Operacijski sistemi
05.10.2010 06:39

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Fedora 14 na preizkušnji

Poskusna različica operacijskega sistema Fedora 14 vas zagotovo ne bo pustila hladne!
Poskusna različica operacijskega sistema Fedora 14 vas zagotovo ne bo pustila hladne!

Tokrat so na svoj račun prišli ljubitelji odprtokodnih rešitev. Skupnost Fedora Project je namreč najavila razpoložljivost prve poskusne različice operacijskega sistema Fedora 14. Ta tako kot njegovi predhodniki prinaša bogato paleto uporabnih novosti, in sicer tako za programerje kot upravljavce sistema in uporabnike.

Programerjem so na voljo nova oziroma prenovljena orodja za razvoj programov v jeziku D. Tu izstopata predvsem programa Python 2.7 in Rakudo Star (Perl 6), ki temelji na osnovi navideznega sistema Parrot. Poskusna različica operacijskega sistema Fedora 14 ponuja še polno podporo drugim plaftormam Linux, kot sta na primer Sugar in iz dneva v dan bolj priljubljen MeeGo.

Upravljavcem sistema, ki so doslej za upravljanje strežnikov prisegali na programsko opremo IPMI (Intelligent Platform Management Interface), so na voljo nove funkcionalnosti. Med njimi izstopata predvsem funkcionalnost SOL (Serial-over-LAN) in sistem za upravljanje z avtentikacijami.

Precejšnjih novosti so bili seveda deležni še običajni uporabniki. Njim je na voljo prenovljena knjižica, ki zmanjšuje čas nalaganja in shranjevanja slik v formatu JPEG za polovico. Za poenostavitev virtualizacije in grafično pospeševanje vsebin je na voljo programsko orodje SPICE (Framework Simple Protocol for Independent Computing Environment). Tu seveda velja še omeniti izboljšano zmogljivost, večjo stabilnost delovanja, lažje mreženje, nižji zagonski časi ter varnost pred napadi škodljivih programskih kod in hekerji.

Prva poskusna različica brezplačnega odprtokodnega operacijskega sistema Fedora 14 je na voljo za prenos na spletni strani http://skrci.me/Fedora14. V primeru težav ali dvomov lahko seveda vedno računate na pomoč uporabnikov Foruma Računalniških novic (http://skrci.me/forum).


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

PRIMO TELEFONIJA d.o.o.

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 07 490 14 50

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več