23.10.2012 12:32

Deli z drugimi:

Share

Vse o navijanju pametnih telefonov Android

Navijanje mobilnih procesorjev je veliko težje kot navijanje procesorjev v namiznih računalnikih.
Navijanje mobilnih procesorjev je veliko težje kot navijanje procesorjev v namiznih računalnikih.

Če kupimo pameten telefon, bo ta čez čas v primerjavi z novejšimi postal precej počasen. Seveda lahko takšen proces »staranja« nekoliko ublažimo, eden od načinov za premagovanje »počasnosti« pa je prav gotovo tudi tako imenovano navijanje procesorja mobilne naprave. Kadar govorimo o računalnikih je to povsem običajen postopek, a ko so na mizi o mobilne naprave, je stvar precej bolj zapletena. Večina proizvajalcev mobilnih naprav namreč odsvetuje kakršnokoli navijanje mobilnih procesorjev, saj lahko ima takšno početje katastrofalne posledice. Izjeme pri tem so naprave z operacijskim sistemom Android ali MeeGo.

Navijanje ali po angleško overclocking je v bistvu dvigovanje osnovnega delavnega takta, ki ga je za nek procesor določil proizvajalec. Ker lahko procesor v določenem času izvede več operacij, je po takšnem posegu sam sistem nekoliko hitrejši. Za primer vzemimo 2GHz procesor, ki lahko v eni sekundi izvede 2 milijardi osnovnih operacij, medtem ko se nekoliko kompleksnejši postopki počasi razbijajo na osnovna opravila (2 GHz = 2000 MHz = 2000000 KHz = 2000000000 Hz). Seveda gre zgolj za laično razlago, saj stvar iz tehničnega aspekta deluje precej bolj kompleksno. Procesor ali osrednja/centralno procesna enota (CPE; angleško Central processing unit – CPU) je osrednji del računalnika, ki skrbi za izračunavanje in obdelavo (procesiranje) podatkov (dvojiških števil), ter nadzor in upravljanje drugih enot. Procesorji so narejeni iz silicija, ovoji pa so se skozi zgodovino zelo spreminjali (keramika, aluminij, itd.). Pri procesorjih velja načelo več je bolje, razen toplote in porabe energije. Procesorji se načeloma delijo po številu tranzistorjev (transistor), jeder (core), niti (thread), podnožju (socket) in velikosti pomnilnika. Hitrost procesorja je odvisna od hitrosti generatorja impulzov in množilnika. Enostavneje povedano, hitrost procesorja je enaka frekvenci generatorja x množilnik. Ob tem je potrebno opozoriti, da je množilnik pri večini procesorjev zaklenjen, lahko je delno odklenjen (množilnik je mogoče nižati) ali pa je povsem odklenjen. Pri slednjem lahko procesor navijamo v nedogled, seveda pa bo ta slej kot prej preprosto odpovedal. Za primer vzemimo 100 MHz generator, ki ga pomnožimo s 4 kratnim množilnikom, pri čemer dobimo končno frekvenco 400 MHz. Če isti generator pomnožimo z 8 dobimo frekvenco 800 MHz, itd. Navijanje procesorjev mobilnih naprav je vse prej kot enostavno. Tu namreč ne gre zgolj za zviševanje frekvence delovanja procesorja, ampak tudi za iskanje optimalne napajalne napetosti. Nekatera jedra pametnih mobilnih telefonov omogočajo celo navijanje vgrajene grafične kartice, kar sam postopek navijanja še dodatno začini.


Procesorji različnih proizvajalcev so si med seboj precej različni
Če dva različna procesorja delujeta pri delovnem taktu 1GHz to še ne pomeni, da bosta oba nudila tudi enake zmogljivosti. Ker različni proizvajalci čipov pri načrtovanju svojih procesorjev oz. SoC-ov uporabljajo različne pristope, so si procesorji med seboj precej različni. V svetu mobilnega procesiranja obstajajo štirje glavni akterji: NVIDIA, Qualcomm, Texas Instruments in Samsung, ki pa imajo eno skupno stvar. To je ARM. ARM je podjetje, ki zagotavlja arhitekturo za mobilne procesorje, ki različnim proizvajalcem nudi osnovo za razvoj lastnih čipov. Kakšna je torej razlika med njimi? Ker nekatera podjetja kupijo kompletno ARM-jevo arhitekturo in jo uporabijo takšno kot je, spet druga pa uporabijo le navodila za izgradnjo lastne prilagojene arhitekture, se končni izdelki med seboj precej razlikujejo.Qualcomm je primer slednjega, zato nekateri njegovi dvojedrni procesorji delujejo pri višjih delavnih taktih od konkurence. Če k temu dodamo še različne vrste GPU-jev in različne integracije pod procesorjev in modemov, potem dobimo precej različne rezultate.


