31.03.2013 13:12

Deli z drugimi:

Share

Osem mitov in laži o revoluciji pametnih ročnih ur

Medtem ko večina izmed nas nestrpno čaka pričetek prodaje pametnih ročnih ur vodilnih računalniških podjetij, so nekateri prepričani, da bodo te kmalu odšle v pozabo. Bo temu res tako? Mnogi poznavalci so prepričani da bo v praksi ravno obratno, da bodo pametne ročne ure dejansko revolucionirale način uporabe vseh elektronskih naprav.
Pametne ročne ure bodo opazno spremenile potek našega vsakdanjega življenja!
Pametne ročne ure bodo opazno spremenile potek našega vsakdanjega življenja!

Kmalu se bo na področju pametnih ročnih ur vnela prava vojna, saj bo trg dobesedno preplavljen z napravami vseh vodilnih proizvajalcev mobilnih naprav. Že dalj časa se govori, da bo Apple pripravil ročno uro, ki jo bo moč povezati s svetovnim spletom in bo mogoče nanjo celo namestiti mobilno programsko opremo. Takoj za tem se je za podobno napravo opogumilo tudi podjetje Google. Ta naj bi luč sveta ugledala že 15. maja na konferenci Google I/O. Tu seveda ne bo manjkal niti Samsung, saj je pred kratkim javno naznanil prihod pametne ročne ure.

Izjemno zanimivo izdelek bo v prodajo ponudilo kitajsko podjetje Gouke, saj bo njegova pametna ročna ura Bambook Smart Watch na voljo tako z operacijskim sistemom Android kot Firefox OS. V drugi polovici letošnjega leta bo še veliko drugih nam bolj ali manj poznanih podjetij ponudilo v prodajo pametne ročne ure, ki nam bodo olajšale opravljanje raznovrstnih opravil in popestrile prosti čas.

Medtem ko večina izmed nas nestrpno čaka pričetek prodaje pametnih ročnih ur vodilnih računalniških podjetij, so nekateri prepričani, da bodo te kmalu odšle v pozabo in da jih dejansko sploh ne potrebujemo. Mi smo prepričani, da so ti v hudi zmoti, zato si v nadaljevanju poglejmo osem tipičnih mitov in laži, povezanih z revolucijo pametnih ročnih ur.

1. Mit: Pametne ročne ure ne bodo revolucija

Vsa podjetja, ki nekaj veljajo na področju računalništva in mobilne telefonije, bodo ponudila v prodajo svojo različico pametne ročne ure. Zaradi velike konkurence bodo podjetja prisiljena v inovacije, kar za nas potrošnike pomeni nove tehnologije ter boljše in kakovostnejše izdelke po izjemno ugodnih cenah. Če k temu prištejemo še bogato paleto namenskih mobilnih aplikacij vidimo, da bodo pametne ročne ure dejansko revolucionirale način uporabe prenosnih elektronskih naprav.

2. Mit: Pametne ročne ure ne bodo uspele, ker nihče več ne nosi ročnih ur

Ročnih ur nihče več ne nosi ravno zaradi tega, ker te niso pametne in ne ponujajo nikakršne dodane vrednosti. Ker pa bodo pametne ročne ure ponujale številna orodja tako za delo kot preživljanje prostega časa, jih bomo zagotovo nosili.

3. Mit: Pametne ročne ure bodo za lenuhe

Mnogi so prepričani, da bodo pametne ročne ure le podaljšek pametnega mobilnega telefona in bodo zato ponujale le funkcije, ki jih danes slednji že ponujajo. Morda je res, da bodo pametne ročne ure do določene mere prekrivale funkcionalnosti pametni mobilnikov (koledar, obvestila, povezava z družabnimi omrežji in podobno), a hkrati bodo prinesle nove možnosti, ki jih mobilniki danes ne ponujajo. Med njimi naj bi našli merilnik srčnega utripa, prikazovanje podatkov o prometu v realnem času, merjenje vlage, temperature in zračnega pritiska ter še kaj bi se bo našlo.

4. Mit: Pametne ročne ure bodo ogromne

Čeprav mnogi pričakujejo, da bodo pametne ročne ure prevelike in da nas bodo motile pri vsakdanjem delu, temu v praksi po vsej verjetnosti ne bo tako. Danes imajo proizvajalci namreč že na voljo tehnologijo, ki omogoča izdelavo zmogljivih in kompaktnih naprav. Med njim najdemo na primer elektronski papir, kompaktne baterije, miniaturne procesorje in osnovne plošče ter še mnogo več.

5. Mit: Pametne ročne ure bodo neumne

Pametne ročne ure bodo vse prej kot neumne, še več, te bodo prinesle veliko večjo revolucijo na področju prenosnega računalništva od vseh ostali naprav, kot so na primer večpredstavnostna očala Google Glass ter druga pametna oblačila (jakne, čevlji, rokavice, čelade in še bi lahko naštevali). Najmanj neumna naprava na področju prenosnega računalništva naj bi bila ravno pametna ročna ura.

6. Mit: Apple ne bo ponudil v prodajo pametne ročne ure še dve leti

Že več časa se na svetovnem spletu pojavljajo govorice, da naj bi bila Applova pametna ročna ura opremljena z ukrivljenim steklom. Ker je podjetje Corning pred kratkim najavilo, da njihovo upogljivo steklo ne bo na voljo še vsaj dve leti, so mnogi takoj prišli do zaključka, da bo podjetje iz Cupertina ustavilo razvoj ročne ure. To pa je seveda daleč od resnice, saj bo Apple ponudil v prodajo svojo pametno ročno uro, le da bo ta nekoliko drugačna, kot je bilo sprva mišljeno. Tudi leta 2006 je na primer podjetje iz Cupertina razmišljalo, da bo svoj prvi mobilnik opremilo s tehnologijo Bluetooth 4.0, vendar jo to v mobillnik iPhone ni vgradilo vse do leta 2011.

7. Mit: Pametne ročne ure bo potrebno polniti vsak dan

Pametne ročne ure bodo izjemno varčne z električno energijo, saj bodo opremljene z brezžično povezavo Bluetooth 4.0, energijsko varčnimi zasloni in mobilnimi procesorji, zmogljivimi baterijami in boljšimi sistemi za upravljanje z energijo. Strokovnjaki zaradi tega ocenjujejo, da bomo pametne ročne ure polnili zgolj enkrat na teden, nekatere modele pa celo enkrat na mesec.

8. Mit: Pametne ročne ure bodo privesek pametnih mobilnih telefonov

Strogih mej med pametnimi mobilnimi telefoni, tabličnimi računalniki, prenosniki, osebnimi računalniki in televizorji ni več, saj so vsi med samo na takšen ali drugačen način povezani. Pametne ročne ure bodo šle še dlje, saj jih bomo lahko povezali celo z avtomobilskimi računalniki, sistemi pametnih hiš, videokonferenčnimi sistemi in še mnogo več. Pametne ročne ure torej ne bo privesek pametnih mobilnih telefonov ampak vmesnik za vse naše domače naprave, računalnike in svetovni splet.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več
Zlati partner

COPIA BIRO d.o.o.

Koprska ulica 106b, 1000 Ljubljana, Tel: 01 242 58 00
Podjetje Copia biro d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2012. Od leta 1980 do leta 2012 je delovalo kot sektor v okviru podjetja Copia d.o.o. Leta 2013 so se preselili v poslovne prostore ... Več