24.03.2012 10:06
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Doma narejene antene, ki bodo povečale domet Wi-Fi signala

Z doma narejenimi antenami lahko občutno povečamo domet Wi-Fi omrežja.
Z doma narejenimi antenami lahko občutno povečamo domet Wi-Fi omrežja.

Brezžična omrežja že kar nekaj časa niso namenjena le računalniškim strokovnjakom in poslovni rabi, temveč so postala vsakdanja dobrina. Brezžična omrežja, pa najsi gre za domača ali poslovna, imajo seveda tudi svoje slabosti. Največ pomanjkljivosti se najde predvsem na področju varnosti in dosega. Ker pa smo o varnosti že velikokrat pisali, se bomo tokrat omejili na doseg. Doseg brezžičnega omrežja je tesno povezan s strojno opremo, natančneje z usmerjevalnikom, dostopnimi točkami in ostalimi napravami. Prav zaradi tega so naši posegi z namenom, da bi izboljšali doseg, precej omejeni. Največ lahko naredimo na področju pametne postavitve usmerjevalnika ali usmerjevalnikov, kaj več pa skorajda ne. Povprečnega uporabnika večinoma zanima na kakšen način bi lahko povečal domet svojega omrežja, tako, da bi le-to delovalo tudi na podstrešju, vrtu ali balkonu in da uporabnik pri tem ne bi nujno potreboval pretiranega tehničnega znanja. Prav zaradi tega smo za vas izbrskali nekaj načinov, s pomočjo katerih boste na karseda lahek način povečali domet vašega brezžičnega omrežja.

1. Fatenna

Prvi način za izboljšanje signala vašega brezžičnega dometa se imenuje Flatenna. Flatenna je prisrčna nadgradnja obstoječih anten na katerem koli Wi-Fi usmerjevalniku. Gre za paraboličen reflektor, ki preprečuje pretok brezžičnih žarkov v vse smeri, ampak jih namesto tega usmeri v točno določen snop. Flatenna je bila oblikovana iz strani strokovnjakov in preizkušena preko množice številnih brezžičnih uporabnikov. Izdelana je bila za prenos signala med brezžičnimi komponentami na veliki razdalji z namenom, pri tem porabiti čim manj sredstev. Ne samo, da je uporabna odlično, se bo podala tudi v vsakršno delovno ali domače okolje. Flatenna je legalne narave in ne nasprotuje nikakršnim EU regulativam, vsekakor pa morate paziti, da je oddajna moč sistema v skladu z lokalnimi omejitvami. V nasprotju z konvencionalnimi antenskimi rešitvami, Flatenna ne trpi za dodatnimi kabelskimi izgubami signala, tako da do sprejemnika pride polna moč signala. Vse kar boste potrebovali za izdelavo takšnega dodatka k vaši anteni, je nekoliko spretnosti, aluminijasto folijo in kos kartona. Pa veselo na delo!

2. Spiralasta antena

Pri drugem načinu izboljšanja vaše Wi-Fi antene gre za pretvorbo navadne Wi-Fi antene v podaljšano anteno (super extended), ki jo lahko kupimo v vsaki dobro založeni računalniški trgovini. Ampak zakaj bi zapravljali denar, ko pa z malce spretnosti lahko dosežemo enake rezultate. Za začetek se prepričajte če je vašo obstoječo anteno moč odviti iz usmerjevalnika. Če vam to uspe (po vsej sili raje ne poskušajte) je naslednji korak, da z kirurškim rezom zarežete v gumo antene in le to odstranite. Na spodnji sliki lahko vidimo primerjavo navadne in podaljšane antene. Ugotovimo lahko, da v bistvu pretiranih razlik ni, zaznati je le spiralo, ki se bohoti po sredini antenske žice. Zatorej bomo odrezali nekje 7 cm dolgo bakreno žico in jo nekje v 2/3 začeli navijat okoli vijaka. Napravimo 7 zavojev, na kar žico odvijemo iz vijaka. Tako dobimo spiralo, ki je identična spiralam v „super duper“ antenah. Sedaj nam preostane le še, da krajši konec žičke pritrdimo na našo staro anteno, poiščemo kvazi „Mcdonalds“ slamico, jo prebarvamo (ali pa tudi ne), usmerimo novo anteno in… „voila“, 2x močnejši signal je tu.

3. Windsurfer

Še ena doma narejena parabolična antena se imenuje Windsurfer. Gre za dodatek, ki signal iz brezžičnega usmerjevalnika usmeri v določeno smer. Z Windsurferjem boste tako s signalom pokrili vse skrite kote vašega stanovanja. Najboljše pri tem bo, da boste za omenjeno napravo potrebovali le peščico delavnega materiala, natančneje list nekoliko tršega papirja ali karton, košček aluminijaste folije, lepilni trak in škarje.

