12.06.2014 08:26
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vodič do ugodnega in brezskrbnega dopusta

Bliža se čas počitnic in dopustov. Predvsem za tiste, ki se na dopust odpravljate v predsezoni. Toda kam iti? Kje lahko najdemo najboljše turistične destinacije? Kako najdemo najcenejše lete? In česa ne smemo nikakor pozabiti doma?
Kliknite za boljši dopust
Kliknite za boljši dopust

Hotel, apartma ali hostel?

Ena izmed prvih odločitev, ko iščete bivanje v tujini, je izbira med hotelom, apartmajem in hostlom. Apartmaji so namenjeni večjim družbam, ki želijo sami kuhati in ne želijo nadstandardne postrežbe. Cenovno se splačajo za štiri ali več oseb. Hoteli so dražji in nudijo zajtrk in večerjo ter z doplačilom tudi kosilo. Tu dobite luksuzno sobo, pospravljanje sob in postrežbo, ki bo poskrbela za brezskrben odmor. Najcenejša opcija pa so hostli. Gre za podoben sistem kot pri hotelih, le da si sobo delite z več ljudmi. Hostli pogosto vsebujejo dvonadstropne postelje, sobe pa so namenjene od 4 do 30 ljudem. Večja kot je soba, nižja bo cena. Hostli so namenjeni predvsem mlajšim, vendar se bodo tu našli vsi, ki načrtujejo dinamične počitnice in od prebivališča potrebujejo le prenočišče. Naj vas ime hostel ne prestraši, saj je kakovost dobrega hostla dosti višja od hotela s tremi zvezdicami. Priljubljen portal za iskanje hostlov hostels.com (spletni portal ter aplikaciji za naprave Android in iOS) vam nudi iskanje po celem svetu.

Najem stanovanja

Kaj pa, če niste za klasičen turistični odmor? Če želite namesto hotelskega osebja izkusiti pravo lokalno življenje in kulturo, vam bo prav prišla priljubljena storitev Airbnb, kjer lahko najamete stanovanja posameznikov po celem svetu. Poleg ugodnega najema sobe, stanovanja ali hiše te ponudbe pogosto vključujejo še druženje in zajtrk z lastnikom. Nekateri pa bodo celo tako prijazni, da vas bodo popeljali okoli svojega mesta in celo pobrali ali odložili na bližnjo avtobusno ali železniško postajo. Na voljo imate več kot 34.000 mest po 192 državah, zato ni dvoma, da tu ne bi našli prenočišča blizu želene lokacije.

Kako poceni do letalskih vozovnic?

Ste vedeli, da je cena letalskih vozovnic najbolj nepredvidljiv in variabilen znesek vaših počitnic? Cena letalske vozovnice od točke A do B se lahko v dveh različnih terminih razlikuje ne le za 100 ali 200 %, temveč kar za 1.000 % ali še več! Tako na primer vozovnica iz Benetk do Barcelone variira med 7 in 200 evrov. Tudi ko se že odločite za let, se lahko znesek, ki ste ga za vozovnico plačali vi in vaši sopotniki na letalu, drastično razlikuje. Do letalskih vozovnic lahko torej pridete zelo ugodno, če le pravočasno začnete brskati po spletu. Koliko boste plačali zanjo, je odvisno od tega, kako hitro jo rezervirate in koliko ste fleksibilni pri datumih.

Letenje z Brnika je izredno neugodno. Ker je naše letališče majhno in ne zelo prometno, je verjetnost, da boste tam našli ugoden let, minimalna. Slovenije se na primer izogiba nizkocenovni ponudnik letov RyanAir, EasyJet pa jo povezuje samo z Londonom. Tako se pogosto zgodi, da bo let z EasyJetom do Londona in nato iz Londona do vaše destinacije cenejši kot direkten let z Brnika. Najcenejše vozovnice boste našli direktno na spletnih straneh ponudnikov letal. Če letite znotraj Evrope, vam bodo tako prve destinacije easyjet.com, ryanair.com in wizzair.com. Bodite pozorni na lete, imenovane »first« in »last minute«. Na EasyJetovi prvi strani nas že takoj pozdravi neverjetna ponudba, da lahko novembra letimo z Brnika v London za manj kot 30 evrov. Na RyanAirovi prvi strani pa nas preseneti ponudba obilice letov iz Londona po celi Evropi za le 24 evrov.

