Operacijski sistemi
04.04.2018 17:15

Deli z drugimi:

Share

Applov iOS 11.3 ima nekaj neprijetnih presenečenj

Applov iOS 11.3 ima nekaj neprijetnih presenečenj
Applov iOS 11.3 ima nekaj neprijetnih presenečenj

Prejšnji teden je Apple izdal novo verzijo svojega operacijskega sistema iOS 11.3. Po pričakovanjih je tudi tokrat poskrbel za velik napredek, vendar je hkrati poskrbel za kar nekaj kritik, kajti novi iOS ponuja številna neprijetna presenečenja. Tukaj je nekaj stvari, na katere morate biti pozorni preden posodobite vašo napravo …

Nova posodobitev baterije, novi problemiEna glavnih novosti noveg operacijskega sistema iOS 11.3 je, da končno uporabnikom omogoča popoln nadzor ne samo nad tem, kako njihov iPhone ali iPad deluje, temveč tudi nad transparentnostjo življenjske dobe baterije. Na žalost pa je Apple, kljub temu, da je naredil te več kot dobrodošle (in legalno nujno potrebne) spremembe, pozabil dejansko izboljšati baterijo samo.

Dodatne kritike letijo predvsem na natančnost novega sistema merjenja stanja baterije, za katerega kaže, da je precej optimistično zastavljen, v nekaterih primerih celo zavajajoč. Pogosto uporabniki poročajo, da imajo težave z baterijo v novem sistemu iOS 11.3, vendar jih sistem, ki spremlja stanje baterije, o tem ne opozori oz. poroča, da ni nič narobe. Med najbolj tipične težave spada torej ravno to odstopanje med dejanskim stanjem baterije in poročanjem novega sistema. V primeru enega uporabnika je sistem poročal, da baterija deluje na 81% “nove” kapacitete, vendar je ta dejansko držala le 3 ure od polnjenja.

Prej omenjena transparentnost seveda ne more obstajati brez zaupanja in Apple mora zadevo raziskati.

Apple Music: Nekaj lastnosti manjka

Poleg prej omenjenih kritik številne letijo med drugim tudi na probleme z Applovo storitvijo, ki naj bi jo iOS 11.3 znatno izboljšal, Apple Music. Na žalost se je v kar nekaj primerih izkazalo, da je nova posodobitev vplivala na stabilnost delovanja storitve, poleg tega pa je iOS 11.3 precej nepričakovano odstranil eno najbolj ključnih iskalnih metod storitve Apple Music: “iOS 11.3 removes the ability to jump to a letter in long Apple Music lists of albums. There is simply no good reason for this. Now I have to scroll very slowly to find particular albums. @AppleSupport” – vir. (“iOS 11.3 je odstranil možnost, da v dolgih Apple Music seznamih skočimo na želeno črko. Enostavno ni pravega razloga za to potezo. Zdaj moram ročno poiskati določeni, želeni album”.)


Po pisanju portala Forbes je ta lastnost resnično odstranjena, o tem pa poročajo tudi številni uporabniki iPhonov in iPadov. Brez alternativne opcije Apple vsekakor mora razmisliti o vrnitvi lastnosti.


Nestabilnost Bluetootha

Vse od zadnjega Bluetooth spodrsljaja pri posodobitvi iOS 9, o dotičnih težavah nismo poročali, do zdaj. Glavni problemi povezani z Bluetoothom so zavračanje povezav s seznanjemi napravami (večinoma z avtomobilskimi sistemi), pozabljanje obstoječih povezav in nezmožnost vzdrževanja kvalitetne povezave.

Ne glede na to, da prve pritožbe šele prihajajo, je naš nasvet, da v primeru, da vam je Bluetooth pomemben faktor uporabe, nekoliko počakate pred posodobitvijo. Apple mora ugotoviti, ali gre za vzorec pri določenih napravah, ali pa gre celo za splošno težavo.

Odločitev v “zadnji sekundi”

Apple se je za odstranitev sporočil iz iCloud-a odločil v novem operacijskem sistemu iOS 11.3 praktično v zadnji sekundi. Gre za zelo koristno lastnost, ki uporabniku lahko prihrani precej pomnilniškega prostora. Uporabniki lahko izbrišejo iMessage pogovore iz svojih iPhonov ali iPadov, vendar se ti še vedno obdržijo v oblaku iCloud, ki se seveda nenehno sinhronizira. Z novostmi kot so iMessage Animoji, ki zasedajo velik del prostora, je predstavljena lastnost še kako uporabna kajne?

Verjetno najbolj čudno pri Applovi odločitvi, da lastnosti ne potrebuje je, da je Apple obljubljal sporočila na iCloudu vse od operacijskega sistema iOS 11, ki je prvič bil predstavljen skoraj 10 mesecev nazaj, lastnost pa je bila prisotna v vsaki iOS 11.3 beta verziji. Glede na to, da Apple ni komentiral svoje poteze “v zadnji sekundi”, so uporabniki upravičeno jezni, kar lahko zasledimo na družbenih omrežjih v številnih objavah.

Splošne nestabilnosti in ostale pomanjkljivosti

Novi iOS 11.3 še zdaleč ne “napada” vse uporabnike, vendar lahko po pisanju Forbes-a vidimo, da težave segajo vse od povsem naključnih zamrznitev, napačnih obvestil, še posebej v sporočilnih aplikacijah, do zares bizarnih težav z “nevidnimi tipkovnicami” in naključnimi Siri aktivacijami.

iOS 11.3 tudi avtomatsko onemogoča “ad-blockerje”, kar se za Apple zdi še ena čudna poteza, kajti med Applom in recimo Googlom je ravno oglaševalski dobiček tisti, ki dela največjo razliko, seveda v prid Googla.

Kljub vsem naštetim težavam in pomanjkljivostim je iOS 11.3 posodobitev še kako pomembna za Apple. Ciniki bi rekli, da je to zato, ker deluje kot neke vrste obramba proti 59-imi tožbam, ki so še vedno v teku in se tičejo vladnih preiskav nekaterih dvomljivih praks učinkovitosti. Poleg tega ima iOS 11.3 potencial, da vodi spremembe na ravni industrije, in sicer z izobraževanjem uporabnikov, da so baterije bolj kot gume na avtomobilih in ne del motorja.

iOS 11.3 je postavil dobre temelje za Applove velik skoke napredka, vendar bi morda bilo pametno, da počakamo na verzijo iOS 11.3.1, ki bo bržkone hitro na sporedu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več