31.10.2012 13:05
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse, kar morate vedeti o SIM kartici

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Prva SIM kartica je bila leta 1991. proizvedena v Münchnu, od takrat pa je doživela številne spremembe. Gre za neke vrste mikro-računalnik, ki vsebuje enake komponente, ki jih lahko najdemo v običajnem osebnem računalniku ali pametnem telefonu. SIM (Subscriber Identity Module) je prenosni pomnilniški čip ali identitetni modul, s pomočjo katerega lahko vzpostavimo povezavo v določeno mobilno omrežje.  Tako kot pri standardnih fiksnih telefonskih omrežjih, je s pomočjo SIM kartice uporabnik vezan na omrežje posameznega mobilnega operaterja, preko katerega lahko dostopa do določenih mobilnih storitev. SIM kartica vsebuje pomembne informacije, kot so telefonska številka, varnostni podatki, imenik, SMS sporočila, podatke ponudnika storitev ter program za preverjanje pristnosti omrežja. Ena od največjih prednosti SIM kartice je ta, da jo lahko uporabnik enostavno odstrani iz določenega telefona in jo uporabi v katerem koli drugem mobilnem telefonu. Še pred kratkim so morali uporabniki storitev mobilne telefonije kartico SIM neprestano »prelagati« iz ene naprave v drugo.

Danes temu na srečo ni več tako. Največja ponudnika storitev mobilne telefonije pri nas sta namreč uporabnikom omogočila, da lahko eno naročniško razmerje uporabljajo na dveh ločenih telefonskih karticah SIM (storitev SIM 2). S tem je omogočena glasovna, SMS in MMS ter/ali podatkovna komunikacija na dveh mobilnih napravah hkrati. Glavna prednost uporabe takšne storitve je, da lahko uporabnik koristi enotno zakupljeno količino podatkov ali klicev na obeh karticah SIM.  


Predplačniške in naročniške SIM kartice

Postpaid SIM kartica ali SIM kartica z naročnino bo dovoljevala neomejeno uporabo klicnih, SMS in podatkovnih storitev. Uporabnik bo ob koncu mesečnega ciklusa prejel račun za porabljene minute in podatke.  Predplačniška ali prepaid SIM kartica na drugi strani omogoča veliko boljšo preglednost na porabo. Predplačniška SIM kartica deluje povsem isto kot SIM kartica z naročnino, s to razliko, da je uporabniški račun oz. račun telefonske številke potrebno prehodno napolniti z določenim zneskom. Predplačniška storitev uporabniku omogoča, da telefon napolni  s pomočjo posebnih predplačilnih kartic, ki jih lahko uporabniki kupijo v različnih trgovinah, pošti, trafikah itd. Najlažji in najhitrejši način polnjenja predplačniškega računa je prav gotovo uporaba bankomata, račun pa lahko uporabniku napolnijo tudi kakšen znanec  s pomočjo lastnega naročniškega paketa.  

Cene impulzov so pri tem odvisne predvsem od posameznega mobilnega operaterja.  Pri predplačniških paketih so cene posameznih storitev veliko višje kot pri naročniških razmerjih. Pri tem je potrebno biti pozoren tudi na določene roke trajanja, saj vam lahko posamezen operater ob daljši neaktivnosti številko preprosto izklopi. Predplačniški paketi so praktični predvsem pri kakšnem daljšem potovanju, vendar pa bodite pri tem precej pazljivi pri izbiri tujega operaterja. Z nakupom lokalne SIM kartice boste namreč za medkrajevne klice plačali veliko manj, kot pa da bi uporabljali roaming kakšnega slovenskega operaterja.  Pri tem lahko omenimo tudi posebne mednarodne roaming SIM kartice, ki vam omogočajo enake cene dohodnih in odhodnih klicev, ne glede na to v kateri državi koristite posamezne mobilne storitve. Ena takšnih je kartica TravelSim. TravelSIM je predplačniška SIM kartica, ki bistveno zniža vaše stroške mobilnega gostovanja v tujini. S tehnologijo povratnega klica (ang. call back) vam omogoča do 90% prihranka pri klicih in prenosu podatkov v več kot 190 državah. V 140 državah boste klice prejemali celo brezplačno, uporabniki TravelSIM pa se med sabo kličejo za samo 0,23€/minuto. Od 2.7.2012 dalje pa tarifa 0,23 €/min velja tudi za vse odhodne klice znotraj EU.

 

Še nekaj tehničnih značilnosti

Vsaka  SIM kartica je sestavljena iz centralnega procesorja – CPU (izvršuje posamezne matematične ukaze) , spominske enote, EPROM-a (obogatenega pomnilnik) in serijskega komunikacijskega modula, ki služi za komunikacijo s storitvami določenega mobilnega operaterja.

Dimenzije

SIM kartice so se tekom let močno spremenile.  Prve SIM kartice so bile tako velikosti kreditnih kartic, natančneje dimenzij 85,6 x 53,98 mm. Večina današnjih mobilnih telefonov uporablja  mini-SIM ali mikro-SIM kartice. Dimenzije mini-SIM kartic znašajo 25 x 15 mm, medtem ko mikro-SIM kartice merijo 25 x 12 mm. Čeprav se posamezne formata razlikujeta  v dolžini, pa jima je še vedno skupna debelina (ta znaša 0,76 milimetrov) in obrezan vogal, s pomočjo katerega je zmotno vstavljanje kartice v telefon skoraj nemogoče.  

