Računalništvo, telefonija
20.05.2009 12:41
Posodobljeno 15 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet ima največ »heavy userjev«!

Raziskava Najdi.si: Medijska potrošnja 2009 (n = 1219).
Raziskava Najdi.si: Medijska potrošnja 2009 (n = 1219).

Raziskava Medijska potrošnja

nudi vpogled v odnos in mišljenje uporabnikov Najdi.si do uporabe medijev, interneta, trženjskih aktivnost na internetu, oglaševanja, oglasov, informiranja in kupovanja na internetu. Raziskava Medijska potrošnja 2009 je potekala sedem dni v začetku aprila 2009. Na anketo je v celoti odgovorilo 1219 uporabnikov Najdi.si.

Internet ima izmed vseh medijev največ »heavy userjev« – uporabnikov, ki ga uporabljajo na dan več kot 10 ur, s tem, da je pri uporabi interneta potrebna aktivna uporaba, ki pri TV in radiu ni potrebna. Med mediji ima internet daleč najmanjši odstotek uporabnikov, ki ga dnevno sploh ne uporabljajo. Videti je, da sta največja tekmeca za pozornost in čas uporabnikov internet in televizija.
Internet se uporablja največ dni v povprečnem tednu, to je kar 6 dni in pol, prav tako se ga na teden uporablja največje število ur, skoraj 17,6 ur od vseh ur (televiziji za primerjavo nameni 11,2 ur), ki jih uporabnik nameni za medije.

Odnos do medijev in oglasov

Večina uporabnikov meni, da je internet v primerjavi z drugimi mediji najboljši vir informacij, najboljši vir informacij o izdelku ali storitvi ter vir novic. Spletni oglas v primerjavi z oglasi v drugih medijih dosega najvišje odstotke ob trditvah, da je najbolj moderen, najbolj dostopen, da najbolj pomaga pri nakupnih odločitvah, je najbolj informativen in najbolj privarčuje čas. TV oglas je izmed vseh oglasov najbolj kreativen, vendar tudi najbolj moteč.

Odnos do oglaševanja, informiranja in nakupovanja

Odstotek uporabnikov, ki pravijo, da na internetu poiščejo informacije o izdelku ali storitvi, ki jih zanima, je okoli 70 %. Večina klikne na oglas le takrat, ko jih zanima vsebina oglasa, zanje pa je boljši tisti oglas, ki takoj pove, kaj oglašuje. Polovica uporabnikov od spletne strani pričakuje, da so oglasi vedno na istem mestu, nikakor pa ne marajo oglasov, ki se iznenada pojavijo in razširijo. Skozi leta narašča odstotek uporabnikov, ki vedo, kateri rezultati oglaševanja so plačani, ko iščejo informacije o izdelku ali storitvi. Skozi leta se konstantno povečuje odstotek uporabnikov, ki pravijo, da v trgovini večkrat kupijo izdelek, o katerem so prej poiskali informacije na internetu.

Te raziskave sicer ne moremo neposredno aplicirati na celotno populacijo Slovenije, vendar so zaradi velikega dosega Najdi.si podatki iz raziskave primerljivi z obnašanjem uporabnikov interneta v Sloveniji.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667

PREVOZI KLEMEN LIBANOV s.p.

Andreaševa ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 621 332
Prevoz, odvoz ali čiščenje Ko iščemo katero koli storitev, je svetovni splet prava zakladnica virov. Prevoz materiala ali čiščenje okolice sta opravili, ki zahtevata veliko ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več