanosti, raznovrstnosti in prihodkov. Povečana gledanost, k čemer so prispevale platforme za pretakanje vsebin ... Več