22.04.2012 13:50
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Številke o podjetju Apple, ki vzamejo dih!

Mobilniki iPhone v Applovo blagajno še vedno prinesejo največ denarja.
Mobilniki iPhone v Applovo blagajno še vedno prinesejo največ denarja.

Pred 25 leti je v ZDA nastalo podjetje, ki je v marsičem spremenilo življenje, ki ga živimo danes. Govora je seveda o podjetju Apple, ki je v svoji četrtstoletni zgodovini pripravilo kar nekaj revolucionarnih naprav. Danes za Apple lahko rečemo, da se v njem cedita med in mleko, saj je vsaka njihova nova tehnološka naprava povsod po svetu pospremljena z izjemnim zanimanjem in posledično odlično prodajo. Ogromno ljudi je nad Applom celo tako navdušenih, da ob začetku prodaje njihovega novega izdelka več dni zapored prebijejo pred njihovimi trgovinami z namenom, da si med prvimi prilastijo ta izdelek. Zaradi vse evforije okoli tega podjetja si na tem mestu poglejmo nekaj zanimivih številk v zvezi z njim.

– Zagotovo najbolj osupljiva informacija v zvezi z Applom je višina prihodka, ki ga je v lanskem letu dobil od prodaje svojih izdelkov. Lanska prodaja mu je prinesla kar neverjetnih 128 milijard dolarjev, kar znaša 96,5 milijarde evrov. Najbolj impresivno pri tem pa je to, da je to več kot znaša bruto domači proizvod v kar 160 državah. Poglejmo si samo nekatere izmed njih: Slovaška (95,7 milijarde evrov), Irak (95,7 milijarde evrov), Nova Zelandija (92,7 milijarde evrov), Kuba (85,9 milijarde evrov), Tunizija (81,4 milijarde evrov) in Bolgarija (76,1 milijarde evrov).

– Apple velja za najbolj vredno svetovno podjetje, saj je njegova vrednost na borzi ocenja na kar 382,8 milijarde evrov. Apple je tako vrednejši tudi od vseh drugih gigantov iz sveta računalništva. Njegov dolgoletni rival Microsoft je ocenjen na 201,9 milijarde evrov, IBM na 174,8 milijarde evrov, Google pa na 147,7 milijarde evrov.

– Zadnji veliki Applov produkt je bila tretja generacija tabličnega računalnika iPad, ki jo v podjetju niso poimenovali kot iPad 3, ampak ji preprosto pravijo novi iPad. Ta Applova tablica se že od vsega začetka izjemno dobro prodaja. V prvih 72 urah jo je kupilo kar tri milijone ljudi, zadnje informacije pa pričajo o tem, da jo sedaj v eni minuti kupi 694 ljudi, kar je več kot 11 na sekundo. Napoveduje se, da bo skupna prodaja novega iPada v letošnjem letu dosegla številko 56,4 milijona. Zaradi velikega povpraševanja po omenjeni tablici ni presenetljivo, da vse tablice iPad skupaj trenutno zavzemajo kar 64 odstotkov svetovne prodaje tabličnih računalnikov.

– Čeprav se vsi trije iPadi izredno dobro prodajajo, pa največ denarja v Applovo blagajno še vedno prinaša prodaja mobilnikov iPhone. Ti namreč prinesejo kar 40 odstotkov vseh letnih prihodkov. Njihova prodaja se je v zadnjem letu izjemno povečala. Apple jih je namreč v tem letu prodal več, kot jih je prodal v letih 2007, 2008, 2009 in 2010 skupaj. Lanskoletna prodaja se je ustavila pri impresivnih 72 milijonih. Če bi vse te prodane mobilnike iPhone postavili enega na drugega, bi skoraj dosegli višino slavnega Eifflovega stolpa.

– Od leta 2008, ko je Apple prvič predstavil svoj mobilni operacijski sistem iOS, je podjetje prodalo več kot 200 milijonov naprav s tem operacijskim sistemom. To je skoraj toliko, kot je bilo od takrat na svetu prodanih novih avtomobilov (213 milijonov).


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več
Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več