28.05.2012 14:25
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

V čem je iPhone boljši in v čem slabši?

Mobilnik iPhone je kot nalašč za tiste, ki želijo polno delujočo napravo takoj, ko jo vključijo!
Mobilnik iPhone je kot nalašč za tiste, ki želijo polno delujočo napravo takoj, ko jo vključijo!

Že več kot pet let se kupci pametnih mobilnih telefonov ukvarjajo predvsem z dilemo ali kupiti Android ali iPhone. Izbira je vse prej kot lahka, saj na trgu najdemo izjemno bogato paleto mobilnikov Android. Poleg tega se med kupci vse bolj uveljavlja še tretja opcija, in sicer Windows Phone.

Do sedaj smo si ogledali presnosti in slabosti mobilnih operacijskih sistemov Android in Windows Phone. V tem prispevku pa si bomo podrobneje ogledali še prednosti in slabosti Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS, ki je nameščen na izjemno priljubljenih moiblnikih iPhone.

Operacijski sistem iOS je dober sistem, ki nas bo le stežka pustil na cedilu. Kljub temu ima nekaj »pomanjkljivosti«, ki so precej bolje dodelane pri operacijskih sistemih Android in Windows Phone. Da bi bila odločitev o nakupu pametnega mobilika lažja, si v nadaljevanju poglejmo ključne prednosti in slabosti Applovega operacijskega sistema iOS.

Ključne prednosti mobilnega sistema iOS

Igre in aplikacije: Apple na spletnem portalu iTunes Store nima le največ aplikacij, ampak ima tudi najboljše aplikacije. Teh je skupno že več kot 600 tisoč. Povsem enako velja tudi za igre. Poleg tega igranje iger na mobilnikih iPhone poteka precej bolj tekoče kot na konkurenčnih platformah Android in Windows Phone.

Digitalni fotoaparat: Digitalni fotoaparat na mobilniku iPhone 4S po kakovosti prekaša skorajda vse aparate preostalih mobilnikov. Trenutno se mu približa le mobilnik HTC One X. Digitalni fotoaparat mobilnika iPhone 4S se odlično obnese tako podnevi kot pomoči.

Enostavnost uporabe: Mobilnik iPhone še vedno razpolaga z uporabniškim vmesnikom, ki je tako enostaven, da se zlahka znajde tudi uporabnik, ki še ni rokoval s pametnimi mobilnimi telefoni. Po enostavnosti uporabe se mu približa le Windows Phone. Kljub temu je uporabniški vmesnik mobilnika iPhone nadvse odporen tudi na najbolj nevešče uporabnike. Ti lahko računajo še na pomoč s strani visoko usposobljenih strokovnjakov iz podpornega centra.

Hitrost delovanja: Ko govorimo o hitrosti delovanja pametnega mobilnega telefona, moramo enostavno pozabiti na procesor. Čeprav na trgu najdemo že kopico mobilnikov s štirijedrnimi procesorji, je dvojedrni iPhone z vidika uporabnika trenutno še vedno najhitrejši mobilnik. Tako aplikacije kot igre se naložijo izredno hitro in odzivnost na dotik občutljivega zaslona je nadvse fenomenalna.

Ključne slabosti mobilnega sistema iOS

Navigacija: Na mobilniku iPhone mnogi uporabniki še vedno pogrešajo zvočno navigacijo. Čeprav so na portalu iTunes Store na voljo celo brezplačne aplikacije z zvočno navigacijo, te žal ni mogoče nastaviti za privzete. To dejansko pomeni, da ko kliknemo na naslov na spletni strani ali elektronskem poštnem predalu, se vedno zažene privzet Applov navigacijski sistem. To mnogim seveda ni po godu.

Facebook: Pametni mobilni telefon iPhone lahko uporabljamo z vsemi večjimi spletnimi storitvami, kot so Instagram, Google+, Dropbox in drugimi. Ta je nekoliko manj »prijazen« do uporabnikov trenutno največjega družbenega omrežja Facebook. Ko na primer zajamemo fotografijo z mobilnikom Android ali Windows Phone, lahko fotografijo takoj objavimo na Facebooku ter ob tem lahko celo označimo prijatelje in znance na njej. Pri uporabi pametnega mobilnika iPhone pa je potrebno najprej odpreti aplikacijo Facebook in šele nato lahko fotografijo ročno naložimo na naš profil.

Domači zaslon: Domači zaslon na mobilnikih iPhone je močno »okrnjen« v primerjavi s konkurenčnimi mobilniki Android in Windows Phone. Uporabni imajo tu zelo omejene možnosti odločanja o tem, kaj se bo na njem prikazovalo. Ko ti odklenejo mobilnik, se jim namreč prikažejo le statične vrstice z ikonami. Na mobilnikih Android in Windows Phone pa imajo uporabniki na voljo bogato paleto raznovrstnih programskih dodatkov in t.i. živih ikon.

Elektronska pošta: Upravljanje elektronske pošte z mobilniki iPhone je vse prej kot enostavno in prijetno. Elektronska pošta v primerjavi z mobilniki Android prihaja celo z zamudo. Tudi iskanje elektronske pošte v arhivu je vse prej kot enostavno in hitro opravilo.

Omrežje 3G: Pametni mobilni telefoni iPhone se ne najbolje znajdejo v mobilnem omrežju 3G. Raziskave širom sveta so namreč pokazale, da povprečna hitrost prenosa datotek z mobilnik iPhone 4S poteka z 1,05 megabajti na sekundo. Ti se nekoliko bolje odrežejo le pri deskanju po svetovnem spletu in prenašanji mobilnih aplikacij.

Komu je pisan na kožo mobilni sistem iOS?

Nakup mobilnika iPhone 4S je pisan na kožo predvsem tistim, ki veliko časa preživijo ob igranju računalniških iger in tistim, ki s prenosom dodatnih aplikacij želijo mobilnih povsem prilagoditi njihovim željam in potrebam. Mobilnik iPhone 4S z mobilnim operacijskim sistemom iOS je kakopak pisan na kožo tudi tistim, ki pametni mobilni telefon uporabljajo v vlogi digitalnega fotoaparata. Ta je kot nalašč tudi za uporabnike, ki se prvič srečujejo s svetom pametnim mobilnih telefonov, saj je izjemno enostaven za uporabo in Apple zanj nudi izjemno močno uporabniško podporo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več