21.10.2012 11:28

Deli z drugimi:

Share

Recept za uspeh nekaterih največjih računalniških podjetij

Poti do uspeha nekaterih največjih IT podjetij so si precej različne.
Poti do uspeha nekaterih največjih IT podjetij so si precej različne.

Uspeh posameznega podjetja je odvisen od številnih dejavnikov. Pogosto ima prste vmes tudi sreča, a ta je lahko v poslu kvečjemu le pika na i. Uspešne poslovne prakse so seveda zapisane tud v teoriji, a le majhne podrobnosti ločijo uspešne od neuspešnih. V nadaljevanju vam predstavljamo zgodbe o uspehu nekaterih največjih računalniških podjetij na svetu, ki so si pot do vrha tlakovala na povsem različne načine. Nekatera od velikih IT podjetij imajo pri tem zelo zanimivo ozadje, mednje pa prav zagotovo sodi tudi najbolj znan internetni gigant, nekoč imenovan “BackRub”? Odgovor sledi v nadaljevanju članka.

Google

Larry Page in Sergey Brin sta prvotno svoj spletni iskalnik želela poimenovati BackRub (sicer ne vemo in ne želimo vedeti zakaj), vendar sta se kasneje odločila, da ga bosta poimenovala z nečim, kar bo povezano z besedo “googol”. Le zamislite si, da bi namesto “googlanja” morali “backrubati” za želeno besedo. Ime Google temelji na matematičnem izrazu “googol”, simbolu za ­veliko večje število, kot bi ga zahtevala katerakoli konkretna računska operacija (ocenjeno na 10^80 atomov v našem vesolju). Podjetje Google pri tem pojasnuje, da uporaba izraza Google odraža poslanstvo podjetja, da organizira ogromno, na videz neskončno količino informacij, ki so na voljo na internetu.

Dandanes Google ni več samo slovnična napaka, ampak tudi glagol. No, verjetno je bil eden izmed razlogov za izbiro domene Google tudi v tem, da je bila domena googol.com že zasedena. Domena je namreč registrirana od leta 1995 in glede na trenutne DNS zapise je lastnica “gospa Jello” iz zvezne države New Jersey. Google uspeh se je začel z njegovim inovativnim spletnim iskalnikom.Gre za edinstven sistem, ki ga Googlovi programerji konstantno posodabljajo in nadgrajujejo. Spletni iskalnik Google vsebuje tri dele, vsak del posebej pa je del distribucijske mreže tisočih poceni računalnikov, ki lahko hkrati opravljajo vzporedno procesiranje. Gre za metodo, v kateri je mnogo izračunavanj opravljenih vzporedno, kar omogoča veliko hitrejše procesiranje podatkov. Googlov spletni iskalnik je v osnovni zgrajen iz treh delov in sicer iz »Googlebota« ali spletnega iskalca, ki nove strani odkriva povsem samodejno. Potem je tukaj še Indexer, ki shranjuje posamezne besede spletne strani in ustvarja posebno podatkovno bazo ter na koncu še tako imenovan »Query processor«, ki primerja določeno iskanje s podatkovno bazo in izpiše zadetke dokumentov, v katerih je našel omenjene ali podobne izraze. Google je svoj uspeh tekom poslovanja gradil predvsem na 4 ključnih faktorjih:

Tehnologija

Google je poleg inovativnega pristopa k vrednotenju posameznih strani, svoj uspeh konstantno gradil kot tako imenovano visoko tehnološko podjetje. Vsi Googlovi strežniki so namreč izdelani znotraj podjetja, kar pomeni, da od zunanjih dobaviteljev Google kupuje le posamezne komponente. Številni analitiki pravijo, da Google danes operira z največjim računalniškim sistemom na svetu.

Inovativni poslovni model

S skrbno načrtovanim in popolnim ciljanim oglaševanjem je Google ustvaril visoko učinkovit prihodkovni generator, ki poleg tega uporabnikom prav tako ponuja veliko boljšo uporabniško izkušnjo. Googlov poglavitni cilj pri tem je ciljane oglase narediti povsem enakopravne običajnim rezultatom iskanja.

