Računalništvo, telefonija
11.04.2012 05:24
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Vaše možgane poganja internet

Le kaj bi danes lahko počeli brez interneta?
Le kaj bi danes lahko počeli brez interneta?

Informacijska družba je spremenila svet. Informacije so nam danes tako rekoč vedno na dosegu roke, saj lahko do njih dostopamo tudi ko smo na poti. Svetovni splet je v zadnjih nekaj letih postal celo priročno orodje za hitro širjenje informacij in združevanje enako mislečih računalničarjev.

Kot vsaka stvar ima tudi internet svoje slabosti. Mnoge raziskave so pokazale, da dolgotrajna uporaba spletnih iskalnikov lahko vidno upočasni razmišljanje uporabnikov, ki na spletu iščejo informacije. Ker spletni deskarji pri iskanju ne naprezajo svojih možganov, naj bi jih to poneumljalo. Najnovejša raziskava, ki so jo opravili raziskovalci spletne strani Forensic Psychology, je dejansko potrdila, da naše možgane dobesedno poganja internet in da je naše mišljenje vse bolj odvisno od hitrosti in zanesljivosti delovanja informacijske tehnologije.

Raziskava spletne strani Forensic Psychology je pokazala, da računalničarji vsak teden skupno na internetu preživimo kar 35 milijard ur. Pri tem prejmemo kar trikrat več informacij kot prej v 60 letih. Več kot 61 odstotkov anketirancev je pri tem priznalo, da je že odvisnih od interneta.

Ko smo za računalnikom, pogosto delamo več stvari hkrati. Na delovnem mestu na primer v povprečju pogledamo v elektronski poštni predal vsaj enkrat na dve minuti. Zaradi tega smo pod stresom in nismo sposobni reševati zahtevnejših problemov. Naše mišljenje se upočasni in kreativnost upade za več kot polovico. To se zgodi zaradi tega, ker naši možgani niso prilagojeni za prejemanje večjega števila informacij hkrati.

Raziskovalci spletne strani Forensic Psychology so prepričani, da je Google že povsem nadomestil naše možgane. Računalničarji širom sveta ga namreč dnevno obiščejo kar 7,2-milijardkrat. Na njem opravijo skupno kar tri milijarde poizvedb. Če spletni iskalnik Google ni na voljo, so računalničarji povsem izgubljeni, saj informacij ne pomnijo. Dejansko računalničarji vedo le, kje informacije najti, ko jih potrebujejo. Če bi spletni iskalnik Google prenehal delovati, bi bila več kot polovica računalničarjev povsem izgubljenih in nezmožnih za delo.

Raziskava spletne strani Forensic Psychology je še pokazala, da bi bili brez interneta v povprečju kar 2,5-krat bolj depresivni. Zaradi tega bi trpeli naš govor, spomin, čustva in celo motorika. Nekateri računalničarji bi lahko zaradi tega celo storili samomor. Raziskovalci spletne strani Forensic Psychology so prepričani, da se bo odvisnost od svetovnega spleta v prihodnje le še stopnjevala. Upajmo, da temu vendarle ne bo tako.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Pametni zasloni Potrebujete ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več