Nekateri mobilni operaterji uporabnikom ponujajo posebno mini-SIM kartico, ki jo je lahko v nekaj preprostih korakih enostavno pretvoriti v format mikro-Sim.  Da pa bi bila zmeda še večja, smo v začetku tega leta dobili nov format in sicer gre za standard imenovan nano-SIM. Dimenzije nano-SIM kartice znašajo 12,3 x 8,8 x 0,67 mm, ta pa je praktično brez kakršnegakoli odvečnega roba. Nano-SIM kartica je polno združljiva z zdajšnjimi SIM karticami.To pomeni, da jo bo možno v navezi s posebnim nastavkom uporabljati tudi v zdajšnjih mobilnih napravah in da bo ponujala povsem enake funkcionalnosti kot zdajšnje. Zaradi manjše kartice, bodo posledično manjši tudi sami nosilci naprav. Ti bodo posledično zavzeli znatno manj prostora znotraj mobilnika, kar bodo številni skoraj zagotovo izkoristili za vgradnjo novih izboljšav. Prvi mobilnik, ki uporablja nov standard kartic je Applov iPhone 5. Poleg dimenzij, pa so se čez čas spremenili tudi nekateri drugi parametri. Začetna operativna napetost se je tako iz 3V zvišala na 6V, količina ROM pomnilnika se je iz 3 KB zvečala na 512 KB, medtem ko je EEPROM iz sramotnih 16 KB zrasel na kar 512 KB. V ROM-u se nahaja operacijski sistem, medtem ko EEPROM vsebuje tako imenovano personalizacijski sistem, ki sestoji iz varnostnih ključev, telefonskega imenika, SMS nastavitev itd.

Varnost

SIM kartica ponuja različne varnostne nastavitve za uporabniške podatke in klice. Kartico je mogoče zakleniti, kar pomeni, da nekdo, ki ne pozna pravilne PIN številke, ne more vzpostaviti povezave z omrežjem vašega operaterja. Če vam nekdo ukrade telefon, to pomeni, da bo takšna SIM kartica za nepridiprave povsem neuporabna. SIM kartico je mogoče zaščititi s tako imenovano PIN kodo (4-8 mestno geslo sestavljeno iz numeričnih znakov), ki je v primeru, da jo uporabnik pozabi, podkrepljena še s tako imenovanim PUK-om, ki je 8 mestno število, ki se nahaja na kartici, ki jo prejmemo od mobilnega operaterja. Če bomo trikrat zaporedoma vnesli napačen PIN, se bo SIM kartica enostavno zablokirala, odklene pa jo lahko le pravilen PUK. Če boste poskušali vnesti napačen PUK, se bo kartica po 10 nepravilnih vnosih popolnoma zaklenila. Poleg navedenega, SIM kartica vsebuje še skrivno kodo za preverjanje pristnosti in en šifrirni ključ, ki ščiti telefonske prenose. Čeprav je mogoče SIM kartico klonirati in uporabljati mobilni račun nekoga drugega, pa je to veliko težje kot v primeru CDMA omrežji. Podatki se znotraj GSM omrežja namreč do imetnika prenašajo popolnoma šifrirano, zato je za kloniranje kartice potreben fizičen dostop do posamezne kartice. Vsaka kartica uporablja tudi tako imenovan ICCID oz. serijsko številko SIM kartice. ICC-ID (Integrated Circuit Card ID) številka je identifikacijska številka SIM kartice. Shranjena je v sami SIM kartici, je pa tudi natisnjena oz. vgravirana na njeni površini. ICCID se generira v procesu tim. »personalizacije« SIM kartice. Omenjeno število sestoji iz 18 števil in dodatnega kontrolnega števila namenjenega  odkrivanju napak. Slednja omogoča odkrivanje napak vhodnih številk in se izračunava s pomočjo tako imenovanega Luhnovega algoritma ali drugače poimenovanega tudi modul 10. Število je sestavljeno iz parametrov, ki temeljijo na ISO/IEC standardu 7812:

– identifikacijska številka izdajatelja (največ 7 cifer: prva dva znaka: Major Industry Identifier(MII) (za področje telekomunikacij je koda 89) / naslednji eden do trije znaki: oznaka države(za Slovenijo 386) / preostanek: identifikacija izdajatelja (npr. 51 za Mobitell)

– identifikacijska številka kartice (do 12 znakov: številka »računa« (account identification number) / en znak: kontrolna vsota izračunana po Luhnovem algoritmu).

Te številke je mogoče nadalje grupirati še za dodatne informacije:

– Prva tri do štiri števila predstavljajo tako imenovano Mobil Country Code (MCC)

– Naslednji dve številki predstavljata kodo mobilnega omrežja (MNC)

– Naslednjih 12 števil predstavlja lokacijo prve registracije.

– Zadnje število je ponovno kontrolna oznaka. 


In še princip delovanja

Gre za precej zapleten proces. Vsaka kartica ima na mikročipu natisnjen unikatno število, preko katerega lahko operater določeno kartico aktivira v omrežje. Še preden lahko opravite telefonski klic ali pošiljate podatke, more SIM kartica preveriti podatke naročnika (SIM številka in PIN) s pomočjo tako imenovanega “Authentication Centra” (AC). AC nato na SIM kartico pošlje naključno ustvarjeno številko (kodo). Pri tem AC kot sama SIM kartica koristita poseben algoritem za preverjanje naključno generiranih številk. Če se številke ujemajo, lahko uporabnik prične uporabljati storitve mobilnega omrežja. 


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več