Znamka

Nedavna evropska raziskava je pokazala, da je Google najbolj prepoznavna blagovna znamka na svetu. Še več, beseda google je postala glagol (Če vas zanima več, lahko pogooglate besedo računalniške novice), kar daje blagovni znamki še dodatno vrednost.

Fokusiranje na uporabniško izkušnjo

Vsi Googlovi produkti so v prvi vrsti usmerjeni k pozitivni uporabniški izkušnji, še-le na drugem mestu pa je razmišljanje o dobičku. Zaposleni v Googlu so namreč mnenja, da je prav pozitiven odziv končnih uporabnikov pokazatelj končnega uspeha.


Dell
Dell je ameriško podjetje s sedežem v Round Rocku (Texas). Tega je leta 1984 ustanovil Michael Dell. Podjetje je znano po razvoju in prodaji namiznih in prenosnih računalnikov blagovne znamke Dell. Dell je danes ena izmed največjih tehnoloških korporacij na svetu, ki zaposluje več kot 100.000 ljudi po vsem svetu. Podjetje Dell je bilo ob zadnji izdaji seznama Fortune 500 uvrščeno na 44 mesto, hkrati pa je Dell tretji največji prodajalec računalniko, takoj za HP-jem in Lenovom. Dell je vse od leta 1990 konstantno rastel, največ novih kupcev pa sta mu prinesli pripojitvi podjetij Alienware (2006) in Perot Systems (2009).Od leta 2009 Dell pod svojim okriljem izdeluje in prodaja osebne računalnike, strežnike, naprave za shranjevanje podatkov, omrežno opremo, programsko opremo kot tudi računalniško periferijo. Podjetje Dell jenajbolj prepoznavno po svojih inovacijah znotraj dobavne verige in specifičnem modelu elektronskega poslovanja, še posebej pa po svojem neposrednem prodajnem modelu in prilagajanju računalnikov potrebam posameznih kupcev. DELL je preko partnerjev od leta 1995 prisoten tudi v Sloveniji, tekom svojega poslovanja pa so ga zaznamovali predvsem naslednji prednostni faktorji:

Poslovna kultura
Dellova zmagovalna pot se začne in konča z njegovo kulturo. Dell je tekom svojega poslovanja ustvaril disciplinirano kulturo, ki se osredotoča na konstantno optimizacijo poslovnih procesov, učinkovito odzivanje na potrebe potrošnikov in ohranjanje motivacije svojih zaposlenih.

Informacije kot močno strateško orožje

Informiranost je znotraj Della na prvem mestu. Dell je vedno na tekočem s svetovnim dogajanjem, njegovi zaposleni pa so vedno pripravljeni na nove podvige.

Nizki stroški proizvodnje

Z ohranjanjem nizkih stroškov proizvodnje se lahko podjetje Dell konstantno prilagaja spremembam trga in tako izkorišča številne priložnosti pred konkurenco.

Apple

Apple Inc. je ameriško podjetje, ki proizvaja tablične in osebne računalnike z lastnim operacijskim sistemom, pametne telefone, mobilne predvajalnike glasbe itd. Sedež podjetja je na Infinite Loop 1 v mestu Cupertino v Kaliforniji. Apple je bil eden glavnih igralcev v revoluciji osebnih računalnikov v 70. letih 20. stoletja. Leta 1977 je predstavil mikroračunalnik Apple II, ki je postal zelo uspešen pri domačih uporabnikih, leta 1983 pa prvi komercialno uspešen osebni računalnik, ki je uporabljal grafični uporabniški vmesnik Apple Lisa, deloma navdihnjen z računalnikom Xerox Alto. Leta 1984 so pri Applu predstavili računalnik Apple Macintosh (imenovan tudi Mac) s prvo uspešno komercialno uporabo grafičnega vmesnika, danes značilnega za praktično vse večje operacijske sisteme, od Windows XP do Unixu podobnih sistemov, ki uporabljajo X Window System namizna okolja kot KDE in GNOME. Od leta 2006 dalje je Apple znan proizvajalec računalniške strojne in programske opreme. Med bolj znane produkte sodijo iMac, iPod, iPhone in iPad. Pri Apple poleg lastnega operacijskega sistema Mac OS X razvijajo tudi glasbeni program iTunes in vodijo istoimensko trgovino.Leta 2005 so postali poslovni partnerji z Intelom in tako svojo strojno opremo približali osebnim računalnikom. Od leta 2005 lahko tako Applovi računalniki poganjajo tudi operacijski sistem Windows. Applova poslovna politika temelji na naslednjih faktorjih:

