Aplikacije in dodatni programi
17.08.2018 10:00
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

10 najbolj srhljivih aplikacij vseh časov

..Si predstavljate, da bi se morali v živo srečati s popolnim tujcem, s katerim ste se srečali v digitalnem svetu v okviru neke aplikacije?..
10 najbolj srhljivih aplikacij vseh časov
10 najbolj srhljivih aplikacij vseh časov

Čeprav se morda to zdi skrajno neprijetno, pa to niti približno ni toliko shrljivo, kot nekateri primeri, ki smo jih za vas izbrskali na spodnjem seznamu. Le kaj so imeli v mislih razvijalci?

Girls Around Me

To, da moramo paziti, kaj objavljamo na spletu, je zdaj že nekaj povsem samoumevnega. To pa še posebej velja za aplikacijo Girls Around Me, ki se je pojavila v Applovi trgovini App Store. Iz profilov na družbenih omrežjih Foursquare in Facebook je aplikacija pobrale fotografije deklet in jih pripela na zemljevid, kjer so lahko uporabniki opazovali, katero dekle je fizično v njihovi bližini. S klikom na sliko je uporabnik prišel do vseh fotografij in profilov, prav tako pa je lahko neposredno v aplikaciji poslal sporočilo. Vse to seveda brez privolitve s strani deklet.

Crowd Pilot

Če vam slučajno manjka socialnih veščin, je aplikacija Crowd Pilot prava za vas. Uporabnikom omogoča, da posnamejo pogovor in ga potem delijo s popolnimi neznanci, ki jim dajo povratne informacije. Takoj po izidu so se na račun aplikacije vsule številne kritike zaradi vdora v zasebnost. Navsezadnje uporabnik omogoči poslušanje pogovora popolnemu neznancu. Avtorica aplikacije sicer trdi, da snemana oseba dobi obvestilo, vendar znotraj aplikacije tega obvestila ni bilo. Apple naj bi aplikacijo že odstranil, medtem ko je ta še vedno dostopna na spletu.

StealthGenie

Ne zaupate svoji boljši polovici ali otrokom? Aplikacija StealthGenie vam omogoča, da enkrat, ko je aplikacija naložena na telefon “tarče”, dostopate do njenih SMS sporočil, snemate pogovore, e-mail sporočila, fotografije in celo sledite osebi glede na njeno lokacijo. Podjetje pravi, da največji delež uporabnikov predstavljajo tisti, ki skušajo ugotoviti, ali jih partner vara, ali pa tisti, ki želijo imeti nadzor na otrokom. Aplikacije od leta 2014 ni več mogoče naložiti, saj je bil direktor podjetja aretiran zaradi prodajanja “prisluškovalnih sistemov”.

Wakie

Pozabite na tradicionalne budilke in namesto tega zjutraj prejmite klic popolnega neznanca. To je bistvo aplikacije Wakie. Ideja aplikacije je, da naj bi enominutni pogovor možgane prebudil in jih spravil na “delovno temperaturo”. Določeni uporabniki so začeli uporabljati aplikacijo kot aplikacijo za zmenke, ustvarjalci pa so dodali možnost, ki je seveda plačljiva, da se lahko uporabniki med seboj pogovarjajo tudi do 5 minut. Aplikacija Wakie je še vedno na voljo v trgovini Google Play, če vas je opis slučajno prepričal.

Call Blaze & Monster Machines

Nekatere aplikacije enostavno niso to, za kar se izdajajo. Google je januarja 2018 odstranil aplikacijo iz svoje trgovine, po tem, ko so starši poročali, da naj bi eden od likov v aplikaciji grozil otrokom. Brezplačna aplikacija, ki je bila narejena na osnovi risanke Blaze And The Monster Machines, je bila v resnici nekaj povsem drugega. Uporabniki so lahko “klicali” like in ena od mamic, Katisha Long iz Anglije, je bila zgrožena nad tem, kar je slišala v aplikaciji. “Lik” iz aplikacije je začel groziti mamici z brutalnim opisom napada. Ne dolgo po tem je Google odstranil aplikacijo iz trgovine in izdal opravičilo.

