28.07.2013 14:49
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kompaktni fotoaparati za dopust 2013

Slovenci poleti radi odhajamo na počitnice. Odpravljamo se lenarit na morje, pohajati po hribih in taboriti v naravo tako doma kot v tujini. Prijetne spomine radi posnamemo s fotoaparati. Ker s sabo ne moremo vzeti vsega, si želimo tanke in kompaktne digitalne fotoaparate.
Kompaktni fotoaparati za dopust 2013
Kompaktni fotoaparati za dopust 2013

Zakaj kupiti majhen in tanek digitalni fotoaparat?

Tanke naprave so moderne in tudi digitalne naprave niso izjema. Ljudje želijo tanke naprave, kot so mobilni telefoni, televizije, računalniški monitorji in še več. Lepota takšnih naprav je v elegantnem videzu, lahkoti naprave in enostavnem rokovanju z njo. Te kompaktne naprave so odlične za mlade odrasle, starše z mladimi otroki in tiste, ki želijo poslikati vse.

Prednosti takšnih fotoaparatov so številne. Zaradi majhnosti jih lahko enostavno nosimo in uporabljamo povsod. Kljub temu da so dražji od klasičnih fotoaparatov, imajo ponavadi manj zakasnitve in bolj napredne možnosti. Kljub majhnosti pa imajo dovolj megapikslov, da povečajo slike na skoraj vse velikosti.

Na kaj moramo paziti pri izbiri kompaktnega fotoaparata?

Kompaktni fotoaparati morajo zadovoljiti dva cilja. Biti morajo dovolj majhni, da so primerni za v žep ali majhno torbico, in dovolj zmogljivi, da delajo visoko kvalitetne slike. Takšni fotoaparati so srednje dragi in daleč najbolj priljubljene naprave za zajemanje slik na tržišču.

Videz

Kompaktne digitalne kamere ne bi bile tanke in všečne, če bi imele velikost in težo opeke. Popularne so, ker so kompaktne. Zato drži pravilo, da bolj kot je tanka in zmogljiva, boljša je. Večina tankih digitalnih fotoaparatov je lepih in stilskih.

Kvaliteta slik

Na napravah za slikanje lahko najdemo številne lastnosti za izboljšanje kvalitete slik. Sem spadata digitalni zum in visoko polje ostrenja. Za kvaliteto slik digitalnih fotoaparatov pa je pomembna tudi resolucija. Ta se meri v megapikslih ali MP. Več megapikslov kot ima, bolj ostre bodo slike. Še bolj pomemben je optični zum. Ta deluje na enak način kot pri klasičnih kamerah in omogoča približevanje brez izgube kvalitete, kar ne drži za digitalni zum. V praksi se uporabi digitalnega zuma raje izogibajte.

Lastnosti

Določene lastnosti so lahko ključne pri odločitvi za nakupa fotoaparata. Večina kamer ima danes že vse glavne lastnosti, kot so stabilizacija slike, preprečevanje rdečih oči, zaporedno slikanje, samodejno slikanje z zakasnitvijo in različni barvni učinki. Nekateri fotoaparati imajo še bolj napredne funkcije, ki omogočajo organiziranje in urejanje slik kar na fotoaparatu. Zelo priljubljene funkcije so prepoznavanje obrazov, GPS označevanje lokacij in enostavno nalaganje na splet. Več funkcij kot ima, večja je uporabna vrednost fotoaparata.

Baterija in spomin

Vsi se bojimo, da nam bo na priljubljeni elektronski napravi zmanjkalo energije, in sovražimo menjavo baterij. Zato so fotoaparati z daljšo dobo baterije bolj priročni. Hkrati bodo na dolgi rok privarčevali denar. O količini vgrajenega spomina redko razmišljamo. Toda če se spominska kartica izgubi ali poškoduje, boste veseli vsakega dodatnega megabajta.

Zakaj kupiti vodoodporni digitalni fotoaparat?

Vodoodporni fotoaparati postajajo vse bolj priljubljeni. So zračno nepredušni, zato lahko delujejo nad in pod vodo. Največ ljudi kupi takšne aparate za počitnice s potapljanjem, skakanjem s pečin in slikanjem v bazenu.

Vodoodporni fotoaparat je odličen spremljevalec za na počitnice. V bazen ali morje ga lahko vzamete brez skrbi, da bi aparat poškodovali ali uničili. Vodoodporni digitalni fotoaparati delujejo tudi v slani vodi, vendar morate z njih sprati sol z navadno vodo. Delujejo tudi v zelo vlažnih predelih in če se umažejo, lahko z njih umazanijo enostavno sperete z vodo. Brez skrbi lahko z njimi slikate tudi, če dežuje ali sneži. Vodoodporni fotoaparat vam bo prinesel nove možnosti. Če želite ohraniti družinske spomine, uživati v vodi z družino in prijatelji, ali preprosto imeti fotoaparat, ki ga boste lahko varno uporabljali v dežju in snegu, je vodoodporna kamera vredna nakupa.

RN izbor kompaktnih fotoaparatov za poletje 2013

V trgovinah je na voljo ogromno znamk in modelov digitalnih fotoaparatov s podobnimi lastnostmi in specifikacijami. Ker jih v trgovini ne morete preizkusiti pred nakupom, smo vam pripravili seznam najboljših kompaktnih digitalnih fotoaparatov leta 2013.

