Računalništvo, telefonija
25.04.2009 12:00
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Inflacija DA ali NE?

Ceneje.si ponudilo rezultate raziskave.
Ceneje.si ponudilo rezultate raziskave.

Leto dni je minilo, odkar je Ceneje.si začel meriti indeks rasti cen za tehnične izdelke. Z dosedanjimi mesečnimi poročili so bile razvidne spremembe cen na trgu tehničnih izdelkov, ki so bile v veliki meri posledica sezonske prodaje izdelkov ali pa kakšne večje, prav tako sezonske, oglaševalske akcije. Po 12 mesecih rednega z zbiranja podatkov o indeksih rasti cen pa lahko bolj točno opredelimo, kakšne spremembe so se dogajale v zadnjem letu.

Nikoli do sedaj se v Sloveniji ni kakšna organizacija ukvarjala s tako širokim in sistematičnim merjenjem gibanja cen za tehnične izdelke. Pred tem so tehnični izdelki v okviru rednega merjenja inflacije Statističnega urada Slovenije predstavljali zelo majhen del, in sicer so bili zastopani z le nekaj izdelki (manj kot 10). Tako lahko sedaj po letu dni merjenja prvič dejansko vidimo, kaj se je dogajalo s cenami na posameznih področjih tehničnih izdelkov.

Največje podražitve smo zabeležili pri klimatskih napravah, ki so se v povprečju podražile za 36,57 % v primerjavi z lanskim letom. Njim so sledili brivniki z 32,26 % ter aparati za peko kruha s 27,16 %, ki so bili hit lanskega leta.
Na področju računalništva pa so bili bistvene podražitve deležni tiskalniki, tako laserski kot brizgalni. Prvi so se podražili v povprečju za 33,46 % drugi pa za dobrih 10 odstotnih točk manj.
Največjega zadovoljstva zaradi pocenitve so bili deležni potrošniki zabavne elektronike. Televizorji in računalniški monitorji so se v primerjavi z lanskim letom namreč pocenili za dobrih 20 %.
Cene fotoaparatov ter digitalnih kamer so v celoti v povprečju padle za slabih 20 %. Najobčutnejšo pocenitev so doživele spominske kartice, saj so se pocenile za dobrih 29 %.

Podatke o cenah izdelkov Ceneje.si zbira vsak dan. Mesečno je tako za izračun povprečne cene 40 vrst izdelkov v merjenje zajetih okrog 20.000 posameznih izdelkov oziroma 50.000 cen. Vsi podatki o izdelkih in njihovih cenah se vedno nanašajo na Ceneje.si.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

SRC d.o.o.

Tržaška cesta 116, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 70 00
So specialisti za poslovno informatiko. Dobavljajo, priklapljajo in povezujejo vašo računalniško opremo. Za vas konfigurirajo in integrirajo programsko opremo. Razvijajo informacijske ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več