Operacijski sistemi
30.08.2017 20:30

Deli z drugimi:

Share

Google si želi navidezno resničnost na milijonih telefonov z Androidom

Google si želi navidezno resničnost na milijonih telefonov z Androidom
Google si želi navidezno resničnost na milijonih telefonov z Androidom

Če Google obvlada katerokoli stvari, je to, kako ljudi prepričati, da naj uporabljajo njihovo tehnologijo. “Veliki G” ima v svoji ponudbi kar sedem produktov z več kot milijardo uporabniki. Med temi lahko najdemo Google Maps, Gmail in seveda vsem dobro znan spletni iskalnik. Naslednji Googlov visokoleteči cilj je spraviti v masovno uporabo navidezno resničnost – “augmented reality” (AR). V torek je Google predstavil ARCore, ki v bistvu predstavlja skupek orodij, ki razvijalcem omogočajo implementacijo AR izkušnje za Android, Googlov mobilni, operacijski sistem.

Za vse tiste, ki si z navidezno resničnostjo niste na “ti”, naj zgolj na hitro razložimo v čem je bistvo te tehnologije. Navidezna resničnost temelji na digitalnih podobah, ki so postavljene povrh tega, kar po navadi vidimo skozi kamero telefona. Spomnite se samo na Pokemon Go, ko je cel svet norel po mestih in ulicah ter lovil pošasti, ki so se pojavljale na ekranih telefonov. Če Googlu uspe razviti dober produkt ali celo več produktov, lahko pričakujemo masovno vključevanje navidezne resničnosti na milijone Androidovih telefonov. Zavedati se moramo, da je Android najbolj popularen mobilni operacijski sistem in ravno zato ima Google velik potencial.

Podobno kot Google, je že junija letos tudi Apple izdal ARKti za iPhone razvijalce. Google za zdaj predstavlja zgolj testno verzijo ARCora, ki jo je možno preizkusiti na Googlovem telefonu Pixel (z operacijskim sistemom Oreo, najnovejšo verzijo Androida) in Samsungu Galaxy S8 ( z operacijskim sistemom Nougat, lanskoletno verzijo sistema). Google med drugim sodeluje tudi z drugimi proizvajalci telefonov kot so Huawei, LG in Asus, cilj pa je razširitev orodij navidezne resničnosti.

Clay Bavor, Googlov vodja virtualne resničnosti in navidezne resničnosti pravi: “Naš cilj je narediti navidezno resničnost kot mainstream. Že dolga leta verjamemo, da bo mobilna navidezna resničnost velik hit”. ARCore bo po vsej verjetnost v svoji testni verziji do konca prihajajoče zime, potem pa sledijo naslednji, nekoliko večji koraki v širitvi uporabe. Googlov cilj je, da bi njihovo programsko opremo spravili na 100 milijonov telefonov.

AR je v Silicijevi dolini ena največjih obsesij. Poleg Googla in prej omenjenega Appla, je tukaj pomemben igralec tudi Facebook, ki je aprila letos prav tako naznanil svojo lastno platformo za razvijalce AR aplikacij in iger za družbeno omrežje. Ne smemo pa pozabiti tudi na Snapchat, ki je bil skorajda pionir na tem področju in je pokazal številne načine, kako uporabljamo danes navidezno resničnost s filtri itd.

Z Googlovimi novimi orodji bodo razvijalci lahko ustvarjali grafike, ki bodo brez dvoma pritegnile zanimanje uporabnikov. Programska oprema bo med drugim reagirala na svetlobo prostorov, kar pomeni ,da bodo grafike in digitalne podobe še nekoliko bolj realistične.

Kaj pa Tango?

Google že vse od začetka leta 2013 investira v navidezno resničnost. Začel je z iniciativo Tango, ki je bil projekt osredotočen na razvoj strojne opreme in senzorjev za navidezno resničnost, ki bi sovpadali skupaj s programsko opremo. V tem trenutku obstajata zgolj dva telefona s tehnologijo tango, in sicer sta to Lenovo Phab 2 Pro in Asus Zenfone AR. Oba je možno naročiti preko spleta.

Kaj pa se bo zgodilo s tehnologijo Tango seda, ko se Google usmerja v projekt ARCore? Na vprašanje o tem, ali bo ARCore nadomestil Tango in ga v celoti zamenjal, je Bavor odgovoril, da je to premočna in prestroga izjava. “Google je še vedno zainteresiran za razvoj AR strojne opreme, vendar je naše razvijalsko usmerjeno podjetje nekoliko bolj osredotočeno na razvoj ARCora”.

Navidezna resničnost ima zares velik potencial. Preko te tehnologije bomo lahko ugotovili ali imajo naši otroci vročino in to že s preprostim gledanjem vanje. Navidezna resničnost nam bo omogočila, da nikoli več ne bomo pozabili imena nekega človeka, saj bomo imeli tehnologijo za prepoznavanje obraza v svojem žepu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

NAVEZA d.o.o.

Ščita 9, 1315 Velike Lašče, Tel: 01 787 30 25
Naveza d.o.o. je podjetje z več kot 15 leti izkušenj na področju računalniške podpore, digitalizacije ter izdelave in vzdrževanja spletnih strani. Vedno si prizadevajo najti rešitve, ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več