Spletni brskalniki
10.12.2018 11:05
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbolj popularni spletni brskalniki leta 2018

Najbolj popularni spletni brskalniki leta 2018
Najbolj popularni spletni brskalniki leta 2018

Prejšnji mesec se je prvič po juniju letos zaustavil upad števila uporabnikov Microsoftovih spletnih brskalnikov. Microsoft je uspel obdržati svoj tržni delež kljub temu, da je zapustilo Mozzilo Firefox kar precejšnje število uporabnikov.

Po podatkih analitika Net Applications je delež uporabnikov Internet Explorerja in Edga v novembru obstal na 13,9 odstotka tržnega deleža, kar pomeni, da se je delež zvišal za eno desetino odstotne točke. To številko je Microsoft v veliki večini dosegel s pomočjo Internet Explorerja, ki je ponovno dosegel 9,6 odstotka tržnega deleža, medtem ko je Edge, prednastavljeni brskalnik za Windows 10 in brskalnik, na katerega je Microsoft polagal največ upov, še vedno na 4,2 odstotka tržnega deleža, ki si ga je zagotovil že oktobra.

Rast števila uporabnikov Internet Explorerja je do neke mere ironična, kajti Microsoft je pred kratkim izjavil, da je dotični spletni brskalnik primeren zgolj za Windows 7 in Windows 10, kjer je prvi že v odhajanju. Microsoft je v začetku leta 2016 prenehal s posodabljanjem Internet Explorerja. Od takrat se na brskalniku opravljajo samo najnujnejši popravki na področju varnosti.

Internet Explorer in Edge na robu “propada”

Microsoftova brskalnika sta sicer še vedno oziroma sta bila v novembru v zelenih številkah. Zadnja poročila o tržnem deležu pa kažejo, da prihodnost za oba brskalnika ni najbolj svetla. Od januarja 2015 sta tako Internet Explorer kot Edge sicer imela nekaj kratkih, dvomesečnih obdobij rasti, vendar to nikakor ne moremo šteti kot uspeh. Tri od štirih zadnjih obdobij po letu 2015, ko sta brskalnika rasla, je bilo dolgih samo en mesec in jim je vedno sledil padec.

Edini plus, ki ga lahko izpostavimo za Microsoft je, da je v zadnjih dvanajstih mesecih doživel 5 mesecev rasti (med drugim tudi novembrskega).To je zagotovo najbolj pozitivno 12-mesečno obdobje od leta 2013, ko je Internet Explorer uspel povrniti nekaj svojega tržnega deleža po letih padcev. Zadnje leto je tako morda le lahko znak, da se Microsoftova brskalnika še ne poslavljata, temveč bi se lahko glede števila uporabnikov ustalila oziroma stabilizirala.

Ne glede na vse zdaj ni čas za resne napovedi, kajti kljub petmesečnemu povečanju števila uporabnikov sta Internet Explorer in Edge v zadnjih 12 mesecih izgubila 2,4 odstotne točke, od tega 2,2 v zadnjih 6 mesecih. Če se bo trend nadaljeval v tej smeri in bo mesečno povprečje ostalo enako, bi lahko Microsoftova brskalnika do marca padla pod 13 odstotkov tržnega deleža in pod 12 odstotkov do avgusta 2019. Čez leto dni bi lahko brskalnika padla v psihološko nevarno območje 10 odstotkov tržnega deleža. Kakorkoli že, številke kažejo, da bo Microsoft moral nekaj močno spremeniti, če seveda želi obdržati stik s konkurenco, ki pa nima nobenega namena ustaviti konjev. Kot bomo lahko videli v nadaljevanju, so konkurenti v letu 2018 poskrbeli, da Microsoft le stežka drži krog svojih uporabnikov, za kar pa seveda ni preproste rešitve, ki bi jo lahko tehnološki gigant elegantno izpeljal.

