09.07.2012 11:08

Deli z drugimi:

Share

Mozilla Firefox OS: Mobilni operacijski sistem prihodnosti?

Mozilla Firefox OS vsaj na "papirju" obeta veliko!
Mozilla Firefox OS vsaj na "papirju" obeta veliko!

Organizacija Mozilla nas je pred kratkim prijetno presenetila s predstavitvijo lastnega operacijskega sistema Firefox OS. Ta bo primarno namenjen pametnim mobilnim telefonom. Da Mozilla z operacijskim sistemom Firefox OS misli smrtno resno, je nakazala s tem, ko je njen poslovni partner Alcatel javnosti predstavil prvi mobilnik, opremljen z njim. Tu je šlo za oblikovno všečni pametni mobilni telefon One-Touch-Ultra-995, ki bo po vsej verjetnosti naprodaj še pred koncem leta.

Največja tekmeca mobilnega operacijskega sistema Firefox OS bosta nedvomno Android in iOS. Ta danes skupno obvladujeta več kot 88-odstotkov trga mobilne telefonije, in sicer Android s slabimi 51-odstotki in iOS s slabimi 32-odstotki. Trenutno seveda še ni mogoče napovedati, ali bo Mozilli z novostjo uspel veliki met. Kljub temu vam lahko že sedaj predstavimo nekaj ključnih zanimivosti, ki so povezane tako z operacijskim sistemom Firefox OS kot mobilniki.

1. Datum prihoda

Prve pametne mobilne telefone, opremljene z operacijskim sistemom Firefox OS, lahko na trgu pričakujemo že januarja. »Otvoritvena čast« bo pripadla ponudniku mobilnih storitev Telefonica in prebivalcem Brazilije. Ti mobilniki naj bi na Staro celino prispeli šele v drugi polovici naslednjega leta.

2. Maloprodajna cena

Prvi pametni mobilni telefoni s Firefoxom OS bodo dostopni širšemu krogu uporabnikov storitev mobilne telefonije. Te bomo namreč našli v nižjem cenovnem razredu. Podjetje Telefonica bo na primer v Braziliji ponujalo tovrstni mobilnik v prosti prodaji za manj kot preračunanih 80 evrov. Šele proti koncu leta 2013 lahko pričakujemo prve zmogljivejše mobilnike, ki se bodo uvrščali v srednji in višji cenovni razred.

3. Spletna tehnologija HTML 5

Mobilni operacijski sistemom Firefox OS temeljil na osnovi spletne tehnologije HTML 5. To dejansko pomeni, da se do funkcionalnosti operacijskega sistema dostopa preko spletnega bralnika. Ta torej deluje na povsem enak način kot Googlov operacijski sistem Chrome OS.

4. Boljši od Androida

Matthew Key, direktor podjetja Telefonica, je zatrdil, da bo operacijski sistem Firefox OS ponujal občutno boljšo uporabniško izkušnjo od danes zelo priljubljenega Androida. O tem se bomo seveda lahko prepričali na lastne oči takoj, ko bomo v roke prejeli mobilnik z Mozillinim sistemom.

5. Enostaven prenos aplikacij

Ker Firefox OS temeljil na osnovi spletne tehnologije HTML 5, bo priprava aplikacij zanj hitra in enostavna. In to še ni vse. Na njem bomo lahko poganjali celo aplikacije, ki so bile pripravljene bodisi za Android bodisi iOS. Na spletnem portalu Google Play in Apple App Store namreč najdemo že več kot 75-odstotkov aplikacij, ki so napisane v jeziku HTML 5.

6. Povezanost z družbenimi omrežji

Tako Facebook kot Twitter bosta vgrajena v osrčje mobilnega operacijskega sistema Firefox OS. To bo uporabnikom omogočalo hitro, enostavno in neposredno objavo slik, povezav, komentarjev na priljubljena družbena omrežja.

7. Popoln Google Maps

Zahvaljujoč se spletni tehnologiji HTML 5 operacijskega sistema Firefox OS, bodo uporabniki lahko koristili polne funkcionalnosti kartografskega sistema Google Map. Ta bo deloval na povsem enak način, kot na osebnem računalniku.

8. Moč procesorjev Qualcomm

Vsi pametni mobilni telefoni, ki bodo poganjali mobilni operacijski sistema Firefox OS, bodo opremljeni zgolj s procesorji podjetja Qualcomm. Ti se dejansko lahko pobahajo z izredno zmogljivostjo in varčnostjo z električno energijo.

9. Moč vidgetov (ang. Widget)

Čeprav je namizje operacijskega sistema Firefox OS na las podobno tistemu, ki ga uporablja iPhone, Mozilla ne izključuje možnost uporabe vidgetov. Ti nam bodo seveda olajšali in predvsem pohitrili uporabo mobilnih programski oprem.

10. Enostaven, hiter in učinkovit

Firefox OS je v primerjavi s preostalimi mobilnimi operacijskimi sistemi zelo enostaven za uporabo. Poleg tega ponuja izjemno uporabniško izkušnjo. Firefox OS naj bi povsem tekoče deloval celo na mobilnih telefonih, ki so opremljeni s 600 megaherčnim procesorjem.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več
Zlati partner

SMART COM d.o.o.

Brnčičeva ulica 45, 1000 Ljubljana, Tel: 01 5611 606
Smart Com udejanja vaše vizije Težko je slediti razvoju informacijskega sveta. Rešimo en problem in že se pojavita dva nova. Kako ohraniti stik z razvojem tehnologije? Odgovor na ... Več