Operacijski sistemi
08.07.2009 12:41
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kmalu nov odprtokodni operacijski sistem Chrome

Google Chrome 2 bo zagotovo zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike!
Google Chrome 2 bo zagotovo zadovoljil tudi najzahtevnejše uporabnike!

V podjetju Google razvijajo novo različico odprto kodnega operacijskega sistema, usmerjenega v spletno orientirane računalnike kot so prenosniki, kateri naj bi bil na voljo že ob koncu tega leta.

Kot se omenja na uradnem blogu, bi naj bil operacijski sistem, ki bo nosil ime “Chrome” po isto imenskem brskalniku, popolnoma funkcionalen in prisoten na številnih prenosnikih že v drugi polovici leta 2010. Zanj se že zanimajo številna podjetja, po neuradnih podatkih pa naj bi Google že okupiral potencialne uporabnike.

Kromiran operacijski sistem bo na voljo za računalnike, ki temeljijo na arhitekturi x86, ki jo uporabljata Intel in Advanced Micro Devices (AMD) ter ARM.

Prototipi prenosnikov, ki temeljijo na arhitekturi Arm, so se začeli pojavljati v zadnjem mesecu na Computex sejmu v Tajvanu in so močno naklonjeni Googlovim storitvam. Microsoftov operacijski sistem Windows ne deluje na Arm čipovju, prav zato se mnogi proizvajalci že pogovarjajo o uporabi sistemov Linux in Google Android operacijskega sistema.

Google Chrome OS je nov projekt, ki je ločen od projekta Android,” so dejali pri Googlu. Android naj bi bil zasnovan za delovanje na različnih napravah, od telefonov do prenosnih igral in prenosnikov, medtem, ko bo Google Chrome OS ustvarjen za ljudi, ki večino svojega časa preživijo na spletu.

Čeprav bi naj nov Google Chrome v štartu ciljal na trg prenosnikov, pa naj bi v nadaljevanju posegel tudi na trg zmogljivejših strojev in s tem konkuriral Microsoftu in Apple-u.

Operacijski sistem Chrome bo tako še ena revolucija, ki bo zamajala način obvladovanja prenosnikov kot zmogljivejših namiznih računalnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več