Operacijski sistemi
19.07.2012 21:45
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft pod drobnogledom Evropske unije še zaradi Windowsa 8 RT

Če Microsoft ne bo omogočil nameščanja konkurenčnih brskalnikov, bi lahko Evropska komisija celo prepovedala prodajo tablic z Windowsi 8 RT.
Če Microsoft ne bo omogočil nameščanja konkurenčnih brskalnikov, bi lahko Evropska komisija celo prepovedala prodajo tablic z Windowsi 8 RT.

Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft prvo podjetje v zgodovini Evropske unije, ki ni izpolnilo zahtev, določenih s strani Evropske komisije zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Ko je februarja leta 2011 ponudil v prodajo operacijski sistem Windows 7 s servisnim paketom Service Pack 1, je namreč namensko okno za namestitev konkurenčnega brskalnika čudežno izginilo. Zaradi tega Microsoftu grozi astronomska kazen v višini 5,7-milijard evrov.

Kot vse kaže Microsoftu grozi še ena kazen. To naj bi si računalniški gigant prislužil na račun mobilnega operacijskega sistema Windows 8 RT. Podjetje iz Redmonda se bo moralo pred evropskimi komisarji zagovarjati zaradi tega, ker njihov sistem ne omogoča nameščanja konkurenčnih brskalnikov. Poleg tega je Microsoft objavi le del programskih orodij, ki so nujno potrebna za pripravo mobilnih aplikacij za prihajajoči operacijski sistem Windows 8 RT.

Evropski komisarji so prepričani, da Microsoft načrtno ovira podjetja pri pripravili alternativnih spletnih bralnikov, ki bi lahko konkurirala privzetemu brskalniku Internet Explorer 10 na tabličnih računalnikih. Ti vsaj zaenkrat lahko namreč pripravijo le rešitve, ki jih je mogoče poganjati zgolj v okolju Metro. Te lahko uporabniki nameščajo zgolj preko uradnega spletnega portala. Pri konkurenčnih mobilnih operacijskih sistemih Android in iOS pa temu ni tako.

Trenutno je težko napovedati, kakšne ukrepe bo sprejela Evropska komisija. To bo po vsej verjetnosti močno odvisno od tržnega deleža, ki ga bo Microsoft »osvojil« z mobilnim operacijskim sistemom Windows 8 RT. Če bo ta previsok in podjetje iz Redmonda ne bo spremenilo svoje politike glede nameščanja konkurenčnih brskalnikov, ga bo skoraj zagotovo doletela kazen. Ta bi lahko znašala celo več 100 milijonov evrov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več