03.08.2012 09:23

Deli z drugimi:

Share

Upogljivi zasloni – prihodnost je pred vrati

Proizvodnja upogljivih zaslonov je že v polnem teku, prve naprave temelječe na tej tehnologiji pa bodo na voljo že proti koncu tega leta.
Proizvodnja upogljivih zaslonov je že v polnem teku, prve naprave temelječe na tej tehnologiji pa bodo na voljo že proti koncu tega leta.

O tem, da bodo za mobilne telefone, televizorje in tablične računalnike kmalu na voljo upogljivi zasloni verjetno že veste. Zagotovo veste tudi to, da bodo takšni zasloni praktično neuničljivi. V tančico skrivnosti ostaja zavita le njihova uporaba v vsakdanjem življenju, no poleg pametnih telefonov in podobnih mobilnih igračk, bi se lahko ti zasloni uporabljali praktično povsod. To vprašanje bomo obdelali v nadaljevanju tega članka, saj so ne nazadnje upogljivi zasloni prihodnost, ki že trka na naša vrata. Tematiko vam bomo skušali predstaviti na karseda enostaven način brez nepotrebnih zapletenih tehničnih podatkov. Inženirji, raziskovalci, fiziki in kemiki na razvoju upogljivih zaslonov, natančneje na kombinaciji polimerov in kovinske folije delajo že zadnjih 25 let. OLED zasloni na stekleni podlagi so na področju potrošniške elektronike v uporabi že sedaj, prvi proizvodi, ki so uporabljali zaslone občutljive na dotik pa so bile elektronske knjige. Podjetja kot so Xerox, Philips, Sony, Matsushita, LG imajo številne produkte, ki bazirajo na tej stekleni podlagi, prve zaslone na osnovi polimernih substratov pa bi na nekaterih modelih pametnih telefonov in tabličnih računalnikov lahko videli še to leto. Čeprav sta sama tehnologija in proizvodna tehnika že precej zreli, pa prvi zasloni vendarle ne bodo tako upogljivi kot bi si lahko mislili.

Prednosti upogljivih zaslonov

Prilagodljivi zasloni ponujajo precej prednosti pred tehnologijo zaslonov, ki jo poznamo danes. V prvi vrsti lahko omenimo predvsem njihovo debelino, ki je zaradi manjšega števila plasti precej manjša od današnjih LCD ali OLED zaslonov. LCD zasloni imajo šest steklenih slojev, medtem ko OLED tehnologija vsebuje štiri sloje, od katerih sta le dva steklena. Upogljivi zasloni bodo ponudili veliko bolšje mehanske lastnosti, to pa predvsem zato ker ne vsebujejo nikakršnega stekla. Pri Samsungu pravijo, da so njihovi upogljivi zasloni praktično neuničljivi. Upogljivi zasloni bodo hkrati omogočili tudi povsem nove oblike industrijskega oblikovanje. Predstavljajte si televizijo, ki jo lahko preprosto zvijemo ali mobilni telefon, ki se v žepu prilagaja obliki vašega telesa. Dejstvo je, da takšni zasloni vsaj kar se tiče oblikovanja ne bodo poznani mej.


Nekaj več o sami tehnologiji

V tem trenutku je tehnologija tekočih kristalov vodilna na področju proizvodnje upogljivih zaslonov. Organske tekočine, kot so svetleče diode (OLED), so zaradi izjemne vitkosti pri tem najbolj zanimive, saj se jih lahko s precejšnjo enostavnostjo integrira na plastične folije, ki ustvarijo spektakularne barve, hkrati pa ne potrebujejo dodatne osvetlitve ali difuzorja.

Nokia Kinetic

Eden od primerov prototipa upogljivega OLED zaslona je Nokina naprava z oznako Nokia Kinetic, ki določene ukaze vrši s pomočjo upogibanja. Za komunikacijo je napravo potrebno držati z obema rokama. Kako zadeva deluje v praksi, si lahko ogledate v priloženem videu. Koliko je takšna naprava praktična je težko reči. Za igranje iger bi bila takšna naprava bržkone precej primerna, medtem ko si hudičevo težko predstavljamo, da bi z dvema rokama morali upravljati tudi s pametnimi telefoni.


Tradim

Združenje Technology Research Association for Advanced Display Materials (TRADIM), ki ga sestavlja 13 podjetij, je pred kratkim s pomočjo roll-to-roll metode razvilo ukrivljen LCD zaslon diagonale 8,9 cm, ki bazira na filmski podlagi visoke toplotne odpornosti in nizkega koeficienta toplotnega raztezanja. Tega je moč zvijati v konkavne in konveksne smeri s polmerom ukrivljenosti do 30m, brez kakršnegakoli popačenja slike.