Prednosi in slabosti

Navijanje pametnih telefonov ima svoje prednosti in slabosti:


Slabosti:

Prva stvar na katero lahko takoj pozabite je garancija. Če ste jo pripravljeni izgubiti je odvisno samo od vas. Tudi če telefon ni v garanciji, lahko izgubite veliko. Pravzaprav lahko izgubite vse. Tveganje, da vaš telefon preprosto »izdahne« je še kako veliko. Seveda bodo za to v največji meri krivi nepravilni postopki navijanja, zato vam svetujemo, da omenjeno temo preštudirate do potankosti. Poleg takojšnjih »smrtnih« izidov pa bo navijanje mobilnih naprav samo napravo lahko uničevalo tudi po »obrokih«. Temu je krivo predvsem kopičenje odvečne toplote, ki lahko čez čas poškoduje jedro mobilnega procesorja. Na ekstremnih frekvencah namreč prihaja do hitrejšega segrevanja procesorja in ostalih komponent, ki čez čas enostavno pregorijo. Za razliko od osebnih računalnikov, procesorjev v mobilnih napravah namreč ni mogoče hladiti z dodatnimi hladilniki in ventilatorji. Naslednja pomanjkljivost je zagotovo hitrejša izraba baterije, kar pa bo precej odvisno od samega programskega jedra (angl. kernel), ki ga uporabljate na svojem telefonu.


Prednosti:

Prednost bo zagotovo občutno hitrejše delovanje sistema, kar se bo najbolj poznalo pri zagonu aplikacij ali med igranjem iger. Ena od prednosti je paradoksalno tudi krajši polnitveni ciklus same baterije, a slednje bo veljalo le za določene naprave.

Kaj potrebujete za navijanje?

Če se odločite za proces navijanja mobilne naprave, potem boste morali biti pripravljeni na tveganje. Hkrati morate zagotoviti korenski dostop do naprave, saj se navijanje procesorja največkrat vrši iz samega BIOSA, prav tako pa boste potrebovali katerega izmed prilagojenih ROM-ov in seveda aplikacijo za navijanje. Medtem ko se morajo lastniki mobilnikov pri navijanju njihovih napravic bolj ali manj zanašati le na lastne zmožnosti in sposobnosti, imajo lastniki pametnega mobilnikaSamsung Galaxy S3 srečo. Zanje je namreč na voljo priročen spletni »priročnik« navijanja. Ta jim bo v izjemno pomoč pri doseganju optimalnih rezultatov. Priročnik za navijanje enega izmed najzmogljivejših mobilnikov na modrem planetu je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/HxQCl. Nekatera prilagojena programska jedra imajo povsem lasten »navijalni« sistem, spet drugi uporabniku nudijo kakšno izmed enostavnih navijalnih orodij. Če boste za navijanje uporabili kakšno izmed zunanjih aplikacij, potem vam priporočamo uporabo komercialnih programov kot je npr. aplikacija SetCPU (goo.gl/9FvtE), nikar pa pri tem ne uporabljajte kakšnih nepreverjenih brezplačnih polomij. Kot alternative lahko koristite še aplikacije kot so AnTuTu CPU Master (goo.gl/ZN7aN), Voltage Control (goo.gl/xVAGS), CPU tuner (goo.gl/7aOJ3), itd.

Postopek navijanja

Za primer vzemimo aplikacijo SetCPU. Ta program omogoča navijanje centralne procesorske enote kot tudi grafičnega procesorja, s pomočjo aplikacije pa lahko ustvarimo tudi posebne uporabniške profile, ki zagotavljajo samodejno višanje ali nižanje delavnih frekvenc glede na samo obremenitev procesorja. Ko boste aplikacijo SetCPU zagnali prvič, boste najprej morali določiti model vašega pametnega telefona. Nato bo aplikacija določila najvišjo in najnižjo hitrost procesorja, ki ju boste lahko spreminjali. Maksimalna hitrost se nanaša na čas ko je pameten telefon pod obremenitvijo, medtem ko je minimalna hitrost povezana s stanjem mirovanja. Pri tem vam svetujemo, da spreminjate le zgornjo mejo, medtem ko minimalno hitrost raje pustite nedotaknjeno. Procesorja pri tem nikar ne priganjajte do nemogočih hitrosti, saj boste v nasprotnem primeru hitro ostali brez svojega telefona.

Začnite z majhnimi koraki in parametre spreminjajte postopoma. Ob spremembi delavnega takta telefon uporabljajte vsaj 2 ali 3 dni, da vidite njegov odziv na različne situacije. Pri tem še posebej spremljajte porabo baterije in segrevanje same naprave. Če je katerikoli od teh parametrov izven meja normalnega, potem frekvenco procesorja nemudoma nastavite na standardno vrednost. Če se bo naprava odzivala povsem normalno (oz. bo delovala celo bolje), potem lahko z omenjenim postopkom nadaljujete in delavni takt procesorja skozi daljše obdobje še povišujete. Morda zveni malce zapleteno, a z nekaj truda boste vaš telefon tudi ob navitem procesorju obdržali v povsem solidnem stanju. Aplikacija SetCPU lahko z delavnimi takti upravlja povsem samodejno. Tako bo med polnjenjem naprave ali ko le ta ne bo v uporabi, delavni takt padel na svojo najnižjo vrednost. Več podrobnosti o samem programu in njegovi uporabi lahko najdete na tej povezavi. Navijanje mobilnih procesorjev je lahko precej tvegano dejanje, zato tistim nekoliko manj tehnično podkovanim dobronamerno odsvetujemo takšno početje. Konec koncev bo tistih nekaj 10 dodatnih MHz pri prebiranju SMS-jev povsem brez pomena.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več