Računalništvo, telefonija
08.04.2016 11:18
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Namesto kartice, odslej vse z mobilno aplikacijo Urbana

Iskanje "Urbanomatov" odslej ne bo več potrebno.
Iskanje "Urbanomatov" odslej ne bo več potrebno.

Ljubljančani, obiskovalci Ljubljane in drugi uporabniki mestne kartice Urbana lahko od danes dalje z mobilno aplikacijo Urbana plačujejo vožnjo z avtobusi (LPP), storitve parkirišč (JP LPT), prevoz z vzpenjačo (Ljubljanski grad), storitve BicikeLJ (Europlakat) in uporabo storitve SMS parking (JP LPT). Mobilna aplikacija Urbana je na voljo na pametnih telefonih z operacijskim sistemom Android 4.4. ali več z vključeno NFC-povezljivostjo, vključuje pa uporabo virtualne vrednostne kartice Urbana in številne druge dodatne možnosti. Uporabniki lahko kartico Urbana v mobilni aplikaciji napolnijo prek Monete, na Urbanomatih in ostalih prodajnih mestih, kot so kioski, bencinski servisi, trgovine itd.

Pri plačilu storitev Ljubljanskega potniškega prometa mobilna aplikacija Urbana ponuja vse, kar omogoča vrednostna kartica Urbana, uporabniki pa lahko z njo brezstično plačajo vožnjo z avtobusom LPP tudi za več potnikov hkrati, brezplačno prestopajo v roku 90 minut ter polnijo račun kartice. Prav tako lahko uporabniki spremljajo stanje na računu in zgodovino validiranja, pogledajo urnik prihodov avtobusov, načrtujejo pot po mestu in dostopajo do ostalih potovalnih informacij.

Ob namestitvi mobilne aplikacije mora uporabnik shraniti ID-številko kartice in PIN, ki se mu avtomatsko generirata ob prvi uporabi aplikacije. Na ta način bo uporabnik ob menjavi mobilnega telefona na novega lahko prenesel tudi dobroimetje virtualne kartice Urbana, kar bo uredil na blagajni LPP na Bavarskem dvoru ali prek e-pošte urbana@lpp.si. V primeru, da uporabnik ob menjavi telefona ne bo imel ID-številke ali PIN-kode, naj pred menjavo porabi dobroimetje na virtualni kartici Urbana. Prenos sredstev med fizično in virtualno kartico Urbana ni mogoč.

Mobilno aplikacijo Urbana so razvili Telekom Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Ljubljanski potniški promet (LPP). Aplikacija združuje prednosti tehnologije NFC (Near Field Communication) in storitve Moneta. Tako lahko uporabniki Monete račun mestne kartice polnijo tudi neposredno v aplikaciji. Na validatorjih v avtobusih mora uporabnik mobilni telefon prisloniti obratno kot za uporabo Monete. NFC-antena je praviloma pod ohišjem mobilnih telefonov, natančna umestitev pa je odvisna od posameznega mobitela.

Mobilna aplikacija Urbana je na voljo uporabnikom vseh mobilnih operaterjev in deluje na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android 4.4. ali več z vključeno povezljivostjo NFC. Uporaba aplikacije na netovarniških verzijah operacijskih sistemov Android ni priporočljiva.

Mobilna aplikacija Urbana je nadgradnja rešitve virtualne vrednostne kartice Urbana, ki je leta 2014 v Londonu prejela prestižno nagrado »MasterCard plačilni sistemi v prometu« (MasterCard Transport Ticketing Awards) v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih« in ki je bila doslej na voljo testnim uporabnikom. Testna aplikacija Urbana je bila v tem času, tudi s pomočjo testnih uporabnikov, celostno vizualno in tehnološko prenovljena.

Uporabniki mobilne aplikacije Urbana bodo lahko neposredno iz aplikacije dostopali do spletne strani Ljubljana.Zate in tako sledili zelenim vsebinam in aktivnostim, ki se odvijajo v letu, ko Ljubljana nosi naziv Zelena prestolnica Evrope.

Podrobnejša navodila za uporabo mobilne aplikacije in ostale informacije so objavljeni na spletni strani Javnega holdinga Ljubljana, v rubriki Urbana, in na spletni strani Telekoma Slovenije.

Za dodatne informacije sta uporabnikom na voljo e-naslov urbana@lpp.si in brezplačna številka 080 60 77.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več
Zlati partner

COLBY d.o.o.

Ob Dravi 6, 2000 Maribor, Tel: 02 330 33 00
Podjetje Colby d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1993. Ukvarja se s prodajo iger za računalnike in igralne konzole. V začetku so prodajali preko pošte, kasneje preko lastne trgovine. ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več