Pa se lotimo izdelave. Najprej iz spletne strani shranite šablono v JPG formatu. Sliko odprite s kakšnim od grafičnih programov in jo prilagodite velikosti A4 formata. Pri tem morate biti pozorni na kvadrat, ki se nahaja na šabloni Ta namreč služi kot merilo v primerih povečanja slike. Kvadrat more namreč vedno ostati kvadrat, saj bodo le tako vsi deli antene med seboj ostali skladni. Ko bo slika prilagojena vašemu formatu, jo preprosto natisnite z vašim tiskalnikom. Natisnjen odbojnik in njegov nosilec nato izrežite in prilepite na karton. Ko se bo lepilo posušilo, na kvadratni del, na katerem se nahaja šest vzdolžnih črt nalepite aluminijasto folijo. Zatem vzemite nekoliko ostrešji nož in vzdolž šestih črt napravite zareze. Te zareze bodo služile za namestitev okroglega dela šablone. Sedaj vzemite v roke še okrogli del na katerem piše Windsuerver, in na mesti, označenih s križcema, naredite luknji. Ti naj imate premer za približno 5 milimetrov, kar bo dovolj da boste skoznje vtaknili antene vašega usmerjevalnika. Nato celoten nosilec upognite in jezičke vtaknite v zareze, ki ste jih naredili z nožem na pravokotnem delu. Seveda bo pravokotni del potrebno obrniti tako, da bo folija gledala proti nosilcu. Jezičke na hrbtni strani nato še samo prepognemo in zlepimo z lepilnim trakom in stvar je končana. Zdaj lahko parabolo nataknete na anteno usmerjevalnika in obrnete v smer, kjer je bil signal slabši. Moč tega bo se s pomočjo Windsurferja povečala za približno 20 odstotkov, kar je precej velika pridobitev.

4. Poor Man’s Wi-Fi

Še ena izjemno zanimiva doma narejena antena se imenuje Poor Man’s Wi-Fi. Gre za nizkoproračunsko zadevo, za katero bomo potrebovali naslednje sestavine:

  • WiFi USB ključek
  • Žičnato cedilo oz. nekaj temu podobnega
  • 2 metra USB kabla
  • sprej
  • plastično škatlico od zrdavil
  • orodje
  • sekundno lepilo

Najprej se je potrebno lotiti žičnatega cedila. Ne boste verjeli kako težko je prežagati ročaj tega cedila, to pa predvsem zato ker je gladek in spolzek. Ko odžagate ročaj, žici ročaja ukrivite vsako v svojo smer. Nato v dno plastične škatlice od zdravil izrežite majhno luknjo, v katero vstavite USB konektor od Wi-FI ključka in ga fiksirajte s kakšnim lepilom. Potem v sredo žičnatega cedila naredite luknjo in skoznjo porinite USB kabel. Le tega na cedilo fiksirajte s pomočjo plastike od držala (glejte sliko). Da bo vse skupaj še bolj fiksno, držalo, kabel in cedilo zlepite s pomočjo sekundnega lepila. Ko boste vse skupaj zlepili in bo vse delovalo dokaj fiksno, lahko vse dele zaradi estetskega videza enostavno pobarvate. Najbolje bo če boste uporabili barvo v razpršilcu, zadevo pa opravite v dobro zračenem prostoru. Ko boste končali z umetniškim delom, Wi-Fi ključek enostavno priključite na USB podaljšek in voila…stvar je zaključena. Vse skupaj vam bo vzelo le nekaj ur, vaš trud pa bo več kot poplačan. Sodeč po naših testih je moč signala narasla za kar 40%, tako da zadeva definitivno deluje.

5. Antena v razpršilcu

Zadnji primer antene je nekoliko futuristične narave, zato bo njena uporaba postala aktualna še-le v bližnji prihodnosti. Če bo šlo vse po sreči, bomo lahko anteno namreč v bližnji prihodnosti »pričarali« kar pred našimi očmi in to z uporabo razpršilca. Zasluge za to gre pripisati inovativnim inženirjem podjetja Chamtech Enterprises. Govora je o anteni v spreju, katere uporaba je povsem enostavno . Uporabnik lahko namreč osnutek antene nanese na kakršnokoli površino, z njo pa lahko nato občutno izboljša delovanje različnih brezžičnih naprav. Omenjeno rešitev je mogoče koristiti na zidovih, drevesih, tkanini, avtomobilih in ostalih površinah, njena učinkovitost pa je precej višja od običajnih anten. Čeprav bi lahko bila omenjena tehnologija v veliko pomoč številnim raziskovalnim ustanovam, letalskim družbam, telekomunikacijskim operaterjem, reševalnim službam in podobnim skupinam uporabnikov, pa omenjeno rešitev za enkrat najbolj testirajo vojaške in druge državne službe. Da tu ne gre zgolj za prototip, nakazuje dejstvo, da se podjetje Chamtech Enterprises že pogovarja z ameriškimi vladnimi inštitucijami glede prodaje antene v razpršilcu. Zaradi tega inženirji še ne želijo razkriti podrobnosti glede delovanja novosti. Trenutno je znano le to, da antena temelji na osnovi organskih snovi, ki več kot odlično prevajajo tako magnetne kot radiofrekvenčne signale. Podjetje Chamtech Enterprises zagotavlja, da lahko njihova antena izboljša učinkovitost potovanja mobilne energije do 10 odstotkov. Zaradi tega bi lahko novost uporabljali celo pri izgradnji podvodnih telekomunikacijskih omrežij, morda pa jo bomo lahko kdaj uporabljali celo navadni smrtniki. Kdo ve.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več