Samsung

Svoj upogljiv zaslon je napovedal tudi Samsung, ki bi naj bil nared še v tem letu. Ta bo nosil oznako Youm, ponujal pa bo standardno OLED obliko, medtem ko bo steklena podloga zamenjana s polimersko in enkapsulacijskim slojem, ki bo zaslon ščitil pred vlago. Zaslon bo uporabljal 4 plasti materiala, vključno z TFT-jem, organskim slojem tekočih kristalov ter sloj s polarizacijsko plastjo. Samsungovzaslon Youm bo precej lahek in neverjetno vzdržljiv. To da bo hkrati še fleksibilen je zgolj postranskega pomena. Gre dejansko za zaslon, ki ga bo mogoče »nanesti« na celotno površino mobilnika in drugih mobilnih naprav. Nov patent računalniškega giganta sicer močno spominja na koncept mobilnega telefona, ki ga je konec lanskega leta predstavilo podjetje Nokia.Tu je šlo za pametni mobilnik Gem, ki je imel vse stranice »sestavljene« kar iz na dotik občutljivega zaslona.Glavna prednost novega Samsungovega zaslona naj bi bila v tem, da bi lahko mobilne naprave zamenjale videz, kadar bi se uporabniku tako zahotelo. Upogljivi zaslon bo sicer od glavnega fizično ločen, vendar bo z njim tesno povezan. Na ta način bomo lahko na primer sliko, ki jo bomo prikazovali na primarnem zaslonu, zlahka razširili še na ovitek. Čeprav mobilna naprava s tem po vsej verjetnosti ne bo pridobila na praktični uporabnosti, bo novost med uporabniki zagotovo zelo priljubljena.

LG

Svojo linijo upogljivih zaslonov bi naj predstavili tudi pri LG-ju, pri katerem so že predstavili OLED zaslone dimenzij 730 x 460 mm, ki so zasnovani za obstoječo generacijo pametnih telefonov. Ti so povsem enostavni za izdelavo, odporni na mehanske poškodbe in prijazni do okolja ter nudijo visoko ostrino in dobro berljivost z vseh vidnih kotov. Upogljiv elektronski papir lahko prikazuje do 16 odtenkov sivine in prenese upogibanja do 40 stopinj. S prihodom upogljivega elektronskega papirja bodo elektronske naprave postale še lažje in tanjše. Novost namreč v debelino meri le 0,7 milimetra in tehta zgolj 14 gramov. Ločljivost zaslona znaša 1.024 x 768 slikovnih točk oziroma 300 točk na palec. Čeprav je ta precej nižja v primerjavi s sodobnimi tablicami, je še vedno več kot odlična za prebiranje elektronskih knjig. Podjetje LG Electronics zagotavlja, da lahko novi zaslon brez poškodb zdrži celo padec z višine poldrugega metra. Upogljivi elektronski papir za nameček porabi zanemarljivo količino električne energije, saj ne potrebuje dodatne osvetlitve ozadja. To posledično pomeni precej daljšo avtonomijo elektronskih naprav.

Sharp

Zaslon podjetja Sharp s 6-palčno oziroma 15,2-centimetrsko diagonalo temelji na osnovi revolucionarne tehnologije IGZO. Ta omogočala prikaz kristalno čistih slik z ločljivostjo 2.500 x 1.600 točk oziroma z vrtoglavo gostoto 498 slikovnih točk na palec. In to še ni vse. Ker je zaslon grajen na osnovi miniaturnih tranzistorjev, je upravljanje z njim pravi užitek. Zaznavanje dotika je tu na vrhunskem nivoju. Zaslon podjetja Sharp s tehnologijo IGZO pri delovanju porabi znatno manj električne energije od zdajšnjih prikazovalnikov slik. To bo seveda posledično podaljšalo avtonomijo delovanja pametnih mobilnih telefonov in drugih prenosnih naprav. Sharp bo v bližnji prihodnosti na osnovi tehnologije IGZO pripravil še zaslon s 3,5-palčno oziroma 8,9-centimetrsko diagonalo. Ta bo upogljiv in se bo lahko pobahal z gostoto okoli 326 slikovnih točk na palec. Prve naprave, opremljene z njimi, lahko pričakujemo že letos.

Atmel

Z upogljivimi zasloni se ukvarja še eno podjetje in sicer gre za podjetje Atmel. To je v tem letu predstavilo novo generacijo senzorjev dotika (touch sensor), imenovanih XSense. Novi senzorji so prilagodljivega tipa, proizvajalcem na dotik občutljivih naprav pa bodo omogočili kreiranje naprav najrazličnejših oblik in dimenzij. Kapacitivni senzorji prihajajo v obliki prožnega filma, z integrirano »metal mesh« tehnologijo, ki omogoča tanjši dizajn za boljše optične lastnosti zaslona ter nižjo porabo energije. Atmelova rešitev je namenjena vgradnji v prilagodljive zaslone občutljive na dotik (ki jih uporablja vse več podjetij), kot tudi v ultra prenosnike, tablične računalnike in pametne telefone z manjšim robom okoli zaslona, kot tudi v druge izdelke s tanko in kompaktno zasnovo ali z nestandardno obliko. Množično razpoložljivost XSense senzorjev za OEM proizvajalce naprav, Atmel napoveduje za tretji kvartal letošnjega leta.

Kot je moč opaziti, so upogljivi zasloni za proizvajalce zabavne elektronike še vedno precejšen izziv. Izpostavimo lahko predvsem mobilno industrijo, ki še mora najti pravo uporabnost upogljivih zaslonov in se ne zanašati zgolj samo na »inovativnii« faktor takšnih zaslonov. Zakaj? Spomnimo se 3D tehnologije, ki na majhnih 4 palčnih zaslonih nikakor ni zaživela, 3D naprave pa so samo v nekaj mesecih odšle v pozabo. Največje vprašanje, ki se pri tem poraja je kolikokrat je lahko takšen zaslon upognjen, preden nastane kakšna stalna škoda. Na koncu ne pozabimo niti na visoke stroške proizvodnje, ki bi lahko serijsko proizvodnjo takšnih naprav močno upočasnili.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10