Za res ugoden let pa se boste morali odpraviti z bolj prometnih bližnjih letališč, kot so Benetke ali Dunaj. Do teh letališč si lahko rezervirate prevoz s priljubljenim slovenskim prevoznikom GoOpti, ki se specializira za prevoze do letališč. Z njim vas bo prevoz do Benetk stal 24 evrov na osebo. V zadnjih minutah se ta znesek še dodatno zniža. Prevoz si lahko naročite na spletni strani goopti.com.

Kaj pa zdaj, ko smo ugotovili, da nam tuja letališča le niso toliko s poti? Kje naj v poplavi spletnih portalov, ki ponujajo najbolj ugodne lete, najdemo res najcenejše? Najbolj priročno je brskanje po spletnih straneh letališč ali enem izmed številnih portalov, ki obljubljajo najcenejše vozovnice. Tako boste našli portale, kot so edreams.com, skyscanner.net in farecompare.com. Če potujete v Azijo, preglejte še ponudbe na qatarairways.com in emirates.com.

Priprave pred letom

Na letališču lahko izgubite precej časa, zato se je pametno na to izkušnjo pripraviti vnaprej.

Naročite nov potni list

Če imate še star potni list ali nameravate znotraj Evrope potovati le z osebno izkaznico, boste morali pretrpeti ogromne čakalne vrste. Za tiste, ki na letališče pridejo z novim potnim listom s čipom, pa se na letališču nahaja hitri prehod brez čakalnih vrst.

Pripravite prtljago

Preden začnete pakirati, preglejte, kakšne so dovoljene dimenzije za osebno prtljago v vašem letalu. Med osebno prtljago šteje manjši potovalni kovček, ki ga lahko spravite v predal nad vašo glavo v kabini letala. Te dimenzije se med letali razlikujejo, tako da če je bil vaš kovček dovolj majhen za eno letalo, še ne pomeni, da to drži tudi za drugo. Če kovčka ne morete spraviti v osebno prtljago, boste zanj morali doplačati prostor med prtljago. Ne pozabite, da bo vaš kovček pregledan z rentgensko napravo, zato stvari zložite tako, da se z vrha točno vidi, kaj je notri, s čimer se boste izognili morebitnim nevšečnostim.

Pripravite vozovnico

Ko kupite vozovnico za posamezen let, vam spletni ponudniki omogočijo natis vozovnice (boarding pass) s črtno ali QR kodo. Nekateri vam prihranijo papir in ponudijo aplikacijo za pametne telefone. V obeh primerih pa se boste izognili enemu okencu in čakalni vrsti.

Pripravite se na detektor kovin

Če ne želite, da vas »erotično« pretipajo varnostniki, se že doma prepričajte, da na sebi nimate kovinskih predmetov. Obujte obutev brez kovinskih delov, oblecite hlače, za katere ne potrebujete pasu, uro spravite med osebno prtljago, odpovejte se kakršnemkoli nakitu in ne nosite kovancev v žepu.

Poskrbite za svoje naprave

Če se odpravljate kam dlje kot na Hrvaško, na internetu poiščite, kakšen tip električnih vtičnic uporablja ciljna država. Že Anglija, Švica in Danska ne uporabljajo klasičnih evropskih vtičnic, izven Evrope pa obstajajo številni različni standardi. Ko ugotovite, kakšen tip vtičnic uporablja ciljna država, lahko kupite ustrezen adapter. Te lahko dobite že za 10 evrov, in sicer tako v raznih trgovinah z električnim materialom kot tudi na spletnih portalih, kot je eBay.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več