09.03.2012 13:50

Deli z drugimi:

Share

Funkcije in izboljšave pisarniškega paketa Microsoft Office 15

Office 15 zaenkrat obeta veliko!
Office 15 zaenkrat obeta veliko!

Microsoftovi programerji so na začetku februarja pripravili prvi tehnični predogled programa (Technical Preview Program), ki naj bi nam v naslednji letih poenostavil tako pripravo kot deljenje dokumentov, preglednic, predstavitev, elektronskih sporočil, koledarja in še bi lahko naštevali. Novost nastaja pod razvojno oznako “Office 15” in bi lahko bila nared za prodajo že letos oziroma najkasneje v začetku naslednjega leta.

Prvo poskusno razvojno različico pisarniškega paleta Office 15 so Microsoftovi programerji že ponudili v uporabo izbranim poslovnim partnerjem. Čeprav je podjetje iz Redmonda z njimi sklenilo sporazum o varovanju poslovnih skrivnosti (NDA), so prve podrobnosti novega pisarniškega paketa že priromale v javnost. V nadaljevanju si poglejmo, kaj dejansko lahko pričakujemo od pisarniškega paleta Office 15.

Urejevalnik besedil Word 15

Novi urejevalnik besedil bo precej prijaznejši za branje dokumentov. Ta bo opremljen s funkcionalnostjo Read Mode, ki bo med prebiranjem dokumenta iz uporabniškega vmesnika odstranila vse moteče elemente. Ta bo za nameček še samodejno prilagajala tekst velikosti zaslona.

Microsoft je v urejevalnik besedil Word 15 vključil še tri dodatna orodja, in sicer za povečevanje (Object Zoom) in razširjanje (Expand) predmetov ter podiranje (Collapse) teksta. Orodje za povečevanje predmetov bo omogočilo povečevanje slik ali predmetov zgolj z dvoklikom računalniške miške. S tem bomo na hiter in enostaven način zapolnili list s tabelami, grafi in slikami. Z orodjema za podiranje in razširjanje pa bomo lahko z enim klikom skrili ali razkrili paragrafe pod njihovimi naslovi. Word 15 se lahko pobaha še izboljšanim sistemom krmarjenja, bolj tekočo navigacijo po dokumentu ter izboljšanim črkovalnikom in pregledovalnikom.

Urejevalnik besedil Word 15 omogoča še odpiranje dokumentov PDF na način, da lahko urejamo vsebino, kot da bi bila izdelana v Wordu. Na voljo bo celo funkcionalnost za neposredno dodajanje slik iz spletnih storitev, kot so Facebook, Flickr, Picassa in drugih.

Urejevalnik preglednic Excel 15

Urejevalnik preglednic Excel 15 je pisan na kožo tistim, ki želijo prikazati tabele z veliko količino podatkov. Pri tem jim je v veliko pomoč orodje Quick Analysis Lens, saj omogoča hiter način vizualizacije podatkov. Funkcionalnost Touch Mode je kot nalašč za tiste, ki uporabljajo tablične računalnike, saj zagotavlja enostavno pregledovanje tabel in grafov z uporabo prstov in rok. Mnogim bo zagotovo prišel v poštev portal Start Experience za Excel 15. Tam bo namreč na voljo bogata paleta profesionalno izdelanih osnutkov za proračune, koledarje, obrazce in poročila. Vse bo kakopak na voljo povsem brezplačno.

Predstavitveni program PowerPoint 15

Predstavitveni program PowerPoint 15 omogoča pripravo prestavitev v razmerju 16:9, kar se sovpada z načinom prikazovanja slik sodobnih projektorjev, televizorjev in računalniških zaslonov. Tudi tu bo na voljo portal Start Experience, kjer bodo brezplačno na voljo osnutki za pripravo vrhunskih predstavitev. PowerPoint 15 bo omogočal prikazovanje predstavitev kar neposredno s tabličnega računalnika ali na dotik občutljivega zaslona. Novost bo bogatejša še za funkcionalnost za obnovo predstavitve v primeru, da bomo program zaprli.

Poštni odjemalec Outlook 15

Poštni odjemalec Outlook 15 je v celoti prilagojen prihajajočemu operacijskemu sistemu Windows 8. Ta uporabnikom omogoča, da vidijo opise tistih, s katerimi se dopisujejo. Na voljo je celo vmesnik za spremljanje vremena, ki nam bo še kako prav prišel pri načrtovanju sestankov s poslovnimi partnerji. Outlook 15 omogoča odgovarjanje na prejeta elektronska sporočila z enim samim klikom. Microsoft je pri novincu zagotovil združljivost s preostalimi poštnimi predali. To pomeni, da lahko ne enem mestu prebiramo, ustvarjamo in odgovarjamo na sporočila iz vseh priljubljenih odjemalcev elektronske pošte (Hotmail, Gmail, Yahoo in drugih).

Predogled programa pisarniškega paketa Office 15 dejansko nakazuje na to, da nam bo ta prinesel veliko uporabnih novosti. Ker bo ta povezan z oblačnimi storitvami, bo zagotovo pripomogel k še učinkovitejšemu delu, boljšemu sodelovanju ter hitri in pametni komunikaciji. Prva poskusna različica pisarniškega paleta Office 15 naj bi bila navadnim smrtnikom dosegljiva že v poletnih mesecih. No, pustimo se presenetiti.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več
Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več