Aplikacije in dodatni programi
11.01.2018 17:06

Deli z drugimi:

Share

Aplikacija s katero nadzirate celotno sosesko

Aplikacija s katero nadzirate celotno sosesko
Aplikacija s katero nadzirate celotno sosesko

Pametni domovi postajajo vedno bolj “in”, vendar bo potrebnega kar nekaj časa, da bomo zares lahko govorili o “pametnih soseskah”. Torej, če imate pametni dom in ste edini v vaši soseski, vam to iz zornega kota varnosti ne pomaga prav veliko. Po eni strani lahko spremljate vaše najdražje po hiši in na dvorišču, po drugi strani pa vam tak ozek pogled ne koristi vedno. Podjetje Vivint Smart Home je našlo rešitev, kako se lotiti problema. Predstavljamo vam Streety, novo aplikacijo, ki dviguje raven varnosti pametnega doma na celotno sosesko.

Z debijem na letošnjem CES-u, je Streety takoj požel veliko zanimanja s strani medijev in širše javnosti. Gre za brezplačno aplikacijo, ki sosedom v neki skupnosti omogoča spremljanje aktivnosti po celotni soseski preko rezidenčnih kamer. To omogoča, da starši vseskozi spremljajo igranje otrok na ulici, promet in stanje njihovega doma, ko jih ni doma.

Clint Gordon-Carroll, podpredsednik oddelka kamer pri podjetju Vivint Smart Home, je za portal Digital Trends povedal: “Naš cilje je, da z aplikacijo Streety, karseda poenostavimo deljenje posnetkov kamere. Osredotočamo se na naš glavni cilj, ki je varna soseska in po našem mnenju lahko to dosežemo z deljenjem.”

Kako torej Streety deluje? Uporabniki aplikacije, ki se prijavijo v določeno skupnost, lahko to naredijo skupaj s sosedi znotraj premera slabih 300 metrov okrog hiše oz. nekje dve ulici. Vse identitete uporabnikov so skrite za avatarjem, dokler ne pride do obojestranskega konsenza oz. dovoljenja za deljenje podatkov. Gre za nekaj podobnega kot se to dogaja na družbenih omrežjih, ko zaprosimo nekoga za prijateljstvo ali sledenje. Od tukaj naprej se lahko odločimo, ali bomo dovolili sosedom dostop do ene ali večih kamer v in na našem domu. Odločimo se lahko, da imajo sosedi časovno neomejen dostop do naših kamer, delno omejen ali, da sploh nimajo dostopa. Streety prav tako omogoča, da zahtevamo posnetke iz določenega časovnega obdobja.

Streety bo marca na voljo vsem uporabnikom v ZDA in Kanadi, ne glede na to ali so stranke podjetja Vivint, ali imajo lastno varnostno kamero. Tudi tisti, ki nimajo Vivint kamer, bodo lahko po lastni presoji delili svoje kamere in posnetke z ostalimi uporabniki v omrežju Streety. Ustvarjalci aplikacije niso želeli ekskluzive, torej zgolj lastnih kupcev, temveč želijo čim večji spekter uporabnikov, kajti zavedajo se, da v določeni soseski živijo različni ljudje, z različnimi sistemi pametnega doma. Gordon-Carrol je dodal, da lahko le s skupno močjo poskrbimo za bolj varne soseske in ravno zato nima smisla omejevati uporabnikov na določene znamke. Predstavljajte si, da imajo varnostni pas zgolj avtomobili prestižnih znamk. Verjetno s takšno potezo ne bi bili zadovoljni vozniki, prav tako pa to ne bi prispevalo k skupnem dobrem.

Vivint je že začel s fazo testiranja aplikacije, ki je že pokazala, kako učinkovita je lahko. V Las Vegasu je nepridiprav vlomil v avto in policija je s pomočjo aplikacije Streety identificirala tatu. Ostala mesta, kjer Vivint še izvaja testiranja, so Salt Lake City, Tampa na Floridi in Los Angeles.

Za vse tiste, ki morda dvomijo v sistem, ki ga je Vivint pripravil za uporabnike, pri podjetju razlagajo: ljudje morajo najprej potrditi kje živijo in šele potem se lahko pridružijo določeni soseski v aplikaciji Streety. Vsi so do trenutka, ko si “virtualno podajo roke”, anonimni. Lastniki videokamer sami izbirajo kaj delijo s svojimi sosedi, kajti kamere lahko popolnoma skrijejo iz omrežja.

Na primer, Gordon-Carrol je za portal Digital Trends razložil, da je svojim sosedom dovolil 24/7 dostop do prednje strani hiše, kjer se njegovi otroci po navadi igrajo. Tako lahko sosedi preverijo stanje otrok, po drugi strani pa je popolnoma odstranil zadnjo, dvoriščno kamero iz omrežja, kar pomeni, da sosedi ne morejo gledati kaj se dogaja na njegovem dvorišču.

Vivint se že pogovarja z določenimi lokalnimi policijami, saj si želi prispevati k manjši kriminalni stopnji. Kljub temu je aplikacija Streety v prvem planu narejena za sosede iz soseske in eden sekundarnih ciljev podjetja Vivint je tudi ta, da bi preko njihove aplikacije želeli nekoliko povezati sosede med seboj, poleg varnosti seveda.

“Streety omogoča sosedom, da spremljajo soseske”, pravi Jeff Lyman, podpredsednik produktne izkušnje. “Ne gre za vladne varnostne programe, ljudje delajo za ljudi in mi smo zelo navdušeni, kaj nam bo prinesla prihodnost”.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
aplikacije za telefone Android aplikacije

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

MIKROGRAFIJA d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 080 51 15
Specialisti s pravimi rešitvami. In pika. V podjetju Mikrografija d.o.o. so zaposleni izkušeni strokovnjaki s področja informatike, obvladovanja dokumentov in arhivistike. ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več