Spletni brskalniki
30.07.2012 08:36

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam bo prinesel Internet Explorer 10?

Spletni brskalnik Internet Explorer 10 ima vse možnosti, da ga bodo uporabniki operacijskega sistema Windows 8 vzljubili!
Spletni brskalnik Internet Explorer 10 ima vse možnosti, da ga bodo uporabniki operacijskega sistema Windows 8 vzljubili!

Pred kratkim opravljena raziskava spletnega portala w3schools je vodilnim iz podjetja Microsoft vnesla strah v kosti. Ta je namreč pokazala, da naj bi v mesecu juniju spletni brskalnik Internet Explorer uporabljalo le še 16,4-odstotkov spletnih deskarjev. Padanje tržnega deleža strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da IE v primerjavi s konkurenčnimi brskalniki ponuja bore malo naprednih funkcionalnosti. Microsoft ima na srečo še en popravni izpit. Tu seveda govorimo o spletnem brskalniku Internet Explorer 10, ki bo »vgrajen« v prihajajočem operacijskem sistemu Windows 8.

Internet Explorer 10 bo dejansko prvi Microsoftov brskalnik, ki bo imel dve življenji. Tega bomo lahko namreč poganjali tako v okolju Metro kot klasičnem namizju. Oba bosta seveda uporabljala enak pogon za izrisovanje spletnih strani. Ta pogon je bil deležen precejšnjih izboljšav, in sicer tako na področju hitrosti kot podpori novima spletnima standardoma HTML5 in CSS3. Internet Explorer 10 za razliko od predhodnikov ni zgolj spletni brskalnik. Ta dejansko služi še kot pogon za aplikacije za okolje Metro, ki so izdelane v programskem jeziku HTML5 in JavaScript.

Spletni brskalnik Internet Explorer 10 (še poskusna različica) je trenutno na voljo le za uporabnike operacijskega sistema Windows 8 Release Preview. Ob njegovi uradni najavi bo ta na voljo še za uporabnike Microsoftovih operacijskih sistemov Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 in Windows Server 2012. Poskusna različica sistema Windows 8 Release Preview in Internet Explorer 10 sta sicer na voljo za prenos na spletni strani http://goo.gl/3QTiJ. Ta se vsekakor splača vsaj preizkusiti.

Microsoft je s spletnim brskalnikom Internet Explorer 10 v primerjavi z njegovim predhodnikom naredil ogromen korak naprej v smeri podpore spletnih standardov. To je ključno predvsem za uporabnike tabličnih računalnikov, saj ti večinoma dostopajo do spletnih oziroma oblačnih storitev. Metro »različica« spletnega brskalnika Internet Explorer 10 bo vključevala podporo za Adobe Flash, tako kot konkurenčni Google Chrome. Po drugi strani pa vse več spletnih strani temelji na osnovi HTML5.

Koliko je spletni brskalnik združljiv s spletnim standardom HTML5 lahko preverimo s pomočjo spletnega testa, ki je dosegljiv na spletnem naslovu http://goo.gl/rMiA4 (HTML5Test.com). S tem spletni testom izmerimo, v kolikšni meri spletni brskalnik podpira orodja programskega jezika HTML5. Bonus točke so namenjene za specifikacije, ki niso standardne za HTML5 (na primer spletni video). Od možnih 500 točk jih je Internet Explorer 9 prejel 138 plus 5, Google Chrome pa kar 414 plus 13. Internet Explorer 10 je v primerjavi s predhodnikom dosegel precej boljši rezultat, in sicer 319. Pri tem je dosegel še šest dodatnih oziroma bonus točk. To je izjemno soliden rezultat.

Internet Explorer 10 in uporabniški vmesnik Metro

Tako kot ostale aplikacije Metro je tudi Internet Explorer 10 mogoče poganjati v celozaslonskem načinu. S tem je deskanje po spletu še prijetnejše. Za priklic dodatnih možnosti je potrebno, tako kot pri ostalih aplikacijah Metro, klikniti na desni gumb miške oziroma drsniti prst po zaslonu od spodaj navzgor. S klikom v krogec s pikicami pridobimo možnost deskanja v zasebnem načinu. Z desnim klikom pridobimo tudi možnost, da v naslovno vrstico vpišemo želeni spletni naslov. Z njim pridobimo še vrsto ostali funkcionalnosti kot so kopiraj, prilepi, odpri povezavo, shrani in podobno.

