26.02.2013 14:45
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vse kar morete vedeti o novi konzoli Playstation 4

Novi plošček DualShock 4 bo prav gotovo ena izmed največjih pridobitev nove konzole.
Novi plošček DualShock 4 bo prav gotovo ena izmed največjih pridobitev nove konzole.

Sony je pred nekaj dnevi v New Yorku predstavil novo igralno konzolo PlayStation 4. Ta prinaša kar nekaj novosti, ker pa najverjetneje ob izidu ne bo združljiva z igrami starejših različic konzole, je lahko za lastnike zbirke starejših iger tudi razočaranje. Glede na to, da je japonski gigant v lanskem letu zabeležil kar 3,5 dolarjev izgube, se Sonyu z lansiranjem nove konzole že pošteno mudi. Sony je ob predstavitvi nove konzole dejal (ob tem naj povemo, da je vizualna podoba le te še vedno skribnost), da bo ta precej podobno kakšnemu super zmogljivemu osebnemu računalniku. Procesor bo namreč tako kot večina osebnih računalnikov, deloval na osnovi arhitekture x86, tako procesor kot grafično enoto pa bo zasnovalo ameriško podjetje AMD.

Tehnične značilnosti

Če pokukamo pod »havbo« nove konzole se bomo sprva malce zgrozili, saj bi tako centralni kot grafični procesor bolj spadala v kakšen osebni računalnik. Pa ne da sta tako slaba, ravno nasprotno. AMD-jev 8 jedrni 64-bitni procesor z kodno oznako Jaguar bo namreč več kot odličen za procesiranje tudi tistih grafično najbolj zmogljivih iger. Temu bo v pomoč grafični procesor Radeon (nekakšna napredna varianta modela 7850) z kar 18 procesorskimi enotami (vsaka z 64 jedri), ta pa bo grafiko »prežvečil« s hitrostjo 1,84 Tera flopsov. Žal so informacije o delavnih taktih tako centralnega kot grafičnega procesorja za enkrat še skrivnost. Kot je znano, bo nova konzola opremljena še z 8 GB (GDDR5) sistemskega spomina, 2.2 GB grafičnega spomina, Blue-ray pogonom (ta se bo vrtel pri hitrosti 6x oziroma 8x za DVD ploščke) in 160 GB trdega diska. Konzola naj bi imela tudi štiri USB izhode in dva mrežna vhoda, HDMI video izhod ter optični digitalni izhod za zvok. Seveda pri Sonyu niso pozabili niti na Wi-Fi in BlueTooth povezovanje.

PlayStation 4 Eye

Nova igralna konzola Orbis bo opremljena tudi z novim senzorjem gibanja Eye, ki bo sodeč po navedbah portala sestavni del paketa, v katerem se bo prodajala nova konzola. Tako imenovana Dual kamera, ki bo najverjetneje nosila oznako PlayStation 4 Eye, je sestavljena iz dveh širokokotnih kamer in mreže štirih mikrofonov, s čimer bo lahko nov Playstation prepoznal kretnje in ustne ukaze uporabnika. Zaenkrat še ni znano, ali bo ta zmožen slediti tudi gibanju celotnega telesa, kot to zmore Microsoftov Kinect. Pri Sonyju so povedali, da bo kamera ločljivosti 1280 x 800 slikovnih točk sposobna ločiti igralce od okolja, prav tako pa bo sposobna prepoznavati razdalje med njimi, s čemer bo igranje s pomočjo senzorjev še toliko bolj natančno.

Igralni plošček DualShock 4

Velika novost nove konzole bo prav tako nov igralni plošček imenovan DualShock 4. Novost na njem bo gumb za objavo na družbenih omrežjih, hkrati pa bo opremljen tudi s posebno lučjo, ki bo zgoraj omenjeni kameri omogočala sledenje gibanju ploščka. Plošček bo prav tako občutljiv na dotik, kar naj bi vplivalo še na boljšo interakcijo med igranjem. Konzola bo prav tako opremljena z novo strojno opremo za kompresijo videa. Ta bo uporabnikom omogočala, da bodo lahko s pomočjo posebnega gumba kar med igro posneli določen kader in ga delili preko družbenih omrežji. Medtem ko se bo posnetek nalagal na splet, bodo lahko uporabniki že nadaljevali z igranjem igre.

PlayStation Move

Pri Sonyu so potrdili, da bo tako imeovani PlayStation Move igral veliko vlogo v ekosistemu same konzole. Za enkrat še ni znano, ali bo ta izdelan v skladu z novo Eye kamero ali pa bo krmilnik zgolj kopija prejšnjega modela.

Sinergija z igralno konzolo PlayStation Vita

Nova igralna konzola bi naj omogočala tudi neposredno pretakanje iger na igralni plošček Vita. Vsa zadeva bo potekala identično kot pri konkurentu, seveda govorimo o Nintendu in njegovi mini konzoli Wii U. Igre se bodo prenašale preko Wi-Fi povezave, pri Sonyju pa želijo podobno sinergijo kasneje prenesti tudi na pametne telefone in tablice.

Predvajanje videa ločljivosti 4K?

Pri Sonyu so prav tako razkrili, da bo nova konzola sposobna predvajati tako imenovan 4K/Ultra HD video, žal pa pri tej ločljivosti ne bo mogoče igrati tudi iger.

Lažje delo za razvijalce

Glede na dejstvo, da bo procesor zasnovan na tehnologiji X86, bodo veliko lažje delo imeli tudi razvijalci iger. V starejšo različico konzole je bil namreč vgrajen povsem edinstven procesor, ki ga je podjetje Sony izdelovalo kar samo. Za zdaj je igre za novo konzolo napovedalo že večje število programerskih hiš. Za enkrat še ni znano ali bo konzola podpirala tudi igranje iger v visoki 4K ločljivosti. Pri Sonyju so za BBC povedali, da bo o tem več znanega, ko bo za to primeren čas, najbrž pa so s tem imeli v mislih konferenco E3, ki bo v juniju potekala v Los Angelesu.