Blagovna znamka

Apple že vse od začetka veliko pozornosti usmerja gradnji svoje blagovne znamke. K temu prav gotovo pripomorejo uspešne oglaševalske kampanje, eden izmed bolj prepoznavnih elementov pa je tudi Applov logotip v obliki vsem dobro poznanega jabolka. Applova edinstvenost je ustvarjanje posebnega vzdušja pred predstavitvijo posameznih produktov, v čemer je Apple že dolga leta pravi specialist.

Preprostost

Applovo glavno načelo pri načrtovanju novih izdelkov je zapletene stvari narediti preproste. Applovi produkti so tako namenjeni širši množici, kar pomeni, da se za njihove izdelke zanimajo tako računalniški guruji kot povsem sveži računalniški začetniki.

Oblika

Apple največ pozornosti namenja oblikovanju posameznih izdelkov. Kljub temu, da so njihovi izdelki tudi tehnično dovršeni, pa je njihov dizajn tisti, ki izstopa iz povprečnosti.

Microsoft

Microsoft Corporation je ameriško računalniško podjetje s sedežem v Redmondu (Washington, ZDA), ki sta ga leta 1975 ustanovila Bill Gates in Paul Allen. Microsoft je danes največje softversko podjetje na svetu z več kot 90.000 zaposlenimi.Microsoft je v osemdesetih prejšnjega stoletja dominiral z operacijskim sistemom MS-DOS, ki ga je kasneje nasledil vsem dobro poznani sistem Windows. Podjetje je leta 1986 izvedlo prvo javno prodajo svojih delnic, pri čemer so številni takratni vodilni postali milijonarji praktično čez noč. Od leta 1990 je podjetje konstanto povečalo svoj tržni delež na področju programske opreme, v tem času pa je izvedlo tudi številne prevzeme. V maju leta 2011 je Microsoft izvedel svoj najdražji prevzem in sicer je za 8,5 milijarde ameriških dolarjev prevzel podjetje Skype Technologies. Microsoft je že od devetdesetih prejšnjega stoletja konstanto pod udarom številnih kritikov, ki mu očitajo monopolistične poslovne prakse in proti konkurenčne strategije ter nerazumne restrikcije pri uporabi njihove programske opreme, čemur sta pritrdila tudi Ameriško ministrstvo za pravosodje in Evropska komisija. Microsoftov daleč najbolj razširjen kos programske opreme je prav gotovo operacijski sistem Windows. Okna so priljubljena predvsem zaradi preprostega in intuitivnega uporabniškega vmesnika, ter široke programske podpore. Začetki Windowsov segajo v leto 1981, ko je bil začet projekt imenovan Interface Manager. Prva različica je bila naznanjena že v letu 1983 pod imenom Windows 1.0, vendar pa je ta izšla še le novembra 1985, zaradi napak s tipkovnicami. Prvi operacijski sistem Windows je vseboval različne programe, kot so slikar, kalkulator, koledar, terminal, pisalni program, ura in nadzorna plošča. Največji uspeh Microsofta se skriva v posebnem odnosu z razvijalci programske opreme. Ti so na prvem mestu že vse od začetka, od programerjev v Basicu, razvijalcev aplikacij za MS-DOS, pa vse do ustvarjalcev grafičnih aplikacij za operacijski sistem Windows. Uspeh Microsoftove programske opreme se ni zgodil čez noč, v ozadju so namreč leta in leta ustaljene prakse in konstantnega razvoja ter tesnega sodelovanja tako z ustvarjali aplikacij kot z končnimi uporabniki. Veliko vlogo pri tem ima sama organizacija podjetja. Microsoft je že od vsega začetka znal zaposlovati »prave« ljudi. Pa naj si je šlo za programerje v razvojnih enotah ali za vodilne može posameznih oddelkov. Takšen način poslovnega razmišljanja je Microsoftu v preteklosti prinesel ogromno uspeha.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več