Računalništvo, telefonija
27.01.2013 15:10
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nore internetne hitrosti: 10 držav z najhitrejšim dostopom do spleta

Če bi želeli imeti hitrejši dostop do svetovnega spleta po dostopnejši ceni, bi žal morali zamenjati državo. Zdaleč najhitrejši internet bi našli v Hong Kongu.
Hitra povezava v svetovni splet je ključnega pomena za razvoj gospodarstva in boj proti svetovni krizi!
Hitra povezava v svetovni splet je ključnega pomena za razvoj gospodarstva in boj proti svetovni krizi!

Čeprav bi morala biti v letu 2012 širokopasovna povezava dostopna vsakemu slehernemu prebivalcu našega planeta, temu kakopak ni tako. Tudi v Sloveniji žal še vedno najdemo »otočke«, kjer so uporabniki za dostop do interneta primorani uporabljati povezave s hitrostjo 52 kbitov na sekundo ali mobilni dostop.

Če bi želeli imeti hitrejši dostop do svetovnega spleta po dostopnejši ceni, bi žal morali zamenjati državo. Med državami z najhitrejšimi internetnimi povezavami na svetu na srečo najdemo kar nekaj evropskih, nekatere izmed njih pa so celo nam zelo blizu. V nadaljevanju si zato poglejmo seznam desetih držav, ki njihovim prebivalcem ponujajo možnost izjemno hitrega dostopa do svetovnega spleta.

10. Singapur

Prebivalci azijske državice Singapur lahko do svetovnega spleta dostopajo s povprečno hitrostjo 30,7 megabitov na sekundo. Čeprav se ta država nahaja na repu deseterice, je povprečna hitrost interneta skoraj dvakrat višja od povprečne svetovne.

9. Izrael

Z nekoliko večjo povprečno hitrostjo dostopa do svetovnega spleta se lahko pobahajo v Izraelu, saj ta znaša slabih 31 megabitov na sekundo. To je pisano na kožo predvsem podjetjem, ki so pričele aktivnosti na področju ponujanja spletnih storitev.

8.Bolgarija

Čeprav se mnogim zdi Bolgarija nerazvita država, to zagotovo ne drži na področju dostopa do interneta. Država z nizkimi davki in poceni delovno silo se namreč lahko pobaha z dostopom do interneta s povprečno hitrostjo 32,1 megabitov na sekundo. Ta se je v primerjavi z lanskim letom povečala za kar 15-odstotkov.

7. Švica

Zaradi razvitega bančnega in finančnega sistema je Švica postavila odlično internetno hrbtenico, ki zagotavlja povprečno hitrost 32,4 megabitov na sekundo. Strokovnjaki ocenjujejo, da se bo internetna hitrost v naslednjih nekaj letih celo podvojila.

6. Belgija

Evropske institucije in multinacionalke so belgijske oblasti »prisilile« k izgradnji internetnega omrežja s povprečno hitrostjo 32,7 megabitov na sekundo.

5. Romunija

Romunija je glede povprečne hitrosti dostopa do svetovnega spleta v samem vrhu, saj povprečna internetna hitrost v tej državi znaša 37,4 megabitov na sekundo. Ta povezava je ključnega pomena predvsem za rast gospodarstva.

4. Latvija

Latvija želi postati vodilna evropska država na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije, zato pospešeno vlaga v razvoj internetne hrbtenice. Povprečna hitrost dostopa do svetovnega spleta trenutno znaša 37,5 megabitov na sekundo.

3. Japonska

Čeprav japonsko gospodarstvo zaradi uničujočega potresa in cunamija pred slabima dvema letoma še ni povsem okrevalo, to še vedno pospešeno vlaga v posodabljanje internetne infrastrukture. Trenutna povprečna hitrost dostopa do svetovnega spleta znaša dobrih 40 megabitov na sekundo.

2. Južna Koreja

Južna Koreja ima na svetu zdaleč najbolj razširjen širokopasovni dostop do interneta (več kot 90-odstotna pokritost). To ne preseneča, saj je potrebno v glavnem mestu Seul za 100-megabitni dostop do interneta mesečno odšteti zgolj preračunanih 25 evrov. Južna Koreja se trenutno lahko pobaha s poprečno hitrostjo 48,8 megabitov na sekundo.

1. Hong Kong

Hong Kong je eno izmed največjih gospodarskih središč na svetu, in temu primerna je tudi povprečna hitrost dostopa do svetovnega spleta. Ta trenutno znaša dobrih 54 megabitov na sekundo.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Diamantni partner

OptiCyber3 d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
OptiCyber3 poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178