Firefox je padel pod 9 odstotkov

Net Applications je ocenil tržni delež Firefoxa na 8,96 odstotka v novembru, kar je tri desetine odstotne točke manj kot v oktobru. V bistvu se je zgodilo sploh prvič po maju 2016, da je odprtokodni spletni brskalnik Firefox končal mesec z manj kot 9 odstotki deleža. Takrat se je dotični brskalnik soočal s skorajšnjo katastrofo. Spletni portal Computerworld je napovedal, glede na Firefoxovo 12-mesečno povprečje, da bo do marca brskalnik padel pod 8 odstotkov in pod 7 odstotkov do avgusta. Predvsem zadnja številka je tista, ki nekako vzbuja največjo skrb.

Firefox je sicer bil že zelo blizu katastrofe, vendar si je opomogel: sredi leta 2016 je padel na 7,7 odstotka, ampak je potem do konca leta uspel pridobiti nekaj uporabnikov in je na koncu dosegel 12,2 odstotka. Ne glede na vse pa mora zadnji upad uporabnikov zagotovo skrbeti Mozillo: Firefox je bil pod mejo 10 odstotkov šest od zadnjih sedmih mesecev. To se ni zgodilo vse od leta 2005 oziroma od začetka leta 2006.

Kaj se dogaja z Googlovim Chromom?

Če se za trenutek ustavimo še pri Goolovem spletnem brskalniku, ugotovimo, da novembrski podatki kažejo, da je Chrome izgubil devet desetin odstotne točke in je na koncu meseca dosegel 65,6 odstotka tržnega deleža med spletnimi brskalniki. Gre za največjo izgubo števila uporabnikov, ki jo je Chrome dosegel od avgusta 2013.

Trenutno še ne moremo z gotovostjo trditi, da postopen padec Chromovega števila uporabnikov pomeni začetek konca za Chrome, a verjetno Googlovi inženirji niso ravnodušni glede teh rezultatov. Zgolj za primerjavo naj navedemo podatek, ki pravi, da je Chrome v letu 2016 pridobil kar 24,1 odstotka uporabnikov. To je definitivno rekordna rast števila uporabnikov med vsemi spletnimi brskalniki, kar pa se prav kmalu verjetno ne bo ponovilo. V zadnjih 12 mesecih je Chrome zrasel za 5 odstotkov in načeloma bi to moralo pomeniti dober rezultat, vendar so pri Googlu seveda že od nekdaj navajeni veliko višjih številk, ki jih v tem trenutku nikakor ne morejo doseči.

Tudi napoved portala Computerworld ni ravno blesteča za Google Chrome: če sklepamo glede na povprečje v zadnjem letu dni, bi Chrome lahko do aprila 2019 dosegel tržni delež 68 odstotkov, kar je seveda še vedno zelo visoka številka, vendar verjamemo, da si Google želi veliko več. Pa mu bo to uspelo?

Apple Safari

Novembrski rezultat brskalnika Apple Safari je 3,7 odstotka. Če to številko primerjamo z zadnjo omenjeno, potem seveda mislimo, da Applu kaže zelo slabo. V novembru je 38,5 odstotka vseh Macovih uporabnikov uporabljalo Safari, kar je malce višja številka v primeru z oktobrsko (še eden od brskalnikov, ki je kompatibilen z eno platformo – Edge – je dosegel 11,1 odstotka na vseh Windows 10 napravah, kar je najnižji rezultat v zgodovini).

Stanje na trgu spletnih brskalnikov se že kar nekaj časa ni bistveno spremenilo, zanimivo pa je, da vsi brskalniki beležijo upad števila uporabnikov. Kaj to pomeni za celoten trg in samo uporabniško izkušnjo, bo pokazal čas, leto 2019 pa bi že lahko bilo eno ključnih pri krojenju usode za nekatere brskalnike z majhnim deležem uporabnikov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Miklavčič marketing, d.o.o.

Zgornji Brnik 130H, 4210 Brnik aerodrom, Tel: 041 414 847
Zlati partner

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več