Operacijski sistemi
23.05.2019 14:00
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zgodovina Androida: Vse od verzije 1.0 do Q (2. del)

Zgodovina Androida: Vse od verzije 1.0 do Q (2. del)
Zgodovina Androida: Vse od verzije 1.0 do Q (2. del)

V prvem delu članka smo obdelali Android verzije do leta 2013, ko smo prvič uporabljali lastnost “OK, Google” in podobne, zdaj pa nadaljujemo naš pregled zgodovine operacijskega sistema Android v letu 2014.

Android 5.0 do 5.1: Lollipop

Google je jeseni 2014 z novo verzijo Androida 5.0 ponovno prenovil dizajn sistema. Lollipop je prinesel standard “Material Design”, ki je še danes prisoten, takrat pa je to pomenilo prenovo izgleda celotnega Androida, aplikacij in tudi drugih Googlovih produktov. Kartični koncept, ki je bil razpršen po celem Androidu, je postal jedrni faktor uporabniškega vmesnika – postal je vodilo za dizajn vsega, od obvestil, ki so se prvič pojavile na zaklenjenem zaslonu, do “Nedavnih aplikacij”, ki so še naprej držale kartični dizajn.

Lollipop je v Android prinesel nekaj nepogrešljivih lastnosti, med drugim pravo “hands-free” glasovno upravljanje “OK, Google”, potem podporo za večuporabniško uporabo, zanimiva pa je bila tudi lastnost, ki je omogočala upravljanje in prioritizacijo obvestil. Na žalost je Lollipop prinesel tudi nekaj nezaželenih hroščev. Mnogi od teh niso bili v celoti odpravljeni do razvoja verzije 5.1.

Android 6.0: Marshmallow

V celotni, veliki shemi stvari, je verzija Marshmallow bila dokaj majhna izdaja Androida – zdelo se je celo, da si ni zaslužila “cele številke”. Ne glede na to je Marshmallow začel s trendom izdaje ene večje verzije Androida na leto, in od takrat je vsaka verzija dobila celo število.

Najbolj vroča lastnost izdaje Marshmallow je bila iskalna lastnost “Now On Tap” – nekaj, kar je v tistem času kazalo ogromno potenciala, ki pa ni nikoli bil v celoti izkoriščen. Googlu ni uspelo do konca razviti želenega, kar je v končni fazi pomenilo umik lastnosti in nadaljnji razvoj naslednje leto. Android 6.0 je sicer predstavil nekaj novosti, ki so se obdržale do danes, med drugim nova dovoljenja za aplikacije, podporo za čitalce prstnih odtisov in podporo za USB-C.

Android 7.0 in 7.1: Nougat

Googlova izdaja Android Nougat iz leta 2016 je ponudila “split-screen” način, novi sistem za organizacijo obvestil in lastnost “Data Saver”. Nougat je kljub temu, da ni požel takšnega zanimanja, kot bi si morda mislili, vseeno doprinesel nekaj manjših lastnosti, recimo “Alt-Tab-like” bližnjice za preskakovanje med aplikacijami.

Verjetno najbolj vidna novost pri Nougatu je bil izid asistenta Google Assistant ki je izšel istočasno kot Googlov prvi telefon, ki ga je Google naredil v celoti sam. Seveda govorimo o modelu Pixel, ki je izšel dva meseca po debiju Nougata. Assistant je nadaljeval svojo pot razvoja in je sčasoma postal ključna komponenta Androida in večine ostalih Googlovih produktov. Še danes je Google Assistant v prvem planu Googlovega razvoja, kajti tekma na trgu asistentov se vedno bolj zaostruje.

Android 8.0 in 8.1: Oreo

Android Oreo je dodal mnogo zanimivih lastnosti na platformo, med drugim tudi “picture-in-picture” način, opcijo za dremež obvestil in kanale, namenjene obvestilom, ki so omogočali enostaven nadzor nad pojavljanjem obvestil.


Android iz leta 2017 je prinesel še nekaj pomembnih elementov, ki so pomagali pri Googlovem cilju usklajevanja Androida in Chrome OS-a. Prišlo je do izboljšanja uporabniške izkušnje Android aplikacij na Chromebook napravah, Oreo pa je bil prva Android verzija, ki je vključevala Project Treble — ambiciozen projekt, v sklopu katerega bi naj nastala modularna baza za Android kodo, s katero bi naj ustvarjalci lažje ustvarjali posodobitve programske opreme.

Android 9: Pie

Android Pie, oz. Android 9, je v ekosistem Androida prišel avgusta 2018. Najbolj vidna izboljšava in novost operacijskega sistema Pie je bil nov način navigacije z gestami. To je nadomestilo Androidovo tradicionalno sestavo “Back”, “Home” in “Overview”, multifunkcijski gumb “Home” in serijo drugih upravljalskih komand z gestami.

Pie je poleg zgoraj naštetega ponudil še nekaj pomembnih lastnosti. Recimo univerzalni sistem za odgovarjanje na sporočilna obvestila, bolj učinkovito metodo za upravljenje s posnetki zaslona in bolj inteligenten sistem za upravljenje z energijo naprave in svetlostjo zaslona. Seveda pa tukaj ne smemo pozabiti še na nekaj manjših, pa vendarle pomembnih nadgradenj: pametnejše upravljanje z Wi-Fi vročimi točkami, dobrodošla novost “Battery Saver” in uporabna posodobitev senzorja prstnih odtisov.

Android 9 je precej novosti skrival “pod pokrovom”. Tukaj velja omeniti številne varnostne posodobitve zasebnosti. Kar se tiče samega dizajna, so se spremenila obvestila, panel “Quick Settings”, Google pa je prav tako presenetil z ambicioznimi animacijami, ki so bile lepo razporejene znotraj celotnega sistema. Pie je bil prvi, ki je predstavil tudi “Digital Wellbeing” nadzor, katerega cilj je bil seveda balansiranje digitalnega in fizičnega sveta.

Android 10: Q

Google je izdal beta verzijo letošnjega Androida v marcu, potem pa je aprila in v začetku maja presenetil še s posodobljeno verzijo.Največja sprememba, ki jo prinaša Q, je popolnoma spremenjeni vmesnik za uporabo Android gest – tokrat se je Google odločil za uporabo bolj tradicionalnega Androidovega gumba “Nazaj”, hkrati pa se je v veliki meri usmeril v sistem navigiranja, ki močno spominja na iPhone.

Android Q poleg tega predstavlja nove varnostne nastavitve, ki bodo omogočile hitrejše in bolj konsistentne preglede celotnega ekosistema, programska oprema pa skriva marsikaj še v notranjosti. Vsi tisti, ki ste alergični na vpogled v zasebnost, boste verjetno zadovoljni, saj Q prinaša posodobljene sisteme dovoljenj, s katerimi imamo več nadzora na tem, kako in kdaj aplikacije dostopajo do naše lokacije in na sploh do naše aktivnosti na napravah.

Če se spustimo še nekoliko globlje v podrobnosti, Q prinaša novi sistem, namenjen večopravilnosti – “mehurčkast” sistem, kjer aplikacije lahko predstavljajo vse od posameznega sporočilnega pogovora, seznamov ali celo navodil v obliki vmesnika, ki se iz vrha spusti navzdol in se lahko drži v obliki lebdečega mehurčka na ekranu.

Če to še ni dovolj, od Q-ja lahko pričakujemo še nove lastnosti in izboljšave na področju sistema obvestil ter upravljanja z energijo naprave. Google načrtuje izid šestih beta verzij Androida Q v letu 2019, medtem ko bi naj finalna verzija (katere ime bo še določeno) izšla nekje v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Preberi še Zgodovina Androida: Vse od verzije 1.0 do Q (1. del)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več