1. mesto: Fujifilm Finepix F800EXR

Fujifilm je že od leta 1934 vodilni proizvajalec filmskih in snemalnih naprav. Njihove kamere so ene izmed najbolj zanesljivih in bogatih s funkcijami. Njihov najnovejši model Finepix F800EXR ima uporabne funkcije, ki jih konkurenčni izdelki nimajo. Finepix F800EXR je poln uporabnih funkcij, kot sta brezžična sinhronizacija s pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom in zaznavanje živali, ki pomagajo narediti slikanje enostavno in zabavno. Njegova slabost je šibek flash, ki ne bo nujno dobro delal v vseh svetlobnih pogojih. Fotoaparat naredi izredno kvalitetne slike in jih procesira v trenutku. Kvalitetne slike, zabavne in uporabne funkcije, modern videz in dolgo trajajoča baterija so temu aparatu osvojili prvo mesto. Kupite ga lahko za 260 €.

2. mesto: Panasonic Lumix TS4

Ta Panasonicov fotoaparat je na seznamu najboljših zaradi več razlogov. Zaradi vzdržljivega in vodoodpornega ohišja je odličen za zunanjo uporabo, kot je slikanje v dežju in pod vodo. Vključuje številne uporabne funkcije, kot so zaznavanje obrazov, samodejni sprožilec, geografsko označevanje in enostavno nalaganje na splet. Povrh vsega pa naredi izvrstne slike. Ta 12-megapikselski fotoaparat s številnimi nastavitvami izdeluje kvalitetne slike ne glede na svetlobne razmere. Njegov 4,6x optični zum je slabši kot pri konkurenčnih izdelkih. Tako si je prisvojil drugo mesto. Pri nas ni na voljo. Iz tujine ga lahko naročite za 200 €.

3. mesto: Sony Cyber-Shot W710

Ta Sonyjev fotoaparat je eden izmed najbolj tankih in kompaktnih. Kljub enostavnemu videzu naredi zelo kvalitetne slike. Na voljo je v štirih barvah. Upravljanje z njim je enostavno in zabavno. Pohvali se lahko tudi z odlično kvaliteto video posnetkov. Mučijo ga nočne slike, ki postanejo izprane, in gibljive slike, ki se pogosto zameglijo. Kljub temu je zaradi nizke cene zasedel tretje mesto in ga priporočamo vsem, ki iščejo cenejšo rešitev. Kupite ga lahko že za 97 €.

4. mesto: Nikon Coolpix P330

Ta majhen fotoaparat je izredno lahek, saj tehta le 200 gramov. Kljub temu lahko snema 1920 x 1280 video in slika 20-megapikselske fotografije. Vsebuje veliko ročnih načinov slikanja, zaradi česar bo všeč naprednim uporabnikom. Nikonov zmogljiv procesor bo poskrbel za hitro izdelavo slik brez izgube kvalitete. Zaradi majhnosti ima manjši senzor od konkurenčnih izdelkov, kar na kvaliteto slik vpliva bolj kot megapiksli. Če boste vanj vložili čas in trud, bo ta fotoaparat odlična kompaktna zamenjava za velik DSLR aparat. Dobite ga za 319 €.

5. mesto: Canon Powershot A4000 IS

Canonova Powershot serija vsebuje veliko kvalitetnih kompaktnih fotoaparatov. Model A4000 IS naredi čudovite slike, ki so videti popolnoma realistično. Poleg tankega in kompaktnega videza je na voljo v petih barvah. Manjka mu notranji spomin, zato se boste morali pri hrambi slik zanašati izključno na spominske kartice. Aparat ima težave s premočnim flashem in uhajajočo svetlobo. Kljub temu je upravljanje z njim enostavno, fotoaparat pa naredi res lepe slike. Če iščete enostaven in ugoden fotoaparat brez vseh dodatnih funkcij, je Canon Powershot A4000 IS dobra izbira. Kupite ga lahko že za 110 €.

6. mesto: Nikon Coolpix S8200

Nikon znamka je ena izmed najbolj priznanih na področju fotoaparatov. Coolpix S8200 je eden izmed njihovih boljših kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Upravljanje z njim je tako enostavno, da ne boste potrebovali brati navodila ali klicati za pomoč. Na voljo je v štirih barvah. Kljub temu da nima veliko naprednih funkcij, aparat naredi lepe slike v 16 megapikslih. Težave ima z zaslonom na dotik. Pogosto se lahko po pomoti dotaknete ekrana in nehote spremenite nastavitve slikanja. Če se uspešno rešite te težave, je ta fotoaparat vreden nakupa. Dobite ga za 180 €.

7. mesto: Canon Powershot S110

Ta Canonov fotoaparat je tanek in lep ter naredi zadovoljive slike. Snema lahko video posnetke polne HD kvalitete. Žal ima zelo kratko baterijsko dobo, saj ga boste morali napolniti že po 200 slikah. To lahko predstavlja težavo pri daljših potovanjih. Manjkajo mu številne funkcije, kljub temu pa omogoča veliko ročnih nastavitev. Če radi ročno nastavljate vse nastavitve, boste z rezultati tega aparata navdušeni. Če želite avtomatsko delovanje, pa raje poglejte druge izdelke. Kupite ga lahko za 370 €.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več
Zlati partner

GS1 Slovenija

Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 5898 320
GS1 Slovenija je neodvisna in nepridobitna organizacija na področju mednarodnih standardov GS1 za identifikacijo, zajem in elektronsko izmenjavo podatkov v Sloveniji. Ima preko ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več