20.07.2012 07:42
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako do optimalnega delovanja operacijskega sistema Android

Pametni telefoni tako kot računalniki potrebujejo pravilno in redno vzdrževanje.
Pametni telefoni tako kot računalniki potrebujejo pravilno in redno vzdrževanje.

Pametni telefoni so dandanes že pravi mini računalniki. Ampak tako kot vsak drug računalnik, bodo tudi pametni telefoni za gladko delovanje potrebovali pravilno nego in redno vzdrževanje. Če ste si kadarkoli lastili telefon z operacijskim sistemom Android, potem ste bržkone opazili, da je ta po nekaj mesecih uporabe postal veliko počasnejši. Za ta pojav obstaja več razlogov, ker pa tukaj nismo zaradi njih, vam bomo v nadaljevanju raje razložili nekaj preprostih ukrepov, s katerimi boste vaš telefon ponovno vrnili v najboljšo kondicijo. Seveda lahko podobne rezultate dosežete tudi s preprosto povrnitvijo tovarniških nastavitev, vendar pa boste v tem primeru izgubili dragocene podatke, hkrati pa boste morali telefon ponovno spraviti na želene nastavitve. Slednje vam nikakor ne priporočamo, zato raje pograbite vaš telefon in skrbno sledite naslednjim navodilom.

Počistite predpomnilnik

Imate na vaš telefon nameščeno aplikacijo, ki se redno sesuva? Namesto, da jo nasilno zaprete ali odstranite iz telefona, raje poskusite s čiščenjem telefonskega predpomnilnika. Gre za preprost korak, ki bo rešil številne težave povezane z nenadnim zapiranjem aplikacij, hkrati pa ne bo povzročil novih težav. Če želite počistiti predpomnilnik, odprite telefonske Nastavitve in kliknite na razdelek Aplikacije. Nato izberite Upravljanje z aplikacijami in izberite aplikacijo, ki vam povzroča težave. Seveda bodo pri tem vaši podatki in nastavitve ostale nedotaknjena, z omenjenim korakom boste namreč izbrisali le začasne datoteke, ki pogosto povzročajo nepredvidene težave.

Odstranite aplikacije, ki jih ne uporabljate

Čeprav nas je med nami verjetno precej veliko, ki enostavno obožujemo aplikacije (to je tudi vsa poanta pametnih telefonov), pa lahko še posebej tiste nepravilno programirane povzročajo precejšnje težave. Te se lahko gibljejo vse od shranjevanja kritičnih tekstovnih datotek na pomnilniško kartico pa vse do motečih obvestil o posodobitvah, ki jih ni mogoče preprečiti. Svetujemo vam, da resno razmislite o uporabi uradne aplikacije za Facebook. Ta bo namreč v primeru, da želite naložiti kakšno fotografijo ali posodobiti vaše stanje samodejno vklopila GPS telefona. S tem seveda ni nič narobe, a aplikacija občasno tudi po končani operaciji pozabi izklopiti vaš GPS, kar pomeni, da boš vaš telefon porabljal enormne količine dragocene energije, vi pa se boste morda ravno ob nepravem času in na nepravem mestu boriti za najbližjo električno vtičnico. Tudi aplikacije, ki se trenutno ne izvajajo lahko v ozadju izvajajo procese, ki porabljajo resurse brez pravega razloga. Na žalost so tako imenovani »task killerji« na splošno neuspešni pri reševanju teh problemov, zato bo najbolje da aplikacije, ki jih ne uporabljate pogosto preprosto izbrišete. S tem boste na telefonu sprostili prostor za veliko bolj uporabne zadeve, kot so glasbene datoteke, video posnetki, fotografije, hkrati pa boste s tem zmanjšali število operacij, ki se izvajajo v ozadju.

Očistite pomnilniško kartico

Čiščenje pomnilniške SD kartice resda ne bo izboljšalo performančnih sposobnosti vašega telefona, vendar je kljub temu smiselno odstraniti vse stare datoteke, ki jih ne uporabljate, saj le te zasedajo dragocen prostor. Za določitev največjih porabnikov prostora na kartici vam priporočamo namestitev aplikacije DiskUsage (goo.gl/Izwcp). Ta vam bo razkrila katere datoteke zasedajo največ prostora, nato pa boste za brisanje datotek telefon morali priključit na vaš računalnik ali uporabiti kakšnega izmed mobilnih brskalnikov (npr. Astro). Postopek je dobro ponoviti po vsakem odstranjevanju določene aplikacije, saj le te za seboj skoraj vedno pustijo kakšne ne izbrisane datoteke. Če je vaš telefon »rootan«, si lahko namestite aplikacijo SD Maid (goo.gl/U4eas), ki bo takšne »smeti« izbrisala kar samodejno. S pomočjo SD Maida lahko prav tako onemogočite ali odstranite aplikacije, ki so prednameščene v vašem telefonu, kar pomeni, da se boste lahko končno za vedno znebili nadležnega opozarjanja na določene posodobitve.


»Izkoreninite« vaš telefon

Če vas razveljavitev garancije nikakor ne moti, potem boste s pomočjo izkoreninjenja ali »rootanja« v vaš Android vlili novo življenje. O rootanju pametnih telefonov lahko veliko najdete na spletu, tako da lahko navodila za to opravilo najdete praktično povsod. Rootan ali odklenjen telefon vam daje popoln nadzor nad vašim operacijskim sistemom. To pomeni, da lahko po mili volji odstranite tako imenovane bloatware, namestite koreninske aplikacije in na telefon namestite prirejeni ROM, ki bo spremenil videz in odzivnost vašega Androida. Druga prednost rootanja je neodvisnost od nadgradenj vašega operaterja. Medtem ko bodo drugi čakali na najnovejši Žele fižolček, boste lahko vi na internetu že nekaj mesecev pred uradno predstavitvijo našli svojo kopijo prirejenega operacijskega sistema. Takšno početje seveda ni brez nevarnosti, saj lahko nepravilno ravnanje popolnoma uniči vaš telefon. Tveganje se splača v primeru, ko je vaš telefon že nekoliko starejšega letnika in vas nanj ne vežejo kakšni posebno spomini.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več