Podpora za Android

Spomnimo se, da je Sony že v letu 2011 uporabnikom ponudil Xperio Play opremljeno s certifikatom PlayStation. Ta je poleg komunikacijskih in multimedijskih funkcij, uporabnikom omogočila tudi veliko bogatejšo igralno izkušnjo. Ideja o tem, da bo PlayStation 4 podpiral povezovanje s pametnimi telefoni pravzaprav sploh ni tako napačna, saj bi s tem igralna konzola postala nekakšen osrednji »strežnik«, preko katerega bi lako v celoten sistem uporabniki povezovali različne mobilne naprave, kot so tablični računalniki, pametni telefoni, pametne televizorje, itd. Nekaj podobnega Microsoftov Xbox nudi že sedaj, saj lahko s pomočjo tehnologije SmartGlass, z Xboxom komunicirajo različne mobilne naprave. Še posebej dobro se z Xboxom razumejo naprave, ki temeljijo na operacijskim sistemih Windows Phone 7 in 8, katerih sistem je zasnovan tako, da zlahka komunicira z vsemi Microsoftovimi izdelki. Gre torej za nekakšen skupen ekosistem različni tipov naprav. Z novo generacijo Xboxa lahko pričakujemo še boljšo povezovanje posameznih naprav, saj bo nova konzola temeljila na jedru operacijskega sistema Windows 8. Prav zaradi tega, bodo morali tudi pri Sonyu uporabnikom ponuditi nekaj podobnega. Pametni telefoni so namreč dan danes nepogrešljiv kos opreme vsakega ljubitelja sodobnih komunikacijskih naprav, zato bi bila takšna podpora (še posebej kadar je govora o izredno priljubljenem sistemu Android) velika zmaga za Sony.

Združljivost s starejšimi igrami

PS4 žal ne bo ponudil podpore za igre namenjene konzoli PS4. Sony bo kljub temu preko omrežja Sony Entertainment uporabnikom čez čas ponudil strežniško pretakanje nekaterih novih iger na starejše konzole z oznako Platinum Edition.

Igranje rabljenih iger

Številne govorice namigujejo tudi na to, da bo Sony novo konzolo opremil z nekakšno zaščito, ki bo preprečevala igranje rabljenih ali piratskih iger. Japonski gigant je namreč ravno pred kratkim vložil patentni zahtevek za tehnologijo, s pomočjo katere bi lahko vsaka posamezna igralna konzola blokirala posamezno rabljeno igro. Sistem bo deloval na podlagi komunikacijske tehnologije NFC (Near Field Communication), s pomočjo katere se bo odčitala oznaka posamezne kopije, na kateri bodo informacije o tem ali je bila igra že uporabljena v kateri izmed konzol, oziroma koriščena iz strani posameznega SOE (Sony Online Entertainment) uporabniškega računa. Sistem bo pred zagonom igre preveril ali je bil plošček s posamezno oznako že v uporabi in posledično temu blokiral samo igranje.

S preprostimi besedami povedano, takšen sistem bi lahko omogočil pripojitev posamezne kopije na določen SOE račun, ter s tem onemogočil uporabo igre s strani kakšnega drugega uporabnika. S tem bi Sony de facto popolnoma uničil tržišče rabljenih iger, ki je v sedanji generaciji konzole Playstation 3 doživelo pravo malo revolucijo. Takšna tehnologija bi se seveda zlahka uporabila tudi za ostale optične medije, tukaj pa imamo v mislim predvsem programsko opremo za osebne računalnike.

Prve igre

Kar se tiče iger za novo konzolo naj povemo, da so zanjo že napovedani naslednji naslovi: Killzone: Shadow Fall, inFAMOUS: Second Son, Watch Dogs, Destiny ter dirkaška igra Driveclub. Poleg teh omenimo še igre kot so Deep Down(Capcom), Diablo III (Blizzard), Final Fantasy (Square Enix), Knack (Sony) in The Witcher 3: Wild Hunt (CD Projekt RED).

Cena in razpoložljivost

Playstation 4 PlayStaton bo na trg predvidoma prišel v času “božične nakupovalne mrzlice”, kar pomeni, da ga bomo lahko na prodajnih policah srečali nekje konec novembra oziroma v začetku decembra tega leta. Njegova cena je za enkrat še neznanka, vendar pa se ugiba, da bo stal manj kot njegov predhodnik. Britanski Times je namreč na podlagi bojda precej »zanisljivih« virov še pred uradno predstavitvijo izdal ceno nove Sonyjeve igračke, ki bi naj znašala zgolj 465 ameriških dolarjev. Če je verjeti govoricam, bo nov PlayStation za kar 100 evrov cenejši od svojega predhodnika. To bi pomenilo, da je Sony občutno zmanjšal stroške proizvodnje, vse karte pa japonski gigant torej stavi na dobiček iz distribucije iger.

Zaključek

Za konec članka naj povemo, da bo novi Playstation 4 veliko pozornost namenil tudi tako imenovani družbeni komponenti. Razen tega, da bo nov PSN račun ponudil enostavno povezljivost z različnimi družbenimi omrežji, bodo uporabniki prav tako prvič uporabljali svoje pravo ime in priimek kot tudi svojo realno profilno sliko. Seveda bo anonimnost igralcev še vedno možna, vendar pa bodo realni profili vsekakor v ospredju, najverjetneje tudi s kakšnimi skritimi »nagradami«.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667