11.05.2012 11:47
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Šest razlogov, zakaj je Apple najboljši

Apple je vedno vsaj dve leti pred konkurenco!
Apple je vedno vsaj dve leti pred konkurenco!

Apple lahko ljubiš ali sovražiš. Vmesne poti tu praktično ni. Podjetju iz Cupertina pa ne gre oporekati uspešnosti. Najnovejši poslovni rezultati Appla so namreč celo presegli tudi najbolj optimistična pričakovanja, pri čemer se je prodaja iPhona (20 milijonov kosov) in iPada (9,3 milijonov kosov) več kot podvojila. Družba je imela v zadnjem četrtletju za 7,3 milijarde dolarjev dobička pred obdavčitvijo, kar je 125 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. In to v času še vedno relativno hude gospodarske in finančne krize.

Razlogov, zakaj je Apple uspešen, je veliko in o tem je bilo napisanih že veliko knjig. Kljub temu lahko razloge za uspeh podjetja iz Cupertina strnemo v šest ključnih skupin, ki so po mnenju mnogih poznavalcev pripeljale Apple na sam vrh računalništva in mobilnih naprav. V nadaljevanju si poglejmo ključne dejavnike uspeha podjetja iz Cupertina. Ti so, verjeti ali ne, veliko preprostejši, kot se morda zdi na prvi pogled.


1. Kar Apple izdela, njegovi zaposleni uporabljajo

Razvoj elektronskih naprav pri večini podjetij poteka na način, da so te grajene vedno na osnovi najnovejših tehnologij. Pri tem podjetja bolj ali manj sploh ne zanima, ali jih bodo ljudje dejansko uporabljali ali ne. Pri podjetju Apple pa razvoj elektronskih naprav poteka nekoliko drugače. Tu inženirji pripravljajo izdelke, ki jih kasneje tudi sami uporabljajo. Dejansko jih načrtujejo z namenom, da bodo njim samim olajšali delo ali popestrili prosti čas. Še pred nekaj leti je vse prototipne izdelke podjetja iz Cupertina preizkusil Steve Jobs. On je dejansko izdelek ocenjeval predvsem s strani kupca.


2. Izdelki so nadvse enostavni za uporabo

Čeprav so Applovi izdelki poznani predvsem po inovativni obliki, njihov uspeh temelji na enostavnosti uporabe. Vsi njegovi izdelki so namreč zelo intuitivni, enostavni za razumevanje in učenje. To je vse prej kot enostavna naloga, saj kupci od naprav zahtevajo vedno več dodatnih funkcionalnosti. Podjetje Apple pa je eno redkih, ki mu to še uspeva. Še več. Pri podjetju iz Cupertina dajejo celo večjo težo enostavnosti uporabe kot izdelkom samim.


3. Ohrani stvari enostavne

Pametne mobilne telefone podjetja Apple kupci obožujejo predvsem zaradi tega, ker gre tu zgolj za en izdelek. Podjetje iz Cupertina namreč trži zgolj mobilnik iPhone. To kupcu dejansko olajšuje izbiro izdelka in stvari ohranja enostavne. Če ta obožuje Applove izdelke, ve natančno, kaj kupiti. Tudi prodajalci imajo tu poenostavljeno življenje, saj morajo poznati tehnične lastnosti zgolj enega mobilnega telefona.

4. Ponudi odlično storitev za stranke

Čeprav izdelaš elektronsko napravo, ki je enostavna za uporabo, boš vedno našel skupino ljudi, ki bo z njo imela takšne ali drugačne težave. Ker so izdelki enostavni za uporabo, so Applovi prodajalci zelo dobro naučeni. Dejansko je praktično nemogoče najti primer, kjer nam Applov prodajalec na bi znal svetovali oziroma pomagati. To je ključnega pomena za Applov uspeh, saj kar 50 odstotkov kupcev še nikoli ni uporabljajo njegovih izdelkov.


5. Apple izdeluje le tiste naprave, ki jih lahko naredi boljše

Apple zelo poredko izumi kaj povsem novega na področju elektronskih naprav. Podjetje iz Cupertina po navadi le posodobi in prenovi že obstoječe izdelke. Apple na primer ni iznašel prenosnega predvajalnika glasbe mp3, ampak ga je naredil boljšega, enostavnejšega in prijetnejšega za uporabo. To seveda velja tudi za področje mobilne telefonije in tablic. Če Apple ne more izdelati boljšega izdelka, ki je trenutno na trgu, ga enostavno nikoli ne bo ponudil v prodajo.


6. Apple je vedno vsej dve leti pred konkurenco

Apple vedno načrtuje nove izdelke vsaj dve leti pred vso konkurenco. Preden je na primer pametni mobilni telefon iPhone ugledal luč sveta, so Applovi inženirji na njem delali dobri dve leti. Ti danes že načrtujejo izdelke, ki jih bodo ponudili v prodajo šele leta 2014 ali celo 2015.

Če bo Apple še naprej nadaljeval v tej smeri, bo še dolgo časa ostal vodilni na področju elektronskih naprav. Kupci bodo namreč za njegove izdelke vedno pripravljeni odšteti več denarja kot za konkurenčne, ki so lahko bodisi tehnološko naprednejši bodisi zmogljivejši. S tem se bodo morali prej ali slej sprijazniti tudi največji nasprotniki trenutno najboljšega računalniškega podjetja na svetu.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več
Zlati partner

SIMBIOZA GENESIS, so.p.

Letališka cesta 3, 1000 Ljubljana, Tel: 040 336 311
e-Simbioz@ je projekt Simbioze Genesis, socialnega podjetja, ki ga od začetka leta 2015 izvajajo z namenom izboljšanja in nadgrajevanja računalniških znanj vseh generacij v okviru ... Več
Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več