Računalništvo, telefonija
17.06.2010 14:07
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Projekt prvega mobilnega operacijskega sistema OpenGL klavrno propadel?

Je Android vendarle dobil dostojnega konkurenta?
Je Android vendarle dobil dostojnega konkurenta?

Podjetje Emblaze je konec lanskega leta predstavilo delovanje svojega prvega odprtokodnega mobilnega operacijskega sistema, ki je temeljil na osnovi grafičnega standarda OpenGL. Radovedni javnosti je podjejte Emblaze predstavilo tudi pametni mobilni telefon First Else. Ta naj bi bil opremljen z na dotik občutljivim zaslonom s 3,5-palčno oziroma 8,9-centimetrsko diagonalo in ločljivostjo 480 x 854 točk. Za preračunavanje podatkov naj bi skrbel zmogljivi procesor TI OMAP 3430, za brezžičen prenos podatkov pa povezavi Bluetooth in Wi-Fi. Celoto naj bi zaključeval še natančni navigacijski sistem GPS.

Čeprav bi moral inovativni operacijski sistem Else prispeti na trg najkasneje do konca meseca junija, in sicer v navezi s pametnim mobilnim telefonom First Else, se to po vsej verjetnosti ne bo zgodilo. Vodilni podjetja Emblaze se namreč na novinarska vprašanja sploh ne odzivajo več, njihovim zaposlenim pa je bilo zapovedano, da ne smejo dajati nikakršnih izjav za javnost. V celotno zadevo je bila vključena celo odvetniška pisarna, ki zastopa podjetje Emblaze.

Ali to posledično pomeni, da je projekt prvega mobilnega operacijskega sistema OpenGL klavrno propadel? Upajmo da temu ni tako, saj je novost doslej požela izjemno veliko pozitivnih kritik in to predvsem na račun izjemno kakovostnega uporabniškega vmesnika. Mobilni telefon First Else pa bi lahko celo konkuriral vse bolj priljubljeni Googlovi platformi Android.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

3WAY d.o.o.

Štalčeva ulica 5, 1215 Medvode, Tel: 01 361 70 14
Podjetje 3WAY se ukvarja s prodajo 3D printerjev, 3D skenerjev in programskih paketov CAD/CAM/PLM. Poleg tega nudijo tudi storitve na področju 3D tehnologij. So popolna rešitev, ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več