Varnost
15.09.2015 18:25

Deli z drugimi:

Share

Izboljšana zaščita zasebnosti, podatkov, identitete, denarja in same naprave

Kaspersky Lab predstavlja novo različico rešitve Kaspersky Internet Security 2016 – multi-device 2016. Razvita je bila posebej za zaščito tistega, kar uporabnikom pomeni največ: njihove zasebnosti, podatkov, identitete in denarja ter same naprave. Nova rešitev vključuje posodobljene tehnologije za zagotavljanje zaščite uporabnikov pri vsem, kar s svojimi napravami počno na spletu, in ne glede na to, katero platformo izberejo: Windows, OS X ali Android. Rešitvi je bil dodan nabor novih lastnosti za zaščito zasebnosti uporabnikov.
Izboljšana zaščita zasebnosti, podatkov, identitete, denarja in same naprave
Izboljšana zaščita zasebnosti, podatkov, identitete, denarja in same naprave

Raziskava Consumer IT Security Risks Survey 2015 je pokazala, da zasebnost na spletu skrbi bistveno več uporabnikov kot leto pred tem. Kar 67 odstotkov evropskih uporabnikov skrbi, da bo nekdo dobil dostop do njihovih zasebnih življenj. 60 odstotkov jih je zaskrbljenih, da bodo programi na njihovih napravah zbirali informacije o njih, 46 odstotkov pa jih ne zaupa svojim lastnim spletnim kameram, saj so kamere znane po tem, da so pogosto uporabljene za vohunjenje za njihovimi lastniki. Vse te zagate od ponudnikov varnostnih rešitev zahtevajo iskanje novih načinov za zagotavljanje varnosti uporabnikov naprav. Nova različica rešitve Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 je zasnovana s tem v mislih, zato vsebuje nove tehnologije za zaščito zasebnosti.

Družbena omrežja, oglaševanje in raziskovalne agencije pogosto zahtevajo informacije o aktivnostih uporabnikov v brskalnikih, njihovi lokaciji in zgodovini iskanja ter druge informacije. Do teh informacij dostopajo prek brskalnika, nato pa jih lahko prodajajo dalje in jih uporabljajo za kontekstualno ciljano oglaševanje uporabniku. Funkcija »Zasebno brskanje« takšne podatke odstranjuje iz spletnega prometa in uporabniku prek namenskega vtičnika (dostopnega za brskalnike Mozilla Firefox, Internet Explorer in Google Chrome) poroča o vsaki blokirani zahtevi. Tehnologija Kaspersky Laba je drugačna od drugih orodij, ki so vgrajena v brskalnike: produkt ne samo varuje uporabnike pred identifikacijo prek piškotkov in opozarja strani, da ne želi prenesti podatkov, s katerimi bi bilo možno slediti uporabniku, ampak tudi dejansko zagotavlja, da ti podatki ne zapustijo naprave.

Pogosto se tudi dogaja, da so dodatne (brezplačne) razširitve na uporabnikovo napravo vključene brez uporabnikovega vedenja. Te spremembe lahko vplivajo na domačo stran brskalnika in privzeti iskalnik, namesti dodatne vtičnike in/ali razširitve itd. Poleg tega lahko pride do spreminjanja mrežnih ali sistemskih nastavitev brez privolitve uporabnika. Vsi te spremembe lahko posegajo v uporabnikovo zasebnost, saj lahko nekateri vtičniki in razširitve zbirajo tudi podatke o uporabnikih in njihovem vedenju na spletu ter jih uporabljajo za različne namene. Funkcija »Nadzor nad spremembami«* zazna vsak proces, ki želi uveljaviti spremembe, o njem poroča uporabniku in od uporabnika zaprosi za izrecno odobritev ali blokiranje procesa.

»Zasebnost je neodtujljiva pravica vsakega posameznika, pa naj bo to v resničnem ali navideznem svetu. Zato v Kaspersky Labu počnemo vse, kar lahko, da tisto, kar uporabnikom pomeni največ – zasebnost in osebni dokumenti – zaščitimo pred spletnimi kriminalci in drugimi radovednimi uporabniki spleta. Seveda bodo ti ukrepi bolj učinkoviti, če bodo uporabniki splet uporabljali na varnejši način: skrbeli za zaščito svojih naprav in računov z močnimi gesli, se izogibali prenosom datotek iz nepreverjenih virov in z rednim pregledovanjem naprav odkrivali kibernetske grožnje na svojem računalniku,« je povedal Peter Aleshkin, predstavnik oddelka rešitev za končne uporabnike pri Kaspersky Labu.

Dodatno, posodobljeno orodje »Privacy Cleaner« uporabnikom na računalnikih z operacijskim sistemom Windows pomaga pri odstranjevanju vseh sledi aktivnosti, vključno z zgodovino iskanja, seznamom zadnjih odprtih dokumentov in podobno. Poleg tega funkcija »Webcam Protection« preprečuje, da bi kibernetski kriminalci prestregli slike s spletnih kamer. Uporabnika obvesti vedno, ko do njih želi dostopati zakonita aplikacija, in mu omogoči blokiranje dostopa do kamere.

Zaradi nenehnega razvoja kibernetskih groženj Kaspersky Lab uporabnikom priporoča redno posodabljanje varnostnih rešitev z najnovejšimi verzijami ter uporabo najsodobnejših varnostnih izboljšav. Najnovejša vodilna varnostna rešitev za domačo uporabo vključuje brezplačno samodejno posodabljanje in omogoča upravljanje na daljavo prek osebnega računa My Kaspersky.

Varnostna rešitev Kaspersky Internet Security – multi-device 2016 je že dostopna slovenskim uporabnikom.

*Funkcija »Change Control« je prevzetno onemogočena. Omogoči se je lahko s konfiguracijo varnostne rešitve.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več