Pri vpisovanju spletnih naslovov v naslovno vrstico se nam predhodno obiskovane spletne strani oziroma predlogi izpisujejo nad naslovno vrstico. Za povečevanje strani držimo gumb Ctrl in uporabljamo miškin kolešček. Pri tem si lahko pomagamo tudi samo s tipkovnico in sicer s kombinacijama tipk »Ctrl in +« ter »Ctrl in -«. Internet Explorer 10 z uporabniškim vmesnikom Metro se lahko pobaha še z naprednim sistemom za shranjevanje gesel in upravljanje prenosov datotek.

Namizna različica Internet Explorerja 10

Običajen uporabnik bo pri namizni različici Internet Explorerja 10 ne bo opazil nobenih razlik v primerjavi z njegovim predhodnikom. Ključna razlika se skriva v pogonu, ki izrisuje spletne strani. Edina razlika, ki jo bodo opazili, bo hitrejše nalaganje strani.

Zmogljivost

Zmogljivost Internet Explorerja 10 je potrebno seveda primerjati z njegovima največjima nasprotnikoma, in sicer Firefox in Chrome. Za ta namen so raziskovalci uporabili mednarodno priznane merilnike zmogljivosti za JavaScript, kot so SunSpider, Google V8, in Mozilla Kraken ter seveda Microsoftovo stran IETestdrive. Za testne namene je bil uporabljen prenosni računalnik Toshiba R835-P88. Strojna oprema je zajemala procesor Core i5 frekvence 2,5 gigaherca, sistemski pomnilnik kapacitete šest gigabajtov ter 64-bitni poskusni operacijski sistem Windows 8 Release Preview.

Pri testu s programom Sunspider 0.9.1 se je najbolje obnesel namizni Internet Explorer 10 (146 milisekund). Temu so sledili Internet Explorer 10 Metro (155 milisekund), Firefox 14 (225 milisekund) in Google Chrome 20 (237 milisekund). Pri testu Google V8 Benchmark Suite, Version 7 se je pričakovano najbolje odrezal Google Chrome 20 (13.170 točk). Sledili so mu Firefox 14 (8.058 točk), namizni Internet Explorer 10(6.215 točk) in Internet Explorer 10 Metro (4.887 točk). Pri zadnjem testu Mozilla Kraken 1.1 je prvo mesto ponovno zasedel Google Chrome 20 (2.445 milisekund). Sledili so mu Firefox 14 (2.984 milisekund), Internet Explorer 10 Metro (5.399 milisekund) in namizni Internet Explorer 10 (6.337 milisekund).

Pri uporabi tabličnega računalnika s strojno opremo Intel Core i5 1,6-gigaherca, štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in 64-bitnim operacijskim sistemom Windows 8 Release Preview se je pri testu IETestdrive najbolje odnesel namizni Internet Explorer 10. Ta je skupno zbral 60.561 točk. Sledili so mu Firefox 14 (60.073 točk), Internet Explorer 10 Metro (55.911 točk) in Chrome20 (46.442 točk).

Iz teh preizkušen se lahko vidi, da novi Internet Explorer 10 vsaj zmogljivostno še ni dorasel spletnima brskalnikoma Firefox in Chrome. Je pa precej blizu.

Zaključek

Internet Explorer 10 Metro je pisan na kožo predvsem tistim, ki pri deskanju po svetovnem spletu nočejo videti njegovega uporabniškega vmesnika. Pri njem bomo namreč videli zgolj spletno stran – brez nobenih nadležnih dodatkov.

Novost je pisana na kožo tudi tistim, ki prisegajo na spletne aplikacije. Ta se namreč lahko pobaha s precej boljšo podporo spletnemu standardu od njegovega predhodnika. Poleg tega je ta še precej hitrejši pri prikazovanju strani.

Spletni brskalnik Internet Explorer 10 je brez dvoma najhitrejši, najbolj združljiv s spletnimi standardi in grafično najbolj dodelan Microsoftov brskalnik doslej. Čeprav mu še nekaj manjka do Chroma and Firefoxa, je ta že prednameščen na operacijskem sistemu Windows 8. Zato ima ta vse možnosti, da se ponovno povzpne na prestol.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Internet Explorer brskalnik

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več