Name Tag

Aplikacija Name Tag uporablja tehnologijo prepoznavanja obrazov za identifikacijo popolnih neznancev, s pomočjo profilov na zmenkarskih straneh, družbenih omrežjih in ostalih podobnih platformah. Aplikacija deluje na pametnih očalih Google Glass, vendar ustvarjalci SocialNetwork.com pravijo, da bo tehnologija kmalu na voljo tudi za pametne telefone. Uporabniki pametnih telefonov bi morali sliko naložiti na aplikacijo, medtem ko proces z uporabo Googlovih očal poteka avtomatsko. Trenutno sicer Google prepoveduje uporabo tehnologije prepoznavanja obrazov na svojih očalih, vendar ustvarjalci stremijo k spremembi teh pravil. Trenutno aplikacija primerja rezultate z več kot 450.000 vnosi v raznoraznih registrih, med drugim tudi kriminalnih kartotek.

Breakup Notifier

S pojavom Facebooka je “zalezovanje” postalo veliko lažje, saj praktično vsak, ki ima profil, lahko kaj hitro postane žrtev. Aplikacija Breakup Notifier pošlje obvestilo vsakič, ko prijatelj, za katerega smo na primer zainteresirani, spremeni status v “samski”. Že sama misel na to, da nekdo dobi obvestilo o vašem statusu, ko postanete samski, je malce neprijetna, kajne? Kljub temu da je Breakup Notifier v prvem tednu obstoja dosegel 3 milijone uporabnikov po vsem svetu, ga je Facebook odstranil, kar pomeni, da boste morali svojo sorodno dušo še vedno poiskati na konvencionalen način.

Been Verified

Če ste se kdaj znašli v situaciji, v kateri niste bili prepričani o legitimnosti vašega ujemanja na Tinderju, potem lahko uporabite Been Varifies, ki vam omogoča, da naredite hiter pregled legitimnosti nekega profila. Vsak mesec lahko brezplačno naredite en pregled ozadja nekega profila, pri katerem lahko preverite kriminalno kartoteko, aktivnosti na družbenih omrežjih in ostale osebne podatke. Če pa to ni dovolj, lahko za dodaten pregled plačamo en ameriški dolar oziroma 10 ameriških dolarjev za paket 20 pregledov. V le nekaj dneh je aplikacija dosegla en milijon uporabnikov, vendar jo je Apple le nekaj mesecev po izidu odstranil iz svoje trgovine App Store, saj so se začela pojavljati vprašanja glede zasebnosti in zlorabe osebnih podatkov. Google se za to potezo ni odloči, tako da se Been Verified še vedno nahaja v njihovi trgovini z aplikacijami.

Kick On

Aplikacija Kick On je starševska največja nočna mora, saj je namenjena predvsem mladim, ki se zabavajo na skupnih dogodkih. Omogoča podrsavanje v slogu Tinderja, vendar tukaj vse informacije dobi gostitelj zabave, ki lahko potem z zainteresiranimi deli raznorazne informacije, povabila itd. Michael Carr-Gregg, otroški psiholog, je za časopis The Curier izrazil veliko skrb, saj aplikacijo lahko prenesejo otroci, stari od 13 let naprej, kot pa sam trdi, gre za tehnologijo, ki jo to otroci še ne morejo razumeti tako kot bi morali. Ne glede na to je aplikaciji ustanovitelja Charlieja Stewarta v Avstraliji zrasla priljubljenost in zdaj počasi prihaja na ameriški trg.

iAmAMan

Danes veliko žensk uporablja posebne aplikacije za sledenje svojim menstrualnim ciklom in svoji “biološki uri”. Aplikacija iAmAMan pa je popolno nasprotje, saj je narejena specifično za moške in omogoča spremljanje menstrualnih koledarčkov več žensk hkrati. Poleg tega je aplikacija narejena tako, da če na primer ena od deklet zahteva vpogled v aplikacijo, lahko za vsako dekle nastavimo svoje geslo in ko odpre aplikacijo, je videti, kot da bi sledi le njej. Še ena v vrsti bizarnih aplikacij in nič čudnega ni, da jo je Apple že odstranil iz svoje trgovine.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

4WEB d.o.o.

Brodišče 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 512 80 55
O agenciji 4WEB Digitalna agencija 4WEB obstaja že 20 let in v tem času so ustvarili že mnogo uspešnih spletnih strani, spletnih trgovin in različnih aplikacij. Odlikujeta ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več
Zlati partner

TIFT d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 20
Poslovni sistemi se že nekaj časa soočajo s procesom postopne digitalizacije naprav za pripravo, oblikovanje in izdelavo različnih dokumentov. Digitalni Hibridni Upravljalci Dokumentov ... Več