Operacijski sistemi
03.08.2012 05:45

Deli z drugimi:

Share

Katere različice Windowsa 8 bodo na voljo in komu?

Microsoft je iz operacijskega sistema Windows 8 odstranil še zadnjo tančico skrivnosti.
Microsoft je iz operacijskega sistema Windows 8 odstranil še zadnjo tančico skrivnosti.

Microsoft je pred kratkim uradno najavil, do so vsi večji izdelovalci osebnih in prenosnih računalnikov že prejeli operacijski sistem Windows 8 RTM (Release to Manufacturing). Takoj za tem je računalniški gigant še sporočil, katere različice Windowsa 8 bodo dejansko na voljo in na kakšen način jih bo mogoče kupiti. To je predstavil kar s praktično »sliko«. Ta daje odgovore na vsa vprašanja in špekulacije, ki so se doslej pojavljale na svetovnem spletu.

Proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov bodo lahko na njihove izdelke nameščali operacijska sistema Windows 8 in Windows 8 Pro, medtem ko bo za tablične računalnike s platformo ARM na voljo Windows RT. Uporabnikom bosta v prosti prodaji razpoložljivi le različici Windows 8 in Windows 8 Pro. V okviru količinskega licenciranja (za podjetja in ustanove) pa bo Microsoft ponudil na voljo operacijska sistema Windows 8 Pro in Windows 8 Enterprise.

Kaj prinašajo posamične različice operacijskega sistema Windows 8?


Windows RT bo namenjen napravam s platformami ARM oziroma tabličnim računalnikom. Ta se bo lahko pobahal s prednameščenim pisarniškim paketom Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint in OneNote) in sistemom za šifriranje pomnilnika. Tu seveda nikakor ne gre spregledati spletnega brskalnika Internet Explorer 10.

Windows 8 bo pisan na kožo večini uporabnikov osebnih in prenosnih računalnikov. Podpiral bo 32- in 64-bitne procesorje ter bo prinesel boljšo podporo za večzaslonsko delo. Nadvse zanimiva bo možnost preklapljanja med različnimi svetovnimi jeziki v realnem času. Ta način je bil doslej na voljo le za različici Enterprise in Ultimate.

Windows 8 Pro bo seveda namenjen naprednim uporabnikom in podjetjem. Ta bo, poleg vseh funkcionalnosti inačice Windows 8, ponujala še možnost šifriranja, virtualizacije, upravljanja z računalnikom in domensko povezljivost. Kot možnost bo na razpolago še večpredstavnostna konzola Windows Media Center. Windows 8 Pro je dejansko naslednik Windows 7 različic Professional in Ultimate.

Windows 8 Enterprise bo namenjen večjim poslovnim uporabnikom. Uporabnike bo navduševala predvsem funkcionalnost Windows To Go. Ta jim bo namreč omogočila poganjanje »slik« delovnega okolja tako na domačem računalniku kot ostalih napravah. Na ta način bodo lahko ti dostopali do službene programske opreme in podatkov na sila hiter in enostaven način. Za varnost bo poskrbljeno s šifrirno programsko opremo BitLocker.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

tinaLILIPUT – grafično oblikovanje

Mariborska cesta 82, 2312 Orehova vas, Tel: 031 343 481
Grafično oblikovanje je pomembno orodje, ki izboljša komunikacijo z drugimi. Služi za posredovanje vaših idej na način, ki ni le učinkovit, ampak tudi eleganten. Preprosto povedano, ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več