14.05.2012 12:52

Deli z drugimi:

Share

Izkoristimo iskalnik v Twitterju

Z natančnejšim iskanjem lahko pri Twitterju prihranimo veliko dragocenega časa.
Z natančnejšim iskanjem lahko pri Twitterju prihranimo veliko dragocenega časa.

Vsi, ki uporabljate družbeno omrežje Twitter verjetno že veste, da se v zgornjem desnem kotu nahaja polje predvideno za iskanje želene vsebine. Vse lepo in prav, vendar pa problem nastane takrat, ko se pojavi vprašanje učinkovite uporabe integriranega iskalnika. V naslednjem članku vam bomo tako skušali predstaviti nekaj uporabnih nasvetov o tem, kako karseda učinkovito uporabljati Twitterjev iskalnik. Pri tem vam bomo objasnili nekaj praktičnih trikov, ki vam bodo pomagali pri hitrejšem iskanju določene vsebine.

“Alpro soya”, Alpro soya ali morda celo Alpro – soya?
Recimo, da želite najti nekaj o Alpro soyi. Če v Twitterjev iskalnik vpišete nekaj o Alpro soyi boste kot rezultat dobili vse tvite v katerih se je pojavila tako beseda Alpro kot beseda soya, ne glede na to v kakšni besedni zvezi se je pojavila ena izmed obeh besed. Če imate kakršen koli interes, da vam iskalnik poišče zgolj vsebino v kateri se pojma Alpro in soya pojavljata kot celota, potem v iskalno polje vpišite: “Alpro soya”. Kot ste verjetno opazili, se beseda Alpro pogosto povezuje z besedo soya. Če bi se slednje na bilo kateri bizarni način radi izognili in iz rezultatov enostavno izločili besedno zvezo Alpro soya, potem v iskalnik vpišite naslednjo kombinacijo: Alpro –soya. Besedno zvezo Alpro soya smo vzeli le kot primer. Takšne iskalne karakteristike se lahko uporabljajo tudi za katerekoli druge besede, ki se pogosto uporabljajo v enotni besedni zvezi, a jih je mogoče iskati tudi posamezno. Posamezne besede lah,ko imajo namreč večkrat popolnoma drugačen pomen, kot če bi se nahajale v določeni besedni zvezi.

Nokia in Apple, dvoje iskanj ali vendarle samo eno?
V iskanju lahko naenkrat iščemo tudi po dveh popolnoma različnih pojmih. Če vas npr. zanimajo tviti o Nokiji, prav tako pa tudi o Applu, potem boste v iskalnik napisali Apple OR Nokia. Kot rezultat boste dobili tvite v katerih sta omenjena tako Nokia kot Apple.

From, to in @
Če bi želeli najti tvite, ki jih je napisal vaš neposredni konkurent ali kakšna druga za vas zanimiva oseba/podjetje potem boste morali za iskanje koristiti funkcijo from in zraven pripisati ime osebe ali podjetje: npr: from Računalniške novice. Če pa bi radi videli katere tvite je prejela določena oseba potem boste vpisali: to:Računalniške novice. Če bi radi videli tako tvite ki jih je spisala določena oseba kot tudi odgovore, ki jih je dobila od drugih uporabnikom, potem boste v iskalnik vpisali sledeče: from:Računalniške novice OR to:Računalniške novice. Če bi radi našli vse tvite v katerih je omenjeno vaše uporabniško ime, potem v iskalnik vpišite npr. @Računalniške novice. Če želite najti vsebino, v kateri je nekdo omenil vas ali vaš izdelek, boste v iskalno polje vnesli sledeče: Računalniške novice-to:Računalniške novice –from:Računalniške novice -@Računalniške novice. Hm zveni malce zapleteno.

Filter in še malo minusa (-)
Včasih vam preprosto ni mar kar je napisal nek uporabnik, ampak bi želeli le najti povezave, ki jih je delil z ostalimi uporabniki. Če bi radi izvedeli katere povezave smo delili pri Računalniških novicah, potem v iskalnik vpišite from:Računalniške novice filter:links. Prav tako se lahko pogosto zgodi, da želite informacije o določeni temi, ob tem pa dobite rezultate, v katerih je več uporabnikov delilo popolnoma isto vsebino. V tem primeru imate pred seboj 10 tvitov, a se v vseh 10 nahajajo iste informacije. Da bi se temu izognili, v iskalnik vpišite sledeče (če npr. želite zvedeti vse o #slovenskapolitika): “#slovenskapolitika” -rt -via.

Sedaj ste verjetno že spoznali, da je bistvu iskanja natančno določiti tisto kar želite poiskati, na podlagi takšnega preciznega iskanja pa lahko dobimo konkretne in natančne rezultate. Pridobivanje natančnih rezultatov vam bo prihranilo veliko časa, ki bi ga sicer izgubili pri povsem običajnem iskanju določenega pojma. Vsako iskanje lahko s pomočjo oznake Save search tudi shranite za pozneje. S tem boste prihranili veliko dragocenega časa, saj vam naslednjič ne bo potrebno vpisovati celotnih pojmov, ampak boste lahko le kliknili na shranjena iskanja.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več