Varnost
23.06.2012 17:51
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Črv Flame lahko izbriše celoten disk

Črv »Worm.Win32.Flame« v programski kodi skriva še veliko »presenečenj«.
Črv »Worm.Win32.Flame« v programski kodi skriva še veliko »presenečenj«.

Računalniški črv »Worm.Win32.Flame« je strokovnjakom za informacijsko varnost na Bližnjem vzhodu povzročil že veliko preglavic. Glavna aktivnost škodljive programske kode je namreč vohunjenje in zmožnost dostopati do strojne opreme računalnika, kot so na primer mikrofon, spletna kamera, modul Bluetooth in še bi lahko naštevali. Tu dejansko gre za eno izmed najkompleksnejših škodljivih programskih kod na modrem planetu.

Da gre tu dejansko za izjemno kompleksen računalniški črv dokazuje najnovejše dognanje varnostnih strokovnjakov podjetja Symantec. Ti so namreč ugotovili, da Flame nima le zmožnosti odtujevanja podatkov in prisluškovanja ampak lahko celo sabotira računalniški sistem. To pomeni, da lahko iz trdega diska računalnika izbriše izbrane datoteke ali kar celotno vsebino medija.

Varnostni strokovnjaki podjetja Symantec so pri tem še opozorili, da so se iranske oblasti pred kratkim ponovno potožile, da je bila njihova država zopet tarča mednarodnih internetnih napadov. Tu je bil zopet na delu računalniški črv Flame. Z njim so napadalci dejansko ponovno poskušali sabotirati iranski jedrski program. Varnostni strokovnjaki podjetja Symantec so prepričani, da črv Flame v programski kodi »skriva« še veliko presenečenj. Samo vprašanje časa je, kdaj bodo te »prispele« na plano in računalničarjem povzročile obilo preglavic.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
